adscode
adscode

Türkiye'de 23 Nisan Coşkusu

23 nisan şiirleri okuyarak etkinliklere katılacak öğrenciler heyecanla yarınki etkinlikleri bekliyor.

Türkiye'de  23 Nisan Coşkusu
Türkiye'den Haberler


SOKAKLAR KIRMIZI BEYAZA BOYANDI!

Marmaris'te 105 Sokağı sakinleri, 23 NisanUlusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sokağı Türk bayrakları ve kırmızı beyaz balonlarla süsledi, çeşitli kutlama programları düzenledi. 

Sokakta hem evi hem de terzi dükkanı bulunan Salih Yazgan'ın öncülüğünde bir araya gelen Kemeraltı Mahallesi 105 Sokağı sakinleri, sokaktaki ev ve iş yerlerine yüzlerce Türk bayrağı ve Atatürk posterleri astı. 

Balkonları kırmızı beyaz tüllerle süsleyen kadınlar, elektrik panolarını da yine aynı renklerdeki balonlarla donattı. Çocukların kendi elleriyle çizip boyadıkları ve üzerinde "23 Nisan Kutlu Olsun" yazılı pankart ise sokağın ortasına asıldı. 

Kutlamalar kapsamında kadınlar, 23 Nisan'da çocuklara ikram etmek amacıyla yiyecekler hazırlayacak. Sokak sakinlerinin aralarında topladıkları para da çocuklara döner ekmek, pamuk şekeri ve çeşitli hediyeler almak için harcanacak.

BOSNA'DA 5 BİN ÇOCUK 23 NİSAN'I KUTLAYACAK!

Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu Bosna’da da yaşatacak.

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği himayesinde, Yunus Emre Enstitüsü’nün organize ettiği ''Gönül Coğrafyamda 23 Nisan'' projesi kapsamında Bosna Hersek’in çeşitli kentlerinden 5 bin 500 çocuk Zenitsa kentindeki Arena'da bir araya gelecek.

Okullarda, Türkçe’yi seçmeli yabancı dil olarak öğrenen binlerce çocuğun katılımıyla gerçekleştirilecek olan Türkçe ve Boşnakça şarkıların seslendirileceği 23 Nisanetkinliğinde, Zenitsa’dan dünyaya barış ve özgürlük mesajı gönderilecek.

Yarın düzenlenecek etkinlik dolayısıyla Zenitsa kentindeki caddeler Bosna Hersek ile Türkiye bayraklarıyla süslendi.

23 NİSAN'IN ANLAM VE ÖNEMİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

 Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi. Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

Marmaris'te 105 Sokağı sakinleri, 23 NisanUlusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sokağı Türk bayrakları ve kırmızı beyaz balonlarla süsledi, çeşitli kutlama programları düzenledi.

Sokakta hem evi hem de terzi dükkanı bulunan Salih Yazgan'ın öncülüğünde bir araya gelen Kemeraltı Mahallesi 105 Sokağı sakinleri, sokaktaki ev ve iş yerlerine yüzlerce Türk bayrağı ve Atatürk posterleri astı.
Balkonları kırmızı beyaz tüllerle süsleyen kadınlar, elektrik panolarını da yine aynı renklerdeki balonlarla donattı. Çocukların kendi elleriyle çizip boyadıkları ve üzerinde "23 Nisan Kutlu Olsun" yazılı pankart ise sokağın ortasına asıldı.
Kutlamalar kapsamında kadınlar, 23 Nisan'da çocuklara ikram etmek amacıyla yiyecekler hazırlayacak. Sokak sakinlerinin aralarında topladıkları para da çocuklara döner ekmek, pamuk şekeri ve çeşitli hediyeler almak için harcanacak.
Ayrıca kurulacak dev ekrandan kutlamalar boyunca Atatürk ve çocuk konulu gösterimler yapılacak.

"Sokağımızı bayram yerine dönüştürmeye kararlıyız"

Yazgan, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahallelerindeki çocuklara 23 Nisan'ı daha coşkulu şekilde yaşatmak için organizasyonu yaptıklarını söyledi.
Sokaktaki kutlamalar çerçevesinde ilk olarak 22 Nisan akşamı liseli müzik gruplarının sahne alacağını belirten Yazgan, diğer ilçe yaşayanları ve protokol üyelerini de sokaklarındaki kutlamalara davet ettiklerini dile getirdi.
Bundan böyle tüm ulusal bayramlarda sokaklarını bayram yerine dönüştürmekte kararlı olduklarını anlatan Yazgan, "Umarız, Marmaris'e ve ülkemize örnek oluruz, ulusal bayramlarımızı tüm halkımızın coşkuyla kutlanmasına bir nebze de olsa katkı sağlarız" dedi.

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Çıldır Mahallesi'nde 105 Sokak'ta yaşayan vatandaşlar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı nedeniyle aralarında para toplayarak sokak, balkon ve işyerlerini yüzlerce Türk Bayrağı ve Atatürk posteriyle donattı.

