adscode
adscode

Tercih sıralaması, burs ve kayıtlar

Görünen o ki, üniversite tercihleri konusunda kafalar hâlâ karma karışık.

Tercih sıralaması, burs ve kayıtlar
Milliyet Diyalog
Ne kadar uyarsak, ne kadar bu konuya daha çok kafa yorun desek de, özellikle orta ve alt puana sahip adaylar, açıkta kalırım korkusuyla, her yere saldırıyor. Aman bir yer olsun da neresi olursa olsun anlayışı içerisindeler. İşte yanlışların en büyüğü bu!

Daha önce defalarca, uyardık, birinci tercihinize girme şansınız ne ise son tercihinize girme şansınız da o kadar, hatta daha fazla. Bu yüzden, kazanıp da, gidip kayıt yaptırmayacağınız, hatta okumayacağınız bölümleri, kesinlikle tercih listesine almayın. Yoksa gelecek yılı da risk altına sokmuş olursunuz. Çünkü orta öğretim başarı puanınız, yarı yarıya düşecektir...

Böyle sıralama olmaz

Bir okurumuzdan şöyle bir mail geldi. Destek istiyor. Söylenecek çok söz var ama önce gelin bir maile göz atalım:

“Günaydın, ilginize çok çok teşekkür ederiz. Tercih sıralamamız:

1- Tokat(Gazi Osman Paşa Üniversitesi)

2- Sinop

3- Amasya

4- Ordu

5- Rize

6- Erzurum

7- Kastamonu

8- Bartın

9- Aksaray

10- Fırat

11- Gaziantep

12- Kırşehir

13- Giresun

14- Adıyaman

FM-1(117.000) 4 adet Kontenjanı belli olmayan üniversitelerimiz var 1- Çanakkale 2- Karaman 3- Kahramanmaraş 4- İstanbul Medeniyet

Bunlardan sizin tavsiyesiniz nedir? Sizin önereceğiniz mutlaka olur bu konuda da yardımcı olursanız çok memnun kalırız.”

Olaya neresinden bakacaksınız!

Önce hangi bölümü ya da bölümleri istediğini yazması gerekirdi ki, o yok.

Hadi diyelim ki tüm tercihleri tek bir bölüme yönelik, peki bu kadar farklı bir coğrafyadan tercih yapılır mı? Eminim, pek çok ilin haritadaki yerini dahi bilmiyor ve sadece puanı düşük diye listeye aldı. Onlardan birini kazandığında şok yaşayacağına, hatta kayıt yaptırmayacağına da eminim. Bu hem kendine, hem de diğer adaylara haksızlık olmaz mı?..

Puansız bölümler!

Karşısında puan yerine (----) işareti bulunan programlar, bu yıl açılmış ve henüz puanı yok anlamına geliyor. Peki, bu bölümleri, tercih sıralamasında nereye koymalıyız? Kesinlikle, kaçıncı sırada istiyorsanız, orada koymalısınız.

Örneğin, ilk sıraya istiyorsanız ilk sıraya, 10’uncu sıraya istiyorsanız 10’uncu sıraya koymalısınız. Puanı diğerlerinden düşük ya da yüksek olabilir. Bu, hiç umurunuzda olmamalı, en doğru tercih, popülariteye, puana ya da yüzdelik dilime göre yapılan değil, istek sırasına göre yapılandır. Bunu asla aklınızdan çıkarmayın!..

Vaat yarışı

Kolejlerde olduğu gibi üniversite tercihlerinde de vaatler, havalarda uçuşuyor. Hem de ne vaatler!.. Öğrenciye her türlü desteğin sağlanması kötü mü? Elbette değil ama ne kadar gerçekçi ve kaç kişiye hitap ediyor işte o önemli!

Siz, siz olun, burslar konusunda çok dikkatli olun ve bursların tüm ayrıntılarına vakıf olmadan, o üniversiteleri, kesinlikle tercih listenize almayın. Örneğin hangi durumlarda kesiliyor, bunu mutlaka öğrenin ve öğrenim bursunun dışında başka ne avantajlar sağlanıyor ise onları da yazılı olarak belgelendirin.

İyi burs veriyorlar diye istemediğiniz bir üniversiteye girmektense, gerekirse borçlanıp çok istediğiniz bir üniversiteye yönelmenizde sonsuz yarar var. Para kazanılır ama giden yıllar bir daha geri gelmez. Ayrıca, burslu olarak girdiğiniz, sınıf profilini de mutlaka göz önüne getirin. Kendinizden 100, 150 puan daha düşük öğrencilerle aynı ortamda nasıl ders yapılacağını gözünüzün önüne getirin. Çıta da, çoğunluk onlardan yana olduğu için onlara göre belirlendiğini sakın aklınızdan çıkartmayın!..

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)