adscode
adscode

Türkiye'nin İlk Kadın Heykeli Özgecan Adıyla Tekrar Yükseliyor

Türkiye'nin İlk Kadın Heykeli Özgecan Adıyla Tekrar Yükseliyor

Türkiye'nin İlk Kadın Heykeli  Özgecan Adıyla Tekrar Yükseliyor
Türkiye'den Haberler
64 yıllık sanat yaşamında aralarında Manisa, Ankara, Zonguldak, Amasya, Mersin, Magosa Özgürlük Anıtı, Kastamonu Şerife Bacı Anıtı, Çanakkale Anıtları’nın da olduğu yüzden fazla esere ve dev şehitlik anıtlarına imza atan, yurtdışında 1988 olimpiyatlarında dünyanın en iyi 10 heykeltraşı arasında var olan Tankut Öktem’in ilk meydan heykeli Eskişehir için yaptığı Özgür