Marmaris Çıldır Mahallesi 105 sokakta 30 yıldır hem iş yeri hem evi bulunan 60 yaşındaki Salih Yazgan'ın öncülüğünde biraraya gelen sakinler, ulusal bayramlarda sokaklarını süsleme kararı aldı. Yetkili kurumlardan izin alan Yazgan, imece usulü para toplayarak 5 katlı apartman büyüklüğünde 3 Türk Bayrağı aldı. İşyeri ve evlerinin balkonlarına Türk Bayrağı ve Atatürk posterleri asan mahalleli, kırmızı beyaz kumaşlarla süsledikleri ağaçlar ile elektrik panolarına aynı renklerde balonlar astı. Çocukların kendi elleriyle çizip, boyadıkları ve üzerinde '23 Nisan kutlu olsun' yazılı pankart ise sokağın ortasına asıldı.

Kadınlar, 22 Nisan öğleden sonra başlayıp, 23 Nisan akşamının ilerleyen saatlerine kadar sürdürülmesi planlanan 23 Nisan kutlamalarında çocuklara ikram etmek amacıyla yiyecekler hazırladı. Sokak sakinlerinin aralarında topladıkları paraların da yine çocuklara döner ekmek ve pamuk şeker vermek için harcanacağı, kurulacak dev ekrandan, kutlamalar boyunca Atatürk, Ulusal Egemenlik ve çocuk konulu gösteriler aktarılacağı açıklandı. Terzilik yapan Salih Yazgan, kutlamalar çerçevesinde ilk olarak, 22 Nisan akşamı liseli müzik gruplarının sahne alacağını söyledi. Yazgan, 23 Nisan günü Marmaris Belediyesi'nce düzenlenecek ve 19 Mayıs Gençlik Meydanı'nda gerçekleşecek kutlamaların ardından protokol üyeleri dahil, tüm ilçe yaşayanlarını sokaklarına beklediklerini belirtti.

105 SOKAK ÖRNEK OLACAK

Bundan böyle tüm ulusal bayramlarda sokaklarını bayram yerine dönüştürmekte kararlı olduklarını belirten Yazgan, "Umarız, Marmaris'e ülkemize örnek oluruz, ulusal bayramlarımız, tüm halkımızın coşkuyla kutlanmasına bir nebze de katkıda bulunuruz" dedi.

Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 23'üncü kez düzenlenen Uluslararası Çocuk Şenliği'nin coşkusu tüm ilçeyi sardı.

İZMİR (ANKA) -  Kentin en güzel noktalarını gezen misafir çocuklar, yaptıkları gösterilerle ilçenin tüm mahallelerini karnaval yerine çevirdi.

KARŞIYAKA'YI GEZDİLER

Karşıyaka Belediyesi'nin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında bu yıl 23'üncü kez düzenlediği Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği coşku yarattı. Şenliğin ikinci gününde, müze, ören yerleri ve anı evleri gezildi. Latife Hanım Anı Evi, Bilim Müzesi, Haberleşme Müzesi, Zübeyde Hanım Anıt Mezarı ve Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi'ni ziyaret eden çocuklar, Karşıyaka'nın güzelliklerini gezme, görme şansı buldu.

GÖSTERİLER HAYRAN BIRAKTI

Kent gezisinin ardından şenlik coşkusu tüm ilçeye yayıldı. 10 ülke ve Ege'nin farklı illerinden gelen misafir çocuklar, Karşıyaka Çarşı, Alaybey metro istasyonu, KSK 100. Yıl Parkı ve Bostanlı Balıkçı Parkı’nda Karşıyakalılarla buluştu. Karşıyaka’ya dünya barışını taşıyan çocuklar gösterileriyle izleyenleri kendilerine hayran bıraktı. Karşıyakalılar, oyunlarıyla görsel şölen yaşatan çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirmeyi de unutmadı.

TÜM KARŞIYAKA DAVETLİ

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "23 Nisan coşkusunu Karşıyakamızın her noktasına taşıyoruz. Dünya barışını kentimize getiren çocuklarımızla beraber, Atatürk'ün bizlere armağan ettiği bu bayrama sahip çıkıyoruz. Tüm Karşıyakalıları, bu coşkumuza ortak olmaya çağırıyorum" dedi.

ŞİİRLER ÖDÜLLENDİRİLECEK

Ayrıca; Karşıyaka Belediyesi Çocuk Kulübü tarafından 23 Nisan nedeniyle düzenlenen "Benim 95. Yılım" konulu resim ve şiir yarışmasının ödül töreni, 23 Nisan Perşembe günü saat 14.00'da belediye hizmet binası giriş katında bulunan salonda yapılacak. Ayrıca, aynı gün ve saatte, 23 Nisan nedeniyle kulübe gönderilen resim ve şiirlerden oluşan serginin açılışı da gerçekleştirilecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)