adscode
adscode

Toplu Taşımada 'Oturmatik' Dönemi

​Proje uzmanı Abdullah Koçoğlu, toplu ulaşımı kullanan hamile, yaşlı ve engelliler için manyetik kartla açılıp kapanan yolcu koltuğu projesi geliştirdi.

Toplu Taşımada 'Oturmatik' Dönemi
Bilim Teknoloji
Koçoğlu yaptığı açıklamada, toplu taşımada öncelikli yolcular için hazırladıkları koltuk projesine "Oturmatik" ismini verdiklerini ve ürünün patentini aldıklarını aktardı.

Toplu taşıma aracında seyahat ederken hamilelerin ve engellilerin yer bulmakta ve kendilerine ayrılmış bölümleri kullanmakta zorlandıklarını görünce aklına böyle bir fikir geldiğini belirten Koçoğlu, şöyle devam etti:

"Maalesef toplu taşıma araçlarında ve bekleme noktalarında özellikle de engelli vatandaşlar, gaziler, hamile kadınlar, 65 yaş üzerindeki kişiler kendileri için ayrılmış bölümlere oturamıyorlar. Bu projenin uygulandığı metro, metrobüs, tramvay, tren, durak ve bekleme yerlerinde hamile, yaşlı ve engelliler ’Bana yer verirler mi?’ kaygısı taşımayacak. Bu koltuk sayesinde, kendilerine ayrılmış bölümler bir nevi rezerve edilmiş olacak. Kapalı halde bulunduğundan kişiler kendi kartlarını veya tanımlanmış manyetik unsurları kullanarak açacaklar."

Koçoğlu, proje için yaklaşık iki yıllık bir Ar-Ge çalışması yaptığını ve teknik çizimlerini gerçekleştirdiğini ifade ederek, koltuğun, öncelikli yolcu kalktığında başka birinin oturmasını engelleyen alarm sistemine sahip olduğunu söyledi.

Koltuğun belli alanlarının reklam alanı olacağını ve standart koltuklardan daha az yer kaplayacağını vurgulayan Koçoğlu, projenin tüm toplu taşıma araçlarına ve bekleme noktalarına uygulanabileceğini dile getirdi.

Radikal

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)