adscode
adscode

Temel liselerde öğretmenler mağdur mu ediliyor?

"Temel liselerde çalışan öğretmenlere karşı adaletsizlik ve haksızlıklar var"

Temel liselerde öğretmenler mağdur mu ediliyor?
Eğitim
Bir öğretmenin tarafımıza ulaştırdığı yazı, temel liselerde çalışan öğretmenlere ilişkin çarpıcı iddialara yer veriyor. Matematik öğretmeni olan ve çalıştığı temel lise tarafından mağduriyete uğratıldığını bildiren okuyucumuzun yazısını sizlerle paylaşıyoruz...
"Geçen yıl dershane mağduru oldum.Bu yılda temel lise mağduruyum.

AYM'nin yasayı iptal etmesiyle yasal boşluk oluştu ve sektör temsilcileri 5580 sayılı kanunu tanımaz oldular.

5 Ekim 2015 tarihinde tesadüfen başka bir öğretmen arkadaşın işi bırakmasıyla bir temel lisede sözleşmede haftada 30 saat derse girme karşılığı aylık maaşla ve SSK'nın gerçek maaş üzerinden yapılacağı konusunda anlaşarak çalışmaya başladım.
İlk imzaladığımız sözleşme yasal olmayan ve müdürün çekmecesinde duran sözleşmeydi. Her şey anlaştığımız gibiydi. Aradan 10 gün geçti ve resmi olan yani ilçe milli eğitim müdürlüğüne verilecek sözleşmeyi imzalamam için idareye çağrıldım. Sözleşme üzerindeki ücret asgari ücret ve haftalık ders saati kırktı. İtiraz ettiğimde; "Herkes böyle imzaladı. Ek derslerle birlikte aldığın maaşa tekabül eder" dediler. Ay sonunda görürüm deyip imzaladım. İki gün sonra haftalık ders saatim 55'e çıktı. Buna da itiraz ettiğimde 'şikayet edersen resmi sözleşmedeki asgari ücreti alırsın' tehtidi aldım. Birkaç gün sonra da işi bıraktım.

Bu okuldaki öğretmenler haftada 50 saatin üzerinde derse girip 2000 ile 2500 lira arasında maaş almaktadır.
Bu okulda Müzik, Resim, Beden Eğitimi, Din Kültürü, İngilizce gibi sınavlarda soru çıkmayacak dersler verilmiyor ve öğretmenleri de yok. Öğrenci ve velilere de bu derslerin notlarının karneye 100 verileceği sözü verildiğini hem öğrencilerden hem velilerden öğrendim. Yazılı yapıldığında ise 40, 50, 60 gibi notlar alan öğrenci ve velileri yazılı tekrarı istiyor. Bu tekrar 90 ve üstü not alana kadar devam ediyor.

Tüm bu adaletsizlikleri işten ayrıldıktan sonra BİMER'e yazdım. Bir süre sonra 2 maarif müfettişi benimle görüştü. İfademi almak için geldiklerini ve bu iddialarımdan vazgeçmem gerektiğini "Devlet sanki bunları bilmiyor mu?" cümlesini kurarak söylediler. Bu iddialarımı ispatlamam gerektiğini, ispatlayamazsam bana geri dönüşünün çok ağır olacağı gibi tehditvari şeyler söylediler. Yine de iddialarımda direttim. 3 gün sonra şikayetçi olduğum okula gitmişler. Burada yapılan denetlemede benim adımı da vermişler. Aynı gün ve takip eden günlerde defalarca okul ortakları telefonumu arayarak küfür, hakaret ederek, dövme tehdidinde bulundular. Cumhuriyet Savcılığına başvurdum.

Diğer temel liselerde çalışan arkadaşlardan öğrendiğime göre aynı adaletsizlik ve haksızlıklar var.
Dershaneler dönüştüğünde öğretmenlerin özlük haklarına kavuşacakları sözü verilmişti bizlere; ama 5580 sayılı kanun sektör temsilcilerinin lehine değiştirildi. "Öğretmenlere 2200 TL ile 2800 TL arasında maaş verilir " ibaresi kaldırılınca sözleşmeler asgari ücretten yapılmaya başlandı. Bu da öğretmenlerin mağduriyetini katladı. Bundan dolayı öğretmenler haksızlık karşısında "İtiraz edersen asgari ücreti alırsın" tehtidi alıyorlar.

Aradan geçen zaman içinde 4 defa temel liseye iş görüşmesine gittim. Hepsinde durum aynı. Öğretmen arkadaşlar haksızlığa itiraz ediyor. Kendini kapının önünde buluyor. İlçe Milli Eğitim de müfettişler de öğretmeni değil okul sahibini koruyor.
Bu anlattıklarım bizzat yaşadıklarımdır. Çözüm için 5580 sayılı kanun yediden yapılanmalıdır. Öğretmeni mağdur edecek tüm kanun açıkları giderilmelidir. Devketin kurumları da yasayı uygulamalıdır.
Maarif müfettişinin bana söylediği "Sen tek başına neyi değiştireceğini sanıyorsun. Alan memnun veren memnun. İşine gelmiyorsa çalışma" gibi sözler birer devlet ayıbıdır.

Ben hem kendim hem öğretmen kardeşlerim için bir mücadele verdim. MEB'de çalışan öğretmen haftalık 20 saat ders karşılığı aylık en az 2470 lira alırken; temel lise veya özel okulda haftalık 50 saat ve üzeri dersin aylık maaş karşılığı; 1500 ile 2500 lira arasıdır. SSK'ya gösterilen asgari ücreti ayrıca belirteyim.

Özel okul, temel liselerde çalışan öğretmenlerin kendilerine oda kurmaları da bir çözüm olabilir. Belki haklarını savunan yasal bir dayanakları olur.
Sizden bizim sesimizi duyurmanızı istesem çok şey istemiş olmayacamı düşünüyorum."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)