adscode
adscode

TEOG için hem öğrencilere hem velilere öneriler

Biz Okulları Rehberlik Bölümünden TEOG için ailelere ve öğrencilere öneriler...

TEOG için hem öğrencilere hem velilere öneriler
Sınavlar
Hepimizin heyecanla beklediği TEOG sınavına sayılı günler kaldı. Bu zamana kadar geçen süreçte elinizden geldiği kadar çalıştığınızı biliyor ve sınav esnasında da emeğinizin karşılığını alacağınıza gönülden inanıyoruz. Akademik hazırlığınızın yanı sıra psikolojik olarak da hazır olmanız elde edeceğiniz başarı açısından büyük önem taşıyor. Bunun için sınava yaklaştığımız son günlerde sizlere faydalı olacağını düşündüğümüz tavsiyelerden bahsetmek istiyoruz.

·         Uyku düzeninizi oturtun. Sınavdan 1 gün önce saat kaçta yatacaksanız akşamları o saatte yatıp sabahları da sınav günü kalkacağınız saatte kalkmaya çalışın. Bu, biyoritminizi sınav gününe hazırlama açısından büyük bir adım olacaktır.
·         Sosyal medyada fazla vakit geçirmemeye çalışın. Bunun yerine keyif aldığınız aktivitelerden birini yapmak sizi bedenen ve zihnen rahatlatacaktır.
·         İsterseniz son gün akşamına kadar çalışmalarınızı devam ettirebilirsiniz ancak son gün yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak yerine bildiğiniz konuları pekiştirin, hatırlatıcı formüllere göz atın ve
soru çözmeye çalışın.

·         Sınavın nasıl geçeceği ile ilgili düşüncelerden uzak durmaya çalışın. Kendinizi mutlu hissettiren müzikleri dinlemek endişenizi azaltacaktır.
·         Kendinize ve başarabileceklerinize inanın. Kendi hatalarınızı abarttığınız düşünceler sizi bir sonuca ulaştırmaz. Düşünce, duygu ve davranış birbirinden etkilenir. Olumsuz düşünceler aklınıza geldiğinde hemen onları olumluya dönüştürün.
·         Ailenizin beklenti ve zorlamaları sadece sizi teşvik etmek içindir. Yaptığınız çalışmalar hakkında onlara bilgi verirseniz sizi sıkıştırmalarını önler ve destek olmaları konusunda kapı açmış olursunuz. Kazanamadığınız takdirde, onların gözünde değer kaybedeceğinizi düşünmeyin. Unutmayın aileniz, sizi siz olduğunuz için seviyor, başarılarınız için değil. Onları asıl mutlu edecek olan başarı sonrası sizin hissettiğiniz mutluluktur.
 

SINAV SABAHI

·         Her gün yaptığınız şekilde kahvaltınızı yapın. Bir miktar ceviz, kuru üzüm, fındık gibi yemişlerden yiyebilirsiniz. Bünyenizin alışık olmadığı farklı gıdalar kendinizi rahatsız hissetmenize neden olabilir. Ani bir şekilde enerjinizi yükseltip sonrasında kendinizi yorgun hissetmenize neden olacak abur cuburlardan uzak durun. (çikolata, asitli içecekler vb)
·         Havaya uygun ve rahat kıyafetler giyin. İnce ama kat kat kıyafetleri tercih ederseniz üşüme ya da ısınma durumuna uygun olarak kendinizi ayarlayabilirsiniz.
·         Belgelerinizi son kez kontrol edin.
·         Her türlü ihtimali göz önüne alarak evden biraz erken çıkın.
·         Sınava girmeden önce mutlaka fiziksel ihtiyaçlarınızı giderin.
 
 
SINAV ESNASINDA
·         Sınav sonucunun ne olacağı ile ilgili hiçbir şey düşünmeyin.
·         Sınavda sadece sınavla ilgilenin. Başkalarının ne yaptığı, soruları ne kadar hızla çözdüğü, çevreden gelen sesler siz önemsemezseniz sizi etkilemez.
·         Soruları her zaman çözdüğünüz sıralamayla çözün.
·         Soruda sizden ne isteniyorsa sadece onu düşünerek cevap verin. Ne eksik ne de fazla düşünün.
·         Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına yönelmek hata yapmanıza neden olur. Soruyu okumadan cevaplamayın.
·         Bazı sorular size çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Doğru cevabın ne olduğuna odaklanın.
·         Sorulara ön yargılı yaklaşmayın. “Bu soru çok uzun; kesin zordur yapamam.”, “Bu soru çok kolay; hepsini okumama gerek yok” gibi.
·         Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, tırnak içinde, “değildir”, “olamaz”, “her zaman”, “hiçbir zaman”, “bütün”, “yoktur”, “vardır”, “birbirinden farklı”, “birbirine benzer”, “ana düşünce”, “benzer düşünce”, “asla”, “genellikle”, “çoğu”, vb. ipuçlarıdır.
·         Hatalı okuma nedeniyle soru kaybetmemek için sorunun içindeki ipuçlarına dikkat edin. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşünmenize sebep olabilir. İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okuyun.
·         Emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz. Yanlış cevaplar doğru cevapları götürmediği için doğru olabileceğini düşündüğünüz cevabı mutlaka işaretleyin, %25 şansınız olduğunu unutmayın. Boş bırakmayın.
·         Uzun ve karışık görünen soruları atlamayın. Paragraf tipli sorularda önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. Böylece paragrafta neye cevap arayacağınızı bilirsiniz.
·         Üst üste birkaç soruyu yapamadığınızda endişeye kapılmayın, sorunun yanına bir işaret koyun ve başka sorulardan devam edin. Tüm soruları bitirdikten sonra turlama tekniğini kullanarak yapamadığınız sorulara tekrar göz atın. Sorularla inatlaşmayın!
·         Sınav süresince dikkatinizin dağıldığı anlar olabilir. Dikkatinizin dağılmaya başladığını hissettiğinizde 10-15 saniye gözlerinizi kapatın ve şakaklarınızı ovarak rahatlatmaya çalışın.
·         En çok görülen hatalardan biri de optik forma işaretlerken kaydırma yapmaktır. Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu asla bir zaman kaybı değildir. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme süresidir. Bu zaman dilimi içinde bir başka soruya geçmek için hazır hale gelinir. Aynı zamanda süre yetişmediği için son dakikalarda acele ile yapacağınız işaretleme hatalarının önüne geçmiş olursunuz.
 

Değerli Veliler,

Aile olarak çocuklarınızla aranızdaki güçlü paylaşım ve olumlu iletişimin öğrencinizin başarısında çok önemli bir etkiye sahip olduğunu gözden kaçırmayınız. Tüm ailenin mutluluğunun, çocuğun sınav başarısına odaklanması çocuğun omuzlarına ciddi bir yük yükleyebiliyor. Ailelerin çocuklarını motive etmeye çalışırken onlarla empati kurmaları iletişim hatalarının azalmasına yardımcı olur. Anne babalar çocuklarının yaşındayken eleştirildiklerinde kendilerini nasıl hissettiklerini düşünürlerse onları anlamaları daha kolay olur. Tabi ki ne söylendiği kadar nasıl söylendiği de önemlidir. Söylediklerine inandıklarını gösteren mimikler ve vücut dili de olumlu etkiyi arttırır. Unutmayalım, çocuklarımız bizim hayat tecrübemize sahip değiller, o yüzden bizleri anlamakta zorlanabilirler ancak bizler onların nasıl hissettiğini farklı bir dönemde yaşamış olsak bile tecrübe etme şansımız oldu. Bu süreçte öğrencilerimizin sınav gününü de verimli bir şekilde geçirebilmesi için aşağıdaki hususlara özen göstermenizi rica ederiz.

·         Çocuğunuzun uyku düzenini sağlamasında yardımcı olun. Biyoritmi sınava uygun olan öğrencilerin normal uyku düzenini sürdürmesi yeterli olacaktır. (Böylece sınav akşamı ve sabahını günlük yaşam koşullarınızı değiştirmeden olabildiğince doğal ve “her zamanki” gibi geçirmeniz daha yararlı olacaktır. Sizin doğallık ve rahatlığınız çocuklarınızı da etkileyeceğinden buna özen göstermenizi öneririz.)

 
·         Öğrencilerimizin sınav günleri en geç 08.30’da okulda bulunmaları gereklidir. Sınav günü geç kalma telaşı yaşamamak için zaman planlamanızı yapınız. (Sınavda gerekli olabilecek eşyalarının tam olup olmadığını bir kez de siz kontrol edebilirsiniz. (Nüfus kağıdı, kurşun kalem, silgi, kalemtıraş).

 
·         Sınav öncesi çocuğunuzu dinleyin. Uzun süreli nasihatler, genellikle iletilmek istenilen mesajı iletmekte yetersiz kalır. Çocuğun sınav sürecinde yaşadıklarını içselleştirebilmek için onun dünyasında neler olduğunu anlamak gerekir. Bunu yapmanın en güzel yolu da çocuğun kendisini ifade etmesine izin vermek ve onu dinlemektir. Anne baba olarak kendi iletilmek istediğimiz mesajı, kısacık bir sözlü ifadeyle dile getirmek, uzun süreli konuşmalar ve öğütlerden çok daha etkin olabilir.
 
 
·         Sınav günü öğrencimizi uğurlarken ya da vedalaşırken süreci fazla uzatmayınız. “Sana güveniyorum.” “Elinden gelenin en iyisini yaparsın biliyorum.” gibi cümlelerle ona güvendiğiniz mesajını verin. Motive etmek amacıyla daha fazlasını söylemeye çalıştığınızda sınava yönelik heyecanının artmasına neden olabilirsiniz.

 

·         Öğrencimiz isterse son gün akşamına kadar çalışmalarını devam ettirebilir ancak son gün de ders çalışmak isterse yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak yerine ‘tekrar testleri’ çözmeye yönlendirebilirsiniz.
 
 
·         Bu sınavların bir sürecin parçası olduğunu unutmayarak sınav sonrasında öğrencinin motivasyonunu destekleyecek yöndeki tavrınızı sürdürünüz. (Sonuç ne olursa olsun hayatımızın en güzel varlıkları olan çocuklarımıza her zaman destek olmamız gerektiğini unutmayacağınızı biliyor, onların yaşamındaki dönemeçlerden birini daha, ilişkilerinizi güçlendirerek dönmenizi diliyoruz.)

 

·         Sınava girecek olan tüm öğrencilere başarılar diliyoruz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)