adscode
adscode

Türk öğrenciler matematik alanında 23, bilim alanında 19. sırada yer aldı

TIMSS 2019 endeksinde beşinci sınıf öğrencilerin matematik eğitiminde 23'üncü, sekizinci sınıfların eğitiminde ise 20'nci oldu. Bilim kategorisinde ise Türkiye dördüncü sınıflarda 19'uncu, sekizinci sınıflarda 15'inci sırada yer aldı.

Türk öğrenciler matematik alanında 23, bilim alanında 19. sırada yer aldı
Eğitim
Güncelleme : 09-Dec-20 11:03

Türkiye, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2019 endeksinde beşinci sınıf öğrencilerin matematik eğitiminde 23'üncü, sekizinci sınıfların eğitiminde ise 20'nci oldu. Bilim kategorisinde ise Türkiye dördüncü sınıflarda 19'uncu, sekizinci sınıflarda 15'inci sırada yer aldı.

TIMMS uygulamalarında matematik alanında sabit başarı ölçüsü 500 olarak kabul edilirken Türkiye'nin puanı beşinci sınıflarda 523, sekizinci sınıflarda 496 puan oldu. Türkiye bilim alanında ise sırasıyla 526 ve 515 puan aldı.

1995 yılından bu yana her 4 yılda bir yapılan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) ülkelerin matematik ve bilim eğitimi kalitesini ölçen en kapsamlı uluslararası anlaşma olma özelliğini taşıyor.

Normalde 4'üncü ve 8'inci sınıfların değerlendirilmesi yapılan çalışmada müfredatı daha uygun olduğu gerekçesiyle Türkiye 5'inci sınıfların değerlendirmeye alınmasını tercih etti.

Genel sıralamada matematik eğitiminde Doğu Asya ülkeleri ilk sıraları aldı. Singapur'un ilk sırayı aldığı değerlendirmede onu Tayvan, Güney Kore, Japonya ve Hong Kong takip etti.

Bilim eğitiminde ise ilk sıralarda Singapur, Tayvan ve Güney Kore'ye Japonya, Rusya ve Finlandiya eşlik etti.

Fransa, AB ülkeleri arasında en düşük seviyede yer aldı
TIMMS endeksi Fransa’da öğrencilerin matematik alanında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en düşük seviyede olduğunu ortaya koydu.

58 ülkede yapılan araştırma ilkokul 4. sınıftaki Fransız öğrencilerin ortalama matematik skorunun tüm AB üyesi ülkelerdeki akranlarından düşük, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkeler arasında en düşüklerden olduğunu gösterdi.

İlköğretim 4. sınıftaki Fransız öğrenciler, matematik alanında TIMMS uygulamalarında sabit başarı ölçüsü kabul edilen 500 puanın altında kalarak 485 puan, fen bilimleri alanında ise 488 puan aldı.

İlköğretim 8. sınıf öğrencileri ise matematikte 483, fen bilimleri alanında da 489 puan elde edebildi.

Araştırma sonuçları, Fransa’nın 1995’ten bu yana yapılan TIMMS’te 25 yıl önceye göre 47 puan geriye düştüğünü gösteriyor.

TIMMS 2019, 4. sınıf seviyesinde 58, 8. sınıf seviyesinde 39 ülkeyi kapsıyor.

EuroNews


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)