adscode
adscode

Tek vaat: Çocuklarınıza güzel bir gelecek

2015 seçimlerinde son düzlüğe girilirken, İstanbul 2. Bölge’den bağımsız bir aday, projeleriyle dikkat çekiyor.

Tek vaat: Çocuklarınıza güzel bir gelecek
Türkiye'den Haberler

“Eğitim şart” sözünün şakalaşabilecek kadar hayatımıza işlediği ülkemizde, “Nasıl bir eğitim?” sorusunun cevabını yüreğinde taşıyan bir eğitim uzmanı, çözümler için kolları sıvadı. İstanbul 2. Bölge’den bağımsız milletvekili adayı olan Batuhan Aydagül, hayali olan mahalle okullarını gerçekleştirmek için oy bekliyor.

Diğer bağımsız adayların aksine kesin bir sorun tespit edip, bu soruna çözümler sunan Aydagül, yazboz tahtasına dönüştürülen eğitimi, Meclis'te katılımcı, uzlaşmacı ve özgürlükçü bir siyasetin örneğini sergileyerek üst standartlara taşımayı hedefliyor.

Yani yıllarını eğitim politikaları üzerine çalışmakla geçiren Batuhan Aydagül’ün tek ve net bir vaadi var: Çocukların hayallerdeki okullarda okuması.



 Eğitim politikası uzmanı Batuhan Aydagül, ‘mahalle okulları’ ve ‘eğitim meclisleri’ projeleriyle şimdiden yılların eğitim sendikalarının ve siyasetçilerinin söylediği sözlerden bir adım öteye geçti bile.

YERELLERDEN TBMM’YE

Dünyanın birçok farklı ülkesinde, Türkiye’nin dört bir yanında çalışmış Batuhan Aydagül, siyasete neden atıldığını “Öğrenilmiş çaresizliklerle birlikte mücadele etmek için aday oldum” diye açıklıyor.

Aydagül’ün en dikkat çeken projeleri ise ‘eğitim meclisleri’ ve ‘mahalle okulları’.

Türkiye’de her ilçede öğrenci, öğretmen ve velilerden oluşan eğitim meclisleri kurmayı hedefleyen Aydagül, ortak ilkeler çerçevesinde buluşan bu meclislerin aldığı kararları ve tespit ettikleri sorunları TBMM’ye taşıyacağının sözünü veriyor.

Her mahallede, çocukların yürüyerek gidebileceği okullar olması gerektiğini savunan Aydagül’ün ‘mahalle okulları’ projesinde ise hemen hiçbir yurttaşın reddedemeyeceği okullar tarifleniyor. Aydagül, mahalle okullarını şöyle anlatıyor:

GELECEĞİN TÜRKİYE’SİNE GELECEĞİN ÇOCUKLARI

“Öğrenciler dini, etnik, cinsiyet, ekonomik, zihinsel ve bedensel farklılıklarıyla beraber gelip bir çatı altında buluşuyorlar. Burada ayrımcılığa ve şiddete tahammül yok, tüm öğrenci ve öğretmenler eşit özgürlüklere sahip. Öğrenciler, öncelikle eleştirel düşünmeyi, memleketin önemli meselelerini, işgücüne katılmaları için gerekli bilgi ve becerileri ve en önemlisi öğrenmeyi öğreniyorlar. Toplumsal barış, tartışma ve uzlaşma kültürü burada inşa ediliyor. Öğrencilerin araştıran, sorgulayan, yeniliklere açık, iyi koşullarda çalışıp mutlulukla görevlerini yerine getiren öğretmenleri var. Öğrenciler, kendilerinin de söz hakkı bulduğu bu okullarda demokrasiyi, hak ve özgürlükleri sadece okul kitaplarından değil bire bir yaşayarak öğreniyorlar. Anadili farklı öğrenciler hem kendi dillerinde eğitim alıyor hem de Türkçe’yi çok iyi öğreniyorlar. İlgi alanlarında kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Bir öğrencinin burada okuması için de ne adres değiştirmeye gerek var ne üzerine para vermeye çünkü bu mahalle okulları her mahallede ve parasız!”

İCRAAT VEKİLLİKTEN ÖNCE BAŞLADI

Proje ve vaatlerini duyurmakla yetinmeyip daha şimdiden çalışmalara başlayan Aydagül, okullara ilişkin şikâyetleri almaya başladı bile. Aydagül’ün resmi internet sitesi olan www.batuhanaydagul.org ‘da 2. bölgedeki okullar harita üzerinden seçilip, dilek ve şikâyetler not edilebiliyor.

Şimdiden mağdur veli ve öğrencilerle buluşmalar organize eden Aydagül, bir yandan mahalle mahalle gezip çocuklar için düşlediği geleceği anlatıyor.

Öte yandan; internet sitesinde çocukların ‘hayallerindeki okullara’ ilişkin çizim ve notlarını da görmek mümkün.

Aydagül, internet sitesindeki ‘milletvekili günlüğü’ köşesinde her gününün nasıl çalışmalarla geçtiğine dair notlar düşüyor ve vekil seçildiği taktirde buna devam edeceğini ilan ediyor: “Meclis’te o gün ne olduğunu bilmek herkesin hakkı.”

Her hafta Salı günü saat 21.00’da Twitter üzerinden #konumuzeğitim başlığıyla seçmenlerle direkt temasa geçen Batuhan Aydagül, siyasete yeni atılmış bir isim olmasına rağmen şeffaf siyasetin yeni örneklerini Türkiye’ye şimdiden kazandırmaya başlamış görünüyor.

“Seçim bir sonuç değil, sadece bir başlangıç” diyen Aydagül, “seçim sonuçları ne olursa olsun, ben eğitim için mücadelemi siyasetin içinde ve dışında sürdürmeye devam etmeye kararlıyım” diyerek alıştığımız bağımsız aday profilinin dışına çıkıyor.

Batuhan Aydagül kimdir?

1971’de İstanbul’da doğan Batuhan Aydagül, dört kuşak eğitimci bir aileden geliyor.

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra eğitim konusuna merak salan Aydagül, bu allanda uzmanlaşmak için Stanford Üniversitesi’nde, Eğitim Yönetimi ve Politika Analizi üzerine yüksek lisans yaptı.

Türkiye’ye döndüğünde saygın eğitim kurumlarından Eğitim Reformu Girişimi’nde göreve başlayan Aydagül, 12 yıl boyunca çalıştığı bu kurumda yöneticiliğe kadar yükseldi. Türkiye’nin dört bir yanında ‘eşitlik’ üzerine projelerde emek veren eğitim uzmanı, eğitime yaptığım katkılardan ötürü 2012’de Chicago Council of Global Affairs tarafından Yılın Sosyal Girişimcisi seçildi.

İç savaşın vurduğu Liberya dahil dünyanın pek çok ülkesinde eğitim bakanlıklarına danışmanlık yapan Batuhan Aydagül, ayrıca Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Darüşşafaka Cemiyeti ve Öğretmen Akademisi Vakfı’nda (ÖR-AV) emek vermiş bir isim.


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)