adscode
adscode

TEOG'da İtiraz Edilen Soruya Komisyondan Açıklama

TEOG sınavında hatalı iddia edilen matematik sorusuna yapılan itirazlar sonucunda MEB Matematik Komisyon Üyeleri tarafından yapılan açıklama;

TEOG'da İtiraz Edilen Soruya Komisyondan Açıklama
Sınavlar


Bilim Kurulu Kararı:


2014-2015 Öğretim Yılı 8. Sınıf 1. Dönem Matematik Dersi Ortak Sınavında A kitapçığına göre 3. soruya (B kitapçığına göre 2. soru, C kitapçığına göre 20. soru, D kitapçığına göre 1. soru) yapılan itirazlar iki başlıkta toplanabilir:


1. A seçeneğinde çizilen "H" harfi biçimindeki şeklin orta çizgisinin zemindeki kılavuz çizgiye göre tam ortada olmadığı, diğer bir ifadeyle yatay simetriye sahip olmadığı, bu nedenle A seçeneğinin ötelemeli yansıma değil sadece ötelemeden ibaret bir hareket olduğudur.
2. C seçeneğindeki şekilde ötelemeli yansıma bulunduğu, bu yüzden C seçeneğinin doğru olduğudur.
Bu itirazlar komisyonumuzca incelenmiş ve aşağıdaki gerekçelerle haklı bulunmamıştır.
1. Birinci itirazda savunulan iddiayı desteklemek için iddia sahiplerince şekil belli bir oranda büyütülmüş ve bazı ölçümler yapılmıştır. Şekillerin soru kitapçığında verilen orijinal boyutunda gözle görülemeyen küçük sapmaların şekil büyütüldüğünde gözle ayırt edilebilir hale gelmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle bu tip sorularda şekillerin büyütülerek incelenmesi sakıncalı olacaktır. Nitekim komisyonumuzun yaptığı incelemede soru kitapçığındaki orijinal baskı boyutunda "H" harfi görünümündeki şeklin orta çizgisinin konumunda gözle ayırt edilebilir bir sorun tespit edilememiştir.
Ayrıca iddia edildiği gibi A seçeneğindeki şekillerden birinin, sadece verilen doğruya göre öteleme yoluyla diğerinden elde edilmesi mümkün değildir.
2. İkinci itiraz ise "ötelemeli yansıma" hareketinin tanımıyla ilgilidir. 8. sınıf matematik dersi öğretim programın Geometri öğrenme alanı, Dönüşüm Geometrisi alt öğrenme alanına ait 3. kazanımdaki açıklamalarda ötelemeli yansımanın "bir doğru boyunca öteleme ve aynı doğruya göre yansıma" olduğu açıkça belirtilmektedir. Soruda C seçeneğindeki şekillerin birinden, verilen doğruya göre ötelemeli yansıma yapılarak diğerinin elde edilmesi mümkün değildir. Ancak, önce verilen doğruya göre öteleme yapıldıktan sonra verilen doğruya dik olan başka bir doğru boyunca tekrar öteleme yapılıp ardından verilen doğruya göre yansıma yapılırsa diğer şekil elde edilebilmektedir. Bu hareket zinciri öğretim programında verilen ötelemeli yansıma tanımıyla uyuşmamaktadır. Bu yüzden C seçeneğinin doğru olması mümkün değildir.
Sonuç olarak sorunun kökünde ve seçeneklerinde sorunun iptalini gerektirecek bir hata görülmemiştir.


                            Matematik Komisyon Üyeleri



 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    5 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (5)