adscode
adscode

Türkçe testinde sosyal bilimler, matematikte fen bilimleri sorgulanacak

YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) ilişkin tartışma yaratan konularda açıklamalarda bulundu. Saraç, CNN Türk'te katıldığı programda özetle şunları söyledi.

Türkçe testinde sosyal bilimler, matematikte fen bilimleri sorgulanacak
Eğitim
KONSEPT DEĞİŞİKLİĞİ: 4 yıllık lisans yerleştirmelerinde baraj puanı için ilk sınavın yüzde 40'ı, ikinci oturumdaki testlerin de yüzde 60'ı etkili olsun istedik. Biz istiyoruz ki, hiç olmazsa ilk aşamada temel yeterlilikleri sorgulayalım. Biz konsept değişikliğine gidiyoruz. O nedenle adı temel yeterlilikler testi.

TEMEL YETKİNLİKLER: Maksadımız sözel ve sayısal okur yazarlığın sorgulanması. 'Ortaokuldaki Türkçe ve matematik derslerinin içeriklerini yine soracağız YGS'deki gibi ama diğer dersleri sormayacağız'. Algı bu şekilde oluşturuluyor. Fakat bu doğru değil. Biz bu derslerin kazandırdığı temel yetkinlikleri soracağız. Yani TYT'de Türkçe okuma anlama yetkinliği ile gündelik problemleri çözmede matematiksel, sayısal düşünmeyi ve kavramları kullanmayı kastediyoruz. Buna dört işlem, grafik okuma, sayısal düşünce, sayısal okur yazarlık diyebilirsiniz.

TÜRKÇE TESTİNDE BİYOLOJİ: Türkçe testimizde örneğin bir coğrafya, tarih, din, felsefe veya biyoloji alanından seçilmiş bir metin üzerinden Türkçenin kullanımını sorgulayacağız. Yine benzer şekilde temel matematik testinde örneğin fizik, kimya veya coğrafya alanlarında sayısal yeterlilikleri sorgulamak istiyoruz. Birtakım dersler önemsiz, birtakım dersler önemli noktasından hareket kesinlikle yoktur. Bütün sosyal bilimler ve fen bilimleri ile ilgili derslerin de muhakemesi, sözel ve sayısal testlerde yer alacak.

ÖĞRENCİ DOSTU SINAV: Biz 'felsefe grubu testi' dedik ve felsefenin dışında dahil olan alanları yazdık oraya. Ama yanlış anlaşıldı. Zaten 'felsefe grubu' dediğimizde felsefenin dışlandığı bir felsefe grubunu kastetmeyeceğimizin kabul edilmiş olması lazımdı. İstisnasız tüm lise son sınıf öğrencilerimize bir bilgi notu ilettik. Zaman zaman buna devam edeceğiz.

MİLLİYET

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)