adscode
adscode

TEOG Sınavına Bulmaca ve Yürüyüşle Hazırlanın

TEOG SINAVINA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER:

TEOG Sınavına Bulmaca ve Yürüyüşle Hazırlanın
Sınavlar

SİZ LİSELERİ KAZANMAYACAKSINIZ

LİSELER SİZİ KAZANACAK!

 

MOTİVE EDECEK SLOGANLAR BULUN

RESİM ÇİZİP ODANIZIN DUVARINA ASIN

 

SINAV KAYGISINA KARŞI 

YÜRÜYÜŞ VE EGZERSİZ YAPIN

 

DİKKATİNİZİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN

BOL BOL BULMACA ÇÖZÜN

 

SINAV SABAHINA MÜZİKLE BAŞLAYIN

RAHAT AMA ŞIK GİYİNİN

 

SORULARLA KAVGA ETMEYİN

TURLAMA TEKNİĞİ UYGULAYIN

 

SINAVDA YORULUNCA KALEMİ BIRAKIN

ŞAKAKLARINIZA MASAJ YAPIN

 

Liselere giriş sınavı TEOG’da son viraja giren öğrenciler için Özel Tarsus SEV Ortaokulu’ndan Psikolog Y. Eray Varol, tavsiyelerde bulundu: Uykunuza ve beslenmenize dikkat edin. Sizi motive edecek sözleri ve resimleri odanıza asın. Yürüyüş yaparak gevşeyin. Dikkatinizi güçlendirmek için bulmaca çözün. 

 

Sınav sabahına hafif bir müzikle başlayın, rahat ama şık giyinin. Bilgisayarda ya da telefonda oyun oynuyormuş gibi sorulara konsantre olun. Soruları çözerken turlama tekniği uygulayın. Sorularla inatlaşmayın, bilemediğiniz soruyu geçin. Yorulunca kalemi bırakın, nefes alın, şakaklarınıza ve başınıza masaj yapın

 

 

Hedeflediği lisenin kapısını açacak olan TEOG sınavının ikinci etabına nisan ayının sonunda girmeye hazırlanan sekizinci sınıf öğrencileri için geri sayım başladı. Özel Tarsus SEV Ortaokulu’ndan Psikolog Y. Eray Varol; sınavdan önceki son günleri nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulundu:

 

  • EKSİKLERİNİZİ GİDERİN: Son haftalarda konu eksikliklerinizi belirleyin. Okuldaki, dershanedeki ve özel dersteki öğretmenlerinizle görüşerek eksikliklerinizi tamamlayın. Onların verdikleri testleri düzenli bir şekilde yapın.

 

  • UYKUYA VE SAĞLIĞA DİKKAT: Bu süreçte uyku düzeninize, beslenme alışkanlıklarınıza ve sağlığınıza daha fazla dikkat edin. Unutmayın, bilişsel işlevlerin güçlü çalışması için de kondisyona ve sağlıklı bir bedene ihtiyacınız var. Vücudunuz ne kadar sağlıklıysa, direnciniz ne kadar güçlüyse, sınavlarda başarınız da o kadar güçlü olacaktır. 

 

  • RESİM ÇİZİN ODANIZA ASIN: Bu dönemi pozitif duygu ve düşünceler ayı ilan edin. Son hafta da bunun kutlamasını yapın. Sizi motive edecek sloganlar üretin. Bununla ilgili sözleri ve resimleri odanıza asın. Kendinizle, sınavla ve geleceğinizle ilgili olumlu düşünce yöntemleri geliştirin. Örneğin: ‘Bu sınav çok zor olacak, hiçbir şey yapamayacağım’ yerine ‘Ben bugüne kadar bu sınav için emek verdim, elimden geleni yapacağım’ diyebilmek; daha pozitif ve gerçekçi bir düşünce olacaktır.

 

  • EGZERSİZ VE YÜRÜYÜŞ YAPIN: Hafif gevşetici, rahatlatıcı spor egzersizleri ve yürüyüşler yapın. Bedeninizin aktif olmasını sağlayacak çok ağır olmayan egzersizleri günde en az 10 dakika yapmaya çalışın. Bu egzersiz ve yürüyüşler, sınav kaygınızla başa çıkabilmenizi ve kendinizi zinde hissetmenizi sağlayacaktır.

 

  • DİKKAT İÇİN BULMACA ÇÖZÜN: Sınavda en fazla karşılaşılan sorunlardan biri de dikkat ve konsantrasyonun çabuk dağılması sonucu yapılan hatalardır. Ancak beyninizi de bu konudaki egzersizlerle güçlendirmeniz mümkün. Okuyacağınız kitaplar, çözeceğiniz bulmacalar, konuyla ilgili yapacağınız egzersizler veya oynayacağınız oyunlar; beyninizin aktif kalmasını, bilgileri anımsamanızı sağlayacaktır. 

 

  • GÖZLERİNİZİ KAPATIN HAYAL EDİN: Yatağınıza uzanın, bedeninizi gevşetin, gözlerinizi kapayın. Sınav gününü, sabah kalktığınız andan itibaren gözünüzde canlandırın.  Güneşli ve sakin bir sabahı, güzel bir kahvaltıyı, güler yüzlü ev halkını ve çok güzel/yakışıklı bir biçimde sınava hazır olan kendinizi hayal edin. Sonra sınav yerine gidin ve sınavı hayalinizde başlatın, soruları kolaylıkla cevapladığınızı canlandırın. Sınavın bittiğini, sonunda gelen rahatlama duygusunu hissetmeye çalışın. 

