Buyıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinin üçüncü yılı. İlk yılı tartışmalar ve velilerin tercih etmedikleri meslek ile imam hatip liselerine yerleştirmeler yapılması ile geçen sistemde geçen yıldan bu yana köklü değişiklikler gerçekleşti. Bu değişiklikler arasında en çok eleştirilenleri ise açık lise ile özel okula kayıt yaptırana devlette tercih hakkı verilmemesi oldu. Sistemin tüm eleştirilerini yazı dizimizde ele alacağız ve hatalı tercihten nasıl kaçınabileceğinizi anlatacağız. TEOG sınavlarının bazıları ya da Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre öğrenci alan ve aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel okullarda kayıt süreci dün son buldu. Bugünden itibaren de başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre öğrenci alan liseler için tercih dönemi başlıyor. Bu okullara yerleştirmeler merkezi olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak. Tercih işlemleri 25 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00’de son bulacak. Hazırladığımız TEOG Tercih Rehberi’nde hem TEOG yerleştirme sistemindeki değişiklikleri, hem de tercihlerinizi yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) tercih zamanı geldi. Bu dönemde velilerin en doğru tercih listesini hazırlamaları gerekiyor. Her zaman söylediğimiz gibi TEOG sınavlarına girmek ve gereken puanları almak çocuklarınızın göreviydi. Onlar görevlerini yerine getirdi şimdi sizin sınavınız başlıyor. Bu sınavda başarılı olmanızın yolu da doğru bir tercih listesi hazırlamanızdan geçiyor.
Peki en doğru tercih listesi nasıl hazırlanır? Tercih listesini hazırlarken puanlara mı yoksa yüzdelik dilimlere mi bakmak gerekir? Bunlar velilerin en çok yönelttikleri soruların başında geliyor. O yüzden bu sorulara yanıt vererek başlayalım.
Tercih listesini hazırlarken yani bu listeye alacağınız okulları seçerken puanları dikkate almak hatalı bir liste hazırlamanıza yol açacak. Çünkü sınavların puanları o yılın sorularının zorluk ya da kolaylık derecelerine göre belirlenir. Eğer sorular zorsa o yılın puanları düşük olur. Ya da tersine sınavlar kolay geçerse o yıl puanlar yükselir. Bir yıl çok yüksek puanla girilen okullara bir başka yıl daha düşük puanlı öğrencilerin girmesinin nedeni de soruların bu niteliğinden kaynaklanır. Bu yüzden sadece puanlara bakılarak yapılacak bir tercih listesi hazırlamak hatalı olur.
BAŞARI SIRASI ŞART
Tercih listesi için kullanılacak en sağlıklı veri öğrencinin başarı sırasıdır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üç yıldır bu veriyi paylaşmak yerine öğrencilerin yüzdelik dilimlerini veriyor. Oysa başarı sırası bir öğrenciyi temsil ederken yüzdelik dilim içinde kaç öğrencinin yer aldığını bilmek mümkün olmuyor.
İşte detaylar...
Başarı sırası paylaşılmadığına göre tercih için kullanabileceğiniz en sağ- lıklı veri öğrencinin yüzdelik dilimi olacak. Bu bilgiyi de MEB sitesinden geçtiğimiz 29 Haziran’da açıklanan Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) sonuç belgesinde göreceksiniz. Bu belgede öğrencinizin puanının yanı sıra il ve Türkiye geneli yüzdelik dilimini bulacaksınız. Bakanlığın sitesinden de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okulların yüzdelik dilimlerini ve kontenjanlarını göreceksiniz. Kendi başarı sıranız ile seçtiğiniz okulların sırasını karşılaştıracaksınız.
