adscode
adscode

Teknoloji engellilerin hizmetinde

Bakanı Elvan, "Görme engelliler için sesli mesaj, işitme engelliler için SMS ile bilgilendirme ve birçok benzeri uygulamaları devreye soktuk" dedi.

Teknoloji engellilerin hizmetinde
Bilim Teknoloji

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, engellilere yönelik birçok yeni uygulamayı hayata geçirdiklerini belirterek, "Görme engelliler için sesli mesaj, işitme engelliler için SMS ile bilgilendirme ve birçok benzeri uygulamaları devreye soktuk" dedi.

Bakan Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her insanın engelli olma adayı olduğunu anımsattı. Engelli olmadan engelleri kaldırmak, engellilere 'hayatın içinde ben de varım' dedirtecek projeleri hayata geçirmenin herkesin görevi olduğunu belirten Elvan, engelli vatandaşların yaşadıkları zorlukları aşmaları için iletişim hizmetlerinden daha iyi yararlanmalarına imkan sağlanmasının büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Türkiye'de yıllarca engellilerin unutulduğunu, iş hayatına katılmaları veya sokağa çıkıp kendi işlerini görmelerini sağlayacak çok fazla çalışma yapılmadığını ifade eden Elvan, "Son 12 yılda engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için birçok projeyi hayata geçirdik. Engelli vatandaşlarımızı hayatın içine soktuk, onlara istihdam sağladık. Yaya yolları, caddeler, toplu ulaşım araçları ve binaları engellilerin kullanabilecekleri şekilde yapıyoruz" diye konuştu.

Bu alanda daha yapılması gereken çok iş olduğunu dile getiren Elvan, özellikle teknoloji ve iletişim araçlarını en iyi şekilde kullanarak hayatlarını kolaylaştıracak birçok projeyi engellilerin hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Engelsiz erişim hedefi

Elvan, engellilerin cep telefonu ve internet gibi iletişim hizmetlerinden en iyi şekilde faydalanabilmesi amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından "Engelsiz Erişim" hedefinin konulduğunu ifade etti.

Bakan Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının politikaları doğrultusunda, BTK tarafından alınan kararlarla sunulmaya başlanan iletişim hizmetlerinin özellikle görme engelliler ile konuşma ve işitme engelli vatandaşların hayata bağlanmaları açısından büyük etkisi olduğunu belirtti.

Görme engellilere yönelik mobil işletmecilerin tarifelerinde ve hizmetin sunum koşullarındaki tüm değişikliklerin talep eden abonelere sesli mesaj olarak gönderilmesinin sağlandığını bildiren Elvan, şöyle konuştu:

"Başka bir düzenlemeyle görme engellilerin kaybolmasını önlemeye yönelik ücretsiz bir şekilde sesli konum bilgisi (neredeyim bilgisi) verilmeye başlandı. Yine görme engelli tüketicilerin fatura ve kota dolum bilgilerinin sesli mesaj olarak gönderilmesi gibi önemli bir düzenlemeyi gerçekleştirdik. İşitme engellilere yönelik olarak ise abonenin talebi doğrultusunda 'aradığınız kişi işitme engellidir' bilgisinin ücretsiz olarak sunulması, ses hizmetinden bağımsız SMS ve data paketleri sunulması gibi bir dizi düzenlemeyi de hayata geçirdik."

Konuşma veya işitme engelli bireylerin acil yardım taleplerinin kısa mesajla iletilebilmesine imkan sağlandığını belirten Elvan, söz konusu projenin yaygınlığının arttırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Elvan, bu kapsamda vatandaşların bulundukları lokasyon bilgisinin, arama yapıldığında acil yardım birimleriyle paylaşılmasının sağlanmaya başlandığını, bunun yaygınlaşmasıyla özellikle konuşma engelli vatandaşların daha kolay şekilde acil yardım hizmetlerinden yararlanacağını belirtti.

İnternette engellilere yüzde 25 indirim

İnternet kullanımının, engellilerin sosyalleşmelerine katkı yaptığını ve günlük yaşamlarını kolaylaştırdığını dile getiren Elvan, "Engelli vatandaşlarımıza yönelik DSL ve Kablo internet paketlerinde yüzde 25'e varan oranlarda indirimden yararlanma imkanı getirdik" diye konuştu. 

Bakan Elvan, engellilerin bilinçlendirilmesi ve bilgiye erişim imkanlarının arttırılmasının önemine inandıklarını ifade etti. Bu amaç doğrultusunda BTK tarafından 200 binin üzerinde abonesi bulunan işletmecilerin internet sitelerinin engelli abonelerin yararlanabileceği şekilde hazırlanmasının sağlandığını aktaran Elvan, işletmeciler tarafından 2014 yılı nisan ve ekim aylarında engellilere yönelik sunulan hizmetlere ilişkin internet sayfası linki belirtilerek bilgilendirme mesajının abonelere gönderildiğini anlattı.

Elvan, görme engelli tüketicilerin talep etmesi halinde abonelik sözleşmelerini ve faturalarını asgari olarak Braille alfabesi ya da sesli sunma imkanı getirildiğini ifade etti. 

Engellilere yönelik çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Elvan, engelsiz erişim çalışmaları kapsamında 23 Aralık 2014'te ilgili Bakanlık temsilcileri, BTK yetkililerinin, sektördeki işletmeciler ve engellilerin sorunlarıyla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduğunu bildirdi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)