adscode

Terk Edilmiş Köy Okullarına Hayat Veren Mimarlar

Terk edilmiş köy okullarına hayat veren mimarlar: Herkes İçin Mimarlık Derneği

Terk Edilmiş Köy Okullarına Hayat Veren Mimarlar
Vakıf ve Dernekler

Sabancı Vakfı’nın yürüttüğü Fark Yaratanlar programı, altıncı sezonuyla toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlatmaya devam ediyor. Yapılan çalışmaların kısa videolarının Sabancı Vakfı tarafından hazırlanıp internet ortamında paylaşılmasına dayanan programın –yeni fark yaratanı İstanbul’dan Herkes İçin Mimarlık Derneği oldu. 

Herkes İçin Mimarlık Derneği, 2011 yılında yeni mezun birkaç mimarlık öğrencisinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Derneğin hedefi, ülke genelinde karşılaşılan sosyal sorunlara mimarlık bağlamında çözümler üretmek ve mimarlık eğitimine yeni açılımlar kazandırmak. Dernek yönetimi 30 yaş altı bireylerden oluşuyor. “Toplumun tüm kesimlerinin faydalanacağı sosyal bir mimarlık anlayışını” benimseyen dernek, mimarların sosyal konularda daha fazla inisiyatif almasını istiyor ve bunu eğitim aşamasında başlatmaya çalışıyor. Türkiye’deki tüm mimarlık okulları ile iletişime geçerek öğrencilere ulaşmayı, çalışmalarında en üst düzeyde öğrenci katılımını sağlamayı hedefleyen dernek, bu hedefleri doğrultusunda ürettikleri projelerle atıl durumdaki binaları keşfedip, bu binaları yeniden topluma kazandırıyor. Dernek ayrıca, “Atıl Köy Okulları Projesi” ile terk edilmiş, bakımsız kalmış, çürümeye yüz tutmuş okullara yeniden hayat veriyor.    

Okuldan kütüphaneye, balıkçı barınağından köy meydanına mimari dokunuşlar

Bugüne kadar tamamlanmış 8 projesi olan derneğin devam eden 4 projesi bulunuyor. Köy köy, şehir şehir gezen mimarlar, Kahramanmaraş Hacıibrahimuşağı Köyü yanındaki araziye öğretmenler için bir lojman binası yaptı; Ordu’nun Fatsa ilçesindeki Kabakdağı köyü meydanını yeniden düzenledi. Ayrıca Giresun Gülburnu Köyü’nde bulunan balıkçı barınaklarını yeniledi. Dernek, İstanbul’da kentsel dönüşüm alanları üzerine fikirler ve tasarımlar üretti, Çorum İl Halk Kütüphanesi’nin çocuk okuma salonunu yeniledi. Atıl Köy Okulları Projesi kapsamında Kargı İlköğretim Okulu’nu yenileyen dernek, aynı proje kapsamında İzmir Ovakent Zihinsel Engelli İş Okulu Projesi’ni geliştirdi, Ordu ve Edirne’deki okullarda çalışmalarına devam ediyor. Bir diğer yandan Beyoğlu Sineması’nı yaşatma projesini yürütüyor.

Herkes İçin Mimarlık, projelerini hayata geçirirken, mümkün olan en geniş katılımı ve desteği bulmak hedefiyle hareket ediyor. Dernek, sorunların tüm muhatapları ile konuşarak ve onların görüşlerini alarak, proje süreçlerini tasarlıyor. Bu yolla kişi ve kurumların, sadece proje bitişinden sonraki kullanıcılar olmaktan çıkıp, tasarım ve yapım aşamasının ortak aktörleri haline gelmelerini sağlıyor. Atölyelerde farklı yaş grupları ve farklı kesimlerle beraber, mimarlık ve sosyal sorunların kesişiminde fikirler üretiyor.

Herkes İçin Mimarlık Derneği’nin fark yaratan hikâyesi 12 Aralık tarihinden itibaren, www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da yayınlanıyor.

İzleyenlere ilham vererek toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlayan Fark Yaratanlar bugüne kadar 119 öyküyü ekranlara taşıdı.

Fark Yaratanlar videolarını izlemek ve paylaşmak için:

www.sabancivakfi.org

www.farkyaratanlar.org

www.facebook.com/sabanci.vakfi

www.twitter.com/SabanciVakfi

www.youtube.com/user/turkeychangemakers


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)