adscode
adscode

TEOG için anne babanın telaşı çocuktan fazla!

"Velilerimizle ve öğrencilerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda velilerimizin öğrencilerimize göre daha yüksek kaygıya sahip olduklarını görüyoruz. Özellikle, çocuğundan beklentisi yüksek olan anne…

TEOG için anne babanın telaşı çocuktan fazla!
Sınavlar
Oğuzkaan Okulları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, "Öğrencilerimize uyguladığımız kaygı testlerinde, yüksek kaygıya sahip öğrencilerin daha çok 500-600 puan aralığındaki öğrenciler olduğunu görüyoruz ve onlara yönelik kaygı giderici çalışmalar yapıyoruz. Ancak 8. sınıf velilerimizin neredeyse tamamı yüksek kaygıya sahip." dedi.

Kaygı; sıkıntı, huzursuzluk, endişe ve yoğun korku hali olarak tanımlanabilir. Velilerin yaşadığı yoğun kaygının nedeni, çocuklarını başarılı görmek istemelerinin yanı sıra onun başarısı için kendilerinin yapması gerekip de yapmamış olabileceklerini düşündükleri desteklerdir. Ancak bu tür veliler yaşadıkları kaygının etkisi altında ya çocukları ile iletişim kurmakta zorluk çekerler ya da çocuklarının kaygılarını daha da artırarak onların başarısız olmasına neden olurlar. Hatice Yılmaz, sınav kaygısını en aza indirmek için velilerin yapması gerekenleri maddeler halinde sıraladı;

Yaşadıkları sınav kaygısını en aza indirmek için velilerin yapması gerekenler;
MEB Talim ve Terbiye Kurulunun internet sitesinden öğrencilerin sınavda sorumlu
oldukları ünite ve konuları, edinim ve kazanımları gösterir. "2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı Merkezi Sistem Ortak Sınavları" çizelgesini indiriniz.
1. TEOG'a kadar her dersle ilgili ünite, konu ve kazanımları tekrar etmek üzere öğrencinizle birlikte bir tekrar programı yapınız.
2.TEOG sorularının %30'u birinci sınava kadar sorumlu olunan konulardan, %70'i 1. TEOG' dan sonra işlenen konulardan gelecektir. Dolayısıyla tüm konularla ilgili edinimler ve kazanımlara yönelik çalışma yapmasına yardımcı olunuz.
Öğrencinizi desteklemek için günde bir tane çözmesi için deneme sınavları araştırınız. MEB'in internet sitesinde yayınlanan soruları ve geçmiş yılların TEOG sorularının çıktısını alıp çözmesi için hazırlayınız.
Siz söyleseniz de söylemeseniz de çocuklarınız duyduğunuz kaygıyı anlıyor. Yaşadığınız kaygının nedenini çocuğunuzla paylaşınız ki onun "Başarılı olursam beni sevecekler, aksi halde sevmeyecekler." diye düşünmesine neden olmayınız.
Kendinizi çocuğunuzun yerine koyarak onun yaşadığı bir günü, bir haftayı ve gireceği sınavı düşünürseniz çocuğunuzun yaşadığı duyguları çok daha iyi anlarsınız. Böylece çocuğunuzla daha etkili iletişim kurabilirsiniz.

VELİLER DİKKAT!

Biz insanlar, annemiz babamız yapmış olsa bile bize yapılan haksız eleştiriyi, aşağılamayı, onurumuzu kıran sözleri ve duygusal şiddeti unutmuyoruz. Hatta bu sözlerin çocuk ruhumuzda yarattığı acının bedelini ve bize yapılanları kendi çocuklarımıza yaparak ödetiyoruz. Kızgınlık ve öfke anında çocuklarınıza söylediğiniz sözlere dikkat ederseniz bu sözlerin aslında size çocukluğunuzda söylenen sözler olduğunu hayretle göreceksiniz.

İnciten eleştiri her zaman en yakınımızdan gelen eleştiridir. "Çocuğunuza yaptığınız eleştiri size yapılsaydı ne hissederdiniz" i düşünmeden eleştirmeyiniz.
Çocuğunuzun sınırlarını bilinçsizce zorlamayınız.
Sınavlarda başarılı olmazsa yaşayacaklarını ceza olarak göstermeyiniz.
Aşağılama, uzaklık ve direniş yaratır. Saygı; sevgi ve yakınlık yaratır, işbirliğini davet eder. Sevgi mesajı verdiğinizden emin olun.
Çocuğunuzla herhangi bir konuda konuşmak, onun duygu ve düşüncelerini öğrenmek istediğinizde, kendiniz o yaşta iken başınızdan geçen bir olayı anlatarak konuşmayı siz başlatınız.
Ona karşı herhangi bir konuda yanlış yaptığınızı fark ettiğinizde özür dileme büyüklüğünü gösteriniz.
Kendi yaptığınız hataları ve hatalarınızın sonuçlarını çocuğunuzla konuşmaktan korkmayınız.
Birbirinize bağlılığın amaç, sınavların araç olduğunu unutmayınız.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)