adscode
adscode

Türkiye ve ABD arasında vize krizi! Vize başvuruları askıya alındı!

ABD'nin Türkiye'den vize başvurularını askıya alma kararının ardından Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı.

Türkiye ve ABD arasında vize krizi! Vize başvuruları askıya alındı!
Türkiyeden Haberler
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, büyükelçilik ve  konsolosluklara giden ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla Türkiye'deki  tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya  aldığını açıklamıştı. ABD'nin Türkiye'den vize başvurularını askıya alma kararının ardından Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı.

NATO çerçevesinde ittifak ilişkileri içinde bulunan Tükiye ile ABD arasında karşılıklı vize restleşmesi ilişkileri diplomatik düzeyde yüksek gerilim hattına taşıyan bir boyut kazandı. ABD yönetimi; İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki yerel bir çalışanının FETÖ ile ilişkili olduğu savıyla tutuklanmasının ardından Ankara'ya karşı "diplomatik yaptırım" olarak algılanan bir karar aldı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'deki tüm Amerikan konsolosluklarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını duyurdu. Türkiye; Washington'daki Büyükelçiliği aracılığıyla bu tavra karşı aynı gece açıklama yaparak misillemede bulundu.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, bu ülkenin Suriye'deki operasyonlarında terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'yi silahlandırması nedeniyle gerilmişti. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan yerel bir görevli, FETÖ ile bağlantılı olduğu savıyla tutuklanmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, önceki akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla aramıştı. Bu gelişmelerin ardından ABD Büyükelçiliği'nden dün akşam yapılan açıklama, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir boyuta taşındığının göstergesi olarak algılandı.

Jet tepki

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin duyurusunun ardından Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'nden misilleme olarak yorumlanan bir açıklama  gece yarısı yapıldı. Açıklama şöyle:

"Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk Hükümeti’ni, ABD Hükümeti’nin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Sözkonusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki Büyükelçiliğimize ve Başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Sözkonusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır."

Açıklamadaki "ABD vatandaşı" vurgusu dikkat çekti.

DİKKAT ÇEKEN AYRINTI

Türkiye'nin vize ile ilgili misilleme kararının ardından ABD'den havayoluyla gelecek bu ülke vatandaşlarının havalimanlarındaki durumlarının ne olacağı sorusu gündeme geldi. Diplomatik kaynaklar, uygulamanın kararın alındığı andan sonraki vize işlemleriyle ilgili olduğu bilgisini verdi.  Yani daha önce alınan vize ile Türkiye'ye bu sabahtan itibaren giriş yapan ABD vatandaşları bu karardan etkilenmeyecek.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)