YANILMA PAYI AZ OLUR
Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar yüzdelik dilim yerine puanı dikkate alanların hata yapacağını belirterek, “Puanı dikkate alarak yapılan tercihlerde öğrencilerin açıkta kalmaları mümkündür” diyor. Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç da TEOG sınavlarında soruların zorluk derecesinde bir standardın sağlanamadığını bu yüzden de puanların bu durumdan sürekli etkilendiğini belirterek şöyle konuşuyor: “Bu yılki 450 ile geçen yılki 450 puan aynı şeyi ifade etmiyor. Ancak geçen yılki yüzde 5’lik dilim ile bu yılki yüzde 5’lik dilim her zaman neredeyse aynı şeydir. Bu yüzden tercihlerde yüzdelik dilim dikkate alınırsa yanılma payı çok daha az olur.”
MEB, 81 İLDE TERCİH DANIŞMANLIĞI VERECEK
MEB, tercih sürecinde veli ve öğrencilere destek vermek için Tercih Danışmanlığı Komisyonları kurdu. Bu komisyonlarda öğretmenler ve yöneticiler görev yapacak. 15 bin eğitimcinin görevlendirildiği komisyonlar belirlenen okulların yanı sıra eri- şiminin kolay olduğu okul, çay bahçesi, alışveriş merkezi gibi halka açık yerlerde hizmet verecek.
ÖZEL’DE KAYIT SÜRECİ BİTTİ
Geçtiğimiz 17 Haziran’da taban puanlarını açıklayan ve iki kez önkayıtkesin kayıt döneminin ardından iki gün de boş kalan kontenjanları için serbest kayıt dönemine giren özel okullarda kayıt dönemi kapandı. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler ise devlet için tercih listesi hazırlayamayacak.
HORMONLU OKUL NOTLARI FARK YARATACAK
Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okullara yerleştirmeler, hazırladığınız tercih listesi dikkate alınarak Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre yapılıyor. Yerleş- tirmede kural puan üstünlüğü oluyor. Tercihlerinizde kullandığınız YEP ise 6 dersten toplam 12 tane olarak yapılan TEOG sınavlarının sonuçları ile öğrencinin 3 yıllık okul notlarının toplamından oluşuyor. YEP hesaplamasında 700 puan üzerinden hesaplanan TEOG sınavları yüzde 70 etki yaparken, 100 puan üzerinden hesaplanan öğrencinin 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları yüzde 30 etkili oluyor. Bu durumda da sınavda eşit puan alan iki öğrenciden okul notu 100 olan öne geçiyor. Aralarında devlet okullarının da yer aldığı birçok okul ise öğrencilerine “bol keseden” not veriyor. “Hormonlu notlar” olarak nitelendiren bu uygulama, okul notu yüksek öğrencileri avantajlı duruma getiriyor.
HANGİ LİSELERE MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK?
- Fen Liselerine
- Sosyal Bilimler Liselerine
- Anadolu Liselerine
-Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine
- Çok Programlı Anadolu Liselerine
- Anadolu İmam Hatip Liselerine n Açık Öğretim Kurumlarına
- Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bağlı YEP ile öğrenci alan özel okullara
KİMLER TERCİH YAPABİLİR?
- 2015–2016 öğretim yılında ortaokul ile imam hatip ortaokulu 8’inci sınıfı başarıyla tamamlamış olanlar.
- Başvuru yapılacak okulun kayıt kabul şartlarını taşıyanlar.
- Yerleştirmeye esas puana (YEP) sahip olanlar.
KONTENJANLARI DİKKATE ALIN
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör tercih yaparken okulların kontenjanlarındaki artma ve azalmaların da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Güngör, “Kontenjanlardaki değişikliklerin ve bölgede aynı nitelikte yeni okulların açılması- nın okul taban puanlarını etkileyebileceği de unutulmamalı” dedi. Güngör’ün bir başka önerisi de tercih edilecek okulları önceden ziyaret edip, okulların fiziki olanaklarının, yatılılık durumunun ve ulaşım olanaklarının incelenmesi oldu. Güngör tercih listesine farklı il ve ilçelerdeki farklı okul türlerinin yazılabileceğini hatırlatarak, “Sadece puan ve yüzdelik dilime bakmak yerine öğrencinin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerinin de dikkate alınması önemli” diye konuştu.
Pervin KAPLAN/ HABERTÜRK