adscode
adscode

Türkiye Mültecilerin Eğitime Erişiminde En Yüksek Orana Sahip Ülke

 Cumhurbaşkanlığı himayesinde YÖK tarafından yürütülen “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” kapsamında uluslararası panellerin dördüncüsü gerçekleştirildi.

Türkiye Mültecilerin Eğitime Erişiminde En Yüksek Orana Sahip Ülke
Türkiye'den Haberler

Akademik mirasın korunmasındaki rolüne ilişkin uluslararası farkındalığı arttırmayı amaçlayan panelde; Ortadoğu coğrafyasında savaşlar ve çatışmalar nedeniyle zarar gören yüzlerce yıllık mirasa, sekteye uğrayan akademik hayatlara, Türkiye’nin akademik hayatlarının sürdürülmesini konusundaki çalışmalar üzerinde duruldu. 

YÖK ve Turkish Heritage Organization ortaklığında gerçekleştirilen panelin açılışında THO Başkanı Ali Çınar teşekkür konuşması yaptı. Panele Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ve ODTÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Turan konuşmacı olarak katıldı. Turkish Heritage Organization’un ev sahipliğinde National Press Club’da farklı üniversitelerden Amerikalı akademisyenlerin ve STK’ların katılımıyla gerçekleşen panel yoğun ilgi gördü.

Amaç Farkındalık Arttırmak 

Ülkelerindeki savaş ve karışıklıklar nedeniyle araştırmaları yarım kalan ve akademik hayatlarını Türkiye'de sürdüren akademisyenler ile öğrencilerin gerçek hayat hikâyelerinin anlatıldığı videoların gösterimi ile başlayan panelde, proje ile ilgili bilgiler verilerek, Ortadoğu coğrafyasının dünya akademik mirası içerisindeki yeri ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Projenin amacının uluslararası kamuoyunda farkındalık oluşturmak olduğu söylendi.

Türkiye Mültecilerin Eğitime Erişiminde En Yüksek Orana Sahip Ülke

Türkiye üniversitelerindeki Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin faaliyetlerinden örneklerin paylaşıldığı panelde, Suriyeli öğrenciler başta olmak üzere savaş ve çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan öğrencilerin ve akademisyenlerin yükseköğretime dahil edilmeleri amacıyla alınan kararlar, mevzuat düzenlemeleri ve gerçekleştirilen diğer faaliyetler dinleyiciler ile paylaşıldı. Panelin başında söz alan Tufan, geçici koruma altındaki yabancıların ilkokula erişiminin %97 olduğunu lise düzeyinde bu oranın %26 olduğunu söyledi. Mültecilerin Yükseköğretime erişiminde dünya ortalaması %1 iken Türkiye’de bu oran dünya ortalamasının  5 katı zerinde yani %5...

Mültecilerin %85’ine gelişmekte olan ülkeler ev sahipliği yapıyor

UNCHR raporlarına göre tüm dünyada 68.5 milyon kişinin yerinden edilmiş durumda. Dünyada en çok mülteci kabul eden 10 ülke arasında Türkiye'nin önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Tufan, Pakistan, Uganda, İran ve Lübnan gibi ülkelerin yüksek sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığını ilk 10 ülke arasında batı ülkelerinden sadece Almanya'nın yer aldığına dikkati çekti.

Orta Doğu'daki savaşlar kültürel dokuyu da tahrip etti

ODTÜ Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Turan, akademik mirası korumada yapılar kadar, o yapıların barındırdığı bilgi birikiminin korunmasının da çok önemli olduğunu anlattı. Turan, Orta Doğu'daki savaşların sadece akademik mirası değil, aynı zamanda kültürel dokuyu da tahrip ettiğini özellikle Suriye'deki örnekleri üzerinden anlattı. Farklı dönemlerde Orta Doğu havzasındaki akademik ve kültürel mirasın nasıl değiştiğini görsel örnekler üzerinden aktaran Turan, bu mirasın korunmasında Türkiye'nin merkezi bir rol oynadığına işaret etti. 

Suriyeli mültecilere yönelik projeler

Koç Üniversitesinin bölgesel akademik mirasın korunmasına katkılarını anlatan Rektör İnan ise üniversitedeki Suriyeli, İranlı, Pakistanlı ve diğer ülkelerden eğitim görmeye gelen öğrencilerin öneminden bahsetti. Umran İnan, son dönemde özellikle Suriyeli mültecilere eğitim alanında çeşitli katkılar yapan projeler ürettiklerini, bu projelerin de akademik ve kültürel mirasa katkı sağladığını ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki akademik ve tarihi mirası nasıl koruyup bugüne taşıdıklarını anlatan Rektör Mehmed Özkan ise 1863'te Robert Koleji'nin kurulmasıyla oluşmaya başlayan tarihi birikime sahip çıktıklarını vurguladı. Üniversite bünyesinde özellikle Suriyeli öğrencilerin çok başarılı olduğunu anlatan Özkan, Türk öğrencilerle farklı etnik kökenden gelen öğrencilerin iyi bir entegrasyon süreci içinde olduklarına işaret etti. Özkan, Tarsus'taki Gözlükule Kampüsündeki arkeolojik kazı çalışmalarına da değindiği konuşmasında, Türkiye'nin mülteciler konusundaki hassasiyetine kendilerinin de üniversite olarak katkı sağladığını belirtti. 

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde olan projeye TRT, Anadolu Ajansı ve THY’de destek veriyor. TRT ve YÖK ile birlikte hazırlanan videolara ve görsellere www.akademikmiras.org adresinden erişmek ve Destek Platformu bölümünden bir tıkla destek olmak mümkün.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)