adscode
adscode

Türkiye'nin ilk "Devlet Sanatçısı"ydı

Radyo ve televizyonun ilk devlet sanatçısı olma unvanına sahip olan gazeteci-yazar Nedret Selçuker, ölümünün 7'inci yılında Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı.

Türkiye'nin ilk "Devlet Sanatçısı"ydı
Kültür Sanat
2008 yılında Kartal'da vefat eden Nedret Selçuker'i Anma Etkinliği Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.  Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma programına Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları; Gülcemal Fidan, Mustafa Fehmi Okay, Nedret Selçuker'in eşi Selma Selçuker, şair Ahmet Selçuk İlkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Duru Türkçesi ile bilinen Selçuker'in anıldığı törende konuşan eşi Selma Selçuker, merhum sanatçının esprili ve ince kişiliğinden bahsederek, Kartal Belediyesi'ne verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. Türkçeye önemli katkılarda bulanan isimlerden biri olan ve kullandığı duru Türkçe ile hafızalara kazınan Nedret Selçuker için düzenlenen anma töreninde açılış konuşmasını Selçuker'in aynı zamanda öğrencisi olan Şefika Keskin yaptı. Barkovizyon görüntüleri eşliğinde şiir sunumunun yapıldığı törende merhum sanatçı için şiirler okunup şarkılar seslendirildi. Öte yandan, anma programına katılan ünlü şair Ahmet Selçuk İlkan'ın merhum sanatçı için okuduğu şiir, dinleyenler tarafından büyük beğeni topladı.
 
"Türkçeye ve şiire sevgiyi kattı"
 
Sözlerine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz'e teşekkür ederek başlayan merhum sanatçının eşi Selma Selçuker, Kartal Belediyesi'nin her yıl düzenlediği etkinlik ile destek ve vefa gösterdiğini kaydederek şunları söyledi: "Vefalı olmak çok güzel bir şey. Nedret, vatandaşlık görevini yaptı. Yurt dışında ve yurt içinde Türkçeye ve şiire sevgiyi kattı. Türkçe aşığıydı zaten. Anılması da çok güzel. Kartal Belediyesi, 'Bize hizmet edenleri unutmuyoruz' diye her sene bu anma gününü yapıyor. Onun için herkese teşekkür ediyorum."
 
"Sanatçının, toplumu ardından sürükleyen bir yapısı vardır"
 
Selma Selçuker'in ardından söz alan Kartal Belediyesi Başkan Vekili ve Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan ise Nedret Selçuker gibi isimlerin kolay kolay yetişmediğini belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü: "Daha çocukken Erzurum Radyosu'nu dinleyerek onun sesine aşina oldum. Sanatçının, toplumu ardından sürükleyen bir yapısı vardır. Nedret Selçuker gibi bir ismin özelliklerine erişebilmek uzun bir zaman, çaba, emek ve özveri gerektirir."
 
Törende konuşma yapan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay ise Nedret Selçuker'in Türkiye'ye damgasını vurmuş bir insan olduğunu belirterek onun burada değerli sanatçılarla anılmasının gurur ve onur verici olduğunu söyledi.
 
Şair Ahmet Selçuk İlkan ise gençliğinin geçtiği Adana'da sıcağa rağmen radyo başında bekleyerek Nedret Selçuker'in programını beklediklerini belirterek büyük usta ilgili anılarını anlattı. İlkan daha sonra kendisine ait bir şiir seslendirerek anma törenine renk kattı. Anma etkinliğinde sahneye alan orkestra ile sanatçı Özlem Kırımlı muhteşem bir konser verdi.
 
Programın sonunda Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan tüm katılımcılara çiçek takdim ederek teşekkür etti. 
 
Radyo ve televizyonun ilk devlet sanatçısı
 
Radyo ve TV programlarıyla tanınan, Türkçeyi doğru kullanma konusundaki hassasiyetiyle örnek teşkil eden Nedret Selçuker, gazetecilikle başladığı meslek yaşamına spikerlikle devam etti. Mikrofonların altın sesi Nedret Selçuker, TRT'de devam eden spikerlik hayatı boyunca mesleğe birçok yeni isim de kazandırdı. 2008 yılında İstanbul Kartal'daki evinde solunum yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yuman Selçuker, radyo-tv alanında 'Devlet Sanatçısı' ünvanını alan ilk isimdi. Eşsiz Türkçesi ve sesiyle gönüllere taht kuran Selçuker, seslendirme konusunda başarılı çalışmalarıyla da adından sıkça söz ettirdi. Yunus Emre şiirleri de seslendiren Nedret Selçuker ekranların ve mikrofonların 'altın sesi' unvanıyla anılıyordu. Selçuker, Türk sanatına yaptığı değerli hizmet ve sanatçı kişiliği dolayısıyla dönemin Kültür Bakanı'nın teklifi ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayıyla, radyo ve televizyon alanında 'Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı' unvanını alan ilk isim olmuştu.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)