adscode
adscode

Türkiye çocuk işçiliğini bitiriyor

Türkiye çocuk işçiliğine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürerek, çalışan çocuk sayısında yıllar itibariyle belirgin bir azalma sağladı.

Türkiye çocuk işçiliğini bitiriyor
Eğitim
2006 yılında ILO tarafından çocuk işçiliği ile mücadelede örnek ülke seçilen Türkiye, çocuk işçiliğin kademeli olarak sona erdirilmesi genel hedefi ile kurulan ILO'nun IPEC programına giren ilk altı üyeden biri olmasıyla da dikkat çekiyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, çocuk işçiliği konusunda yapmış olduğu araştırmayı Yeni Şafak'la paylaştı. Çocuk işçiliğin bütün dünyada önemli bir sorun alanı olduğuna dikkati çeken Benli, ILO'nun 2013 yılında yayınladığı rapora göre, tüm dünyada 5-17 yaş arası, 264 milyon çocuğun ekonomik faaliyetlerde yer aldığını, bu çocukların 168 milyonunun "çocuk işçi" kategorisinde değerlendirildiğini belirtti.

ÖRNEK ÜLKE SEÇİLDİK

Türkiye'nin çocuk işçiliğine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü, çalışan çocuk sayısında yıllar itibariyle belirgin bir azalmanın görüldüğünü vurgulayan Benli, Türkiye'nin çocuk işçi oranının yüzde 5,9'a düştüğü 2006 yılında ILO tarafından çocuk işçiliği ile mücadelede örnek ülke seçildiğini hatırlattı. Benli, "Konu hakkındaki en son çalışma 2012'de yapılmış olup 6-14 yaş grubunda yer alan çocukların yüzde 2,6'sının istihdamda yer aldığı tespit edilmiştir. Bu oran 2016 itibarı ile daha da düşmüştür. Türkiye, Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere pek çok ülkeden daha iyi durumda olup, İngiltere'nin tekstil ürettiği Hindistan, Pakistan gibi ülkelerle kıyas dahi edilemeyecek konumdadır. Ancak Türkiye bu oranı dahi yeterli görmeyerek yüzde 1'in altına düşürmek için çalışma yapmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de devlet kurumları kadar iş dünyası, STK, akademi ve sektörel toplulukların işbirliği içinde insan hakları-temelli bir yaklaşımla ortak bir hareket planı ile çocuk işçiliğinin önüne geçebilmek için çalışmalar yaptığını vurgulayan Benli, "Özellikle tarımda ve teksilde çocuk çalıştırılmaması için mücadele sürüyor" dedi.

ÇOCUK ÇALIŞTIRANA 1.560 LİRA CEZA

Çocuk işçi çalıştıran işletmelere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca ciddi para cezası verildiğini vurgulayan Benli, şöyle devam etti: "Türk, Suriyeli, Filistinli ayrımı gözetmeksizin, Bakanlık çocuk işçi çalıştıran işverene veya vekiline bin 560 TL idari para cezası uygulamaktadır. Türkiye yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi, çocuk işçi çalıştıran işverenlere hapis ve para cezaları verilmesi için üçlü bir denetim sistemi oluşturdu."

2016'da 85 bin TL idari para cezası

Fatma Benli, Türkiye'de 2015'de gerçekleştirilen 21 bin 304 teftişte 487 genç, 5 çocuk işçiye rastlanıldığını, teftiş edilen 21 bin 304 işyerinden çocuk işçi çalıştırdığı tespit edilen 33 işyerine de 47 bin 273 lira idari para cezası uygulandığını bildirdi. 2016 yılının ilk 11 ayında ise 20 bin 277 teftiş gerçekleştirildiğini söyleyen Benli, bu teftişlerde bin 350 genç, 25 çocuk işçiye rastlanıldığını ve çocuk işçi çalıştırdığı tespit edilen 36 işveren hakkında 85 bin 786 lira idari para cezası uygulandığını ifade etti.

Yeni Şafak

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)