                                       

 

 

SINAV GÜNÜNE HAFİF BİR MÜZİKLE 

BAŞLAYIN ŞIK VE RAHAT GİYİNİN

 

  • GÜNE MÜZİKLE BAŞLAYIN: Sınav sabahı hazırlanırken, kahvaltı ederken evde hafiften bir müzik çalsın. Ailenizle sınav dışındaki konularla ilgili sohbetler de yapabilirsiniz. Sabah dengeli, güzel ve neşeli bir kahvaltının ardından üzerinize şık ama rahat bir kıyafet giyin. 

 

  • OLUMSUZ DUYGULAR SALONA GİREMEZ: ‘Sınav çok zor geçecek, başaramayacağım, iyi bir okula gidemeyeceğim!’ türünden düşünce ve duyguların sınav salonuna sokulması yasaktır! Bu tür duygu ve düşünceleri, bir daha hiç almamak üzere lütfen sınava gireceğiniz salonun dışında bırakın. İçeriye sadece olumlu duygu ve düşüncelerinizi sokun.

 

  • DERİN NEFES ALIN KASLARI GEVŞETİN: Özellikle sınav kaygısı yaşayan gençler; sınav yerinize oturun, birkaç kez derin ve sessiz nefes alıp verme egzersizi yapın. Uykudan yeni uyanırmışçasına bütün vücudunuzdaki kasları iyice sıkıp bırakın. Tekrar derin ve sessiz nefes alıp bırakın. Sınavdan hemen önce yapacağınız bu kısa egzersiz sizi rahatlatacaktır.

 

  • CEVAP KAĞIDINI KONTROL EDİN: Sınav kitabındaki sayfaları, cevap kâğıdındaki bilgileri mutlaka kontrol edin. Eksiklik veya yanlışlık varsa sınav görevlisine söyleyin. İmzalanması gereken yerleri imzalayın ve kitapçık türünü yazmayı unutmayın.

 

  • KİTAPÇIĞA HAKİM OLUN: Sınav kitapçığını elinize aldığınız andan itibaren o kitap artık sizin. Sadece, sizin rahatlıkla başa çıkabileceğiniz sorularla dolu bir kitap olduğunu düşünün. Sınav kitapçığına siz hâkim olun, o size hâkim olmasın. Kitapçıktaki sorulara bir göz gezdirerek öncelikle kolay soruları bulmaya çalışın.

 

TURLAMA TEKNİĞİ UYGULAYIN:  Sınava başladığınızda uygulayacağınız ‘turlama tekniği, size hem zaman kazandıracak hem de moral verecektir. Sınava iyi başlamak motivasyonunuzu arttıracaktır:

 1.Tur: Sorulara göz gezdirerek kolay soruları bulup işaretlemek,

 2.Tur: Kolay soruları cevaplamak, 

 3.Tur: Daha zor soruları cevaplamak, 

 4.Tur: Boş kalan soruları cevaplamak ve kontrol etmek.

 

  • SORULARLA KAVGA ETMEYİN: Sınavdaki soruları çözmeyi ya da çözememeyi gurur meselesi yapmayın; çünkü kişiliğinizle veya zekânızla ilgili bir şey değil.  Akılcı, soğukkanlı ve rahat bir şekilde soruları çözmeye çalışın. Sorularla kavga etmeyin, inatlaşmayın. Yapamadığınız zaman başka soruya geçin, tekrar o soruya döndüğünüzde yapabileceğinizi göreceksiniz.

 

  • ZAMANI SONUNA KADAR KULLANIN: Bir sınav sonunda söylenebilecek en kötü söz ‘sınavın nasıl geçtiğini anlayamadım’ sözüdür. Sınav sürecini algılayın, zamanı kontrol edin, temponuzu ve hızınızı buna göre ayarlayın. Size verilen zamanı sonuna kadar kullanın; ne çok erken bitirin ne de çok geç.

 

  • BİLGİSAYAR OYUNU GİBİ DÜŞÜNÜN: Tüm dikkatinizi sadece kitapçıktaki sorulara verin. Dış dünyayla bağlantınızı kapatın. Nasıl ki bir bilgisayarda ya da telefonda oyun oynarken tüm dikkatinizi oyuna veriyorsunuz; aynı dikkat ve konsantrasyonu sınav sorularına verin.

 

  • YORULUNCA BAŞINIZA MASAJ YAPIN: Bir cümleyi tekrar tekrar okuyup anlamıyorsanız, sağınıza, solunuza ya da dışarı bakmaya başladıysanız; yoruldunuz ve dikkatiniz dağıldı demektir! Yapacağınız şey; kalemi elinizden bırakın, gözlerinizi kapatın, arkanıza yaslanın. Birkaç kez derin nefes alıp verdikten sonra hafif hafif şakaklarınıza ve başınıza masaj yapın. Başınızı hafif hafif sağa, sola çevirin ve omuzlarınızı aşağı, yukarı oynatarak gevşetmeye çalışın. Dinlendiğinizi hissettiğinizde tekrar sınava dönün.

 

  • LİSELER SİZİ KAZANSIN: Sınavınız bitti geçmiş olsun; artık bundan sonra siz bir şey düşünmeyin. Bırakın, liseler düşünsün. Siz sadece kendi yeteneklerinize, ilgi alanlarınıza ve beklentilerinize uygun okulları araştırın ve onları tercihlerinize yerleştirin. Artık liseler sizi kazanmaya başlayacaklar. 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)