adscode
adscode

TEOG İÇİN ÖNCE FEN LİSELERİNİ KALDIRALIM

Bir eğitimci fen liselerinin kontenjanlarının ortaokuldan mezunların yüzde üç civarında olması konusunda kontenjan belirlendiğini ancak siyasi kadroların kendi seçim bölgelerinde bu okulları açmak için…

TEOG İÇİN ÖNCE FEN LİSELERİNİ KALDIRALIM
Konuk Yazar
Ben de âcizane eğitimle haşir neşir birisi ve bu konuda diplomalı biri olarak "fen liseleri kapatılsa herkes rahatlar" demiştim. Söylediğimi önce espri olarak anlamış olmalı ki gülümsedi, durumun vahametini anlatınca ve ciddiyetimi görünce "Hocam üstün yetenekli öğrencilerimiz ne olacak? diye sitem etti. Yetenekten kastının da fen ve matematik olduğu belliydi, çünkü fen liseleri fen bilimleri ağırlıklı eğitim yapıyorlar. Ben de o zaman sosyal bilimler alanında da yetenekli ve beceri sahibi çocuklar olduğunu hatta yalan söylemenin de nihayetinde bir beceri olduğunu söyleyerek bununla ilgili bir okul açılıp test usulü ile öğrenci yerleştirelim deyince seninle mi uğraşacağım tavrı ile konuyu değiştirdi.

TEOG benzeri merkezi sınavların zararını ziyanını muhtelif kerelerce dile getirmişliğim oldu. Bu yazı içerik olarak öncekilerden farkı olmayacak ancak biçim olarak farklı şekilde kaleme aldım. Öğrencilik yıllarımızda sınavlara çalışırken madde haline getirilmiş konular mutlaka sınavda çıkar ve ezberlenmesi kolay diye daha fazla çalışırdım. Hocalarımız da herhalde değerlendirme kolay ve objektif olur diye daha çok onlardan soru sorarlardı. Şimdi TEOG’un bize yansımalarını maddeler halinde sıralarsak;

1- Öğrenciler üzerinde büyük bir yük ve stres,

2- Ezberci eğitim, çünkü merkezi sınavlarda bilgi sorulur. Bilgi ezberlenir ve TEOG dan sonra unutulur,

3- Bilgiyi ezberleten ve kendilerini eğitimin alternatifi olarak görüp böbürlenen dershanelerin çoğalmasına sebep olur,

4- Veliler TEOG da çocuklarının yüksek başarı göstermeleri için özel hoca ararlar ve TV’lerde özel ders ücreti 700 TL şeklinde haberler yayımlanır. Aslında özel derste de özel hoca son kertede kısa sürede çok test çözmeyi anlatır ve öğrenci fazla çaba sarf etmeden hayata kısa yoldan ulaşmanın yollarını öğrenir,

5- TEOG ile öğrencinin kazandığı okul evinden uzak olduğu için servisle gitmek zorunda kalır. Bunun sonucu olarak da;

a- Servislerle ilgili her gün haberlerde izlenen görüntülere bakıp bakıp üzülürüz,

b- Bakanlık valiliklere yetki verir "çocuklarımız uykularından da olmasınlar, eğitimlerinden de" diye.

6- TEOG’da ortaokul ders başarı notu yerleştirme puanına etki ettiğinden özel okullarda çocuğun başarısının üzerinde bir puan vererek o çocuklar üzerinden reklam panolarını doldururlar.

7- Fen liselerine ve genel liselere giremeyen öğrenciler Meslek liselerine gitmeye devam eder ve onların kontenjanları bir türlü dolmaz.

8- Diğerleri ( yani benim bilmediklerim...)

TEOG kaldırılmalı tartışmaları başladıktan sonra TV’den izlediğim kadarıyla a) yeni sistem nasıl olacak ve b) çalışkanlara haksızlık olmaz mı diye iki eleştiri geldi. Sistem dediğiniz eğitimin topyekün işleyişidir. TEOG bu sistemin bir çarkı. Çalışkan kim, tembel kim?. Herkes kendi çapında çalışkandır. Çalışkanlıktan kasıt çok bilgi ezberlemek ve test çözmek ise diyecek laf yok.

Çözüm nedir? sorusunun cevabı ise oldukça basit. Bir zamanlar zamanın ruhuna uygun olarak 80'e yakın lise türü vardı. Bunların azaltılması (darısı yükseköğretim programlarının başına) olumlu bir gelişme iken fen liselerinin duruyor olması da bir eksiklik. Çünkü fen liselerini yani kontenjan ve “iyi okul” algısı ve de bunun için sınav yaptığınız sürece TEOG olmaz başka bir şey olur. Liseleri genel ve mesleki olmak üzere ikiye ayırdığınızda TEOG biter. Hazır bir yerleştirme sistemimiz de var. Ortaokul başarı ve performans notunu da bir tarafa bırakarak ve de başka ülkelerde acaba nasıl veya yenisi nasıl olsun tartışmalarından uzak öğrenci mesleki ve genel liseye gitmek isteğini belirtsin ve evine en yakın okula yerleştirilsin. Unutmayalım en iyi okul eve yakın okuldur. Çocuklara bilgi yükleme nasıl oluru bir tarafa bıraksak ta biraz da oyun oynamalarına baksak.

Prof. Dr. Sadık Kartal

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi


sadikkartal02@mynet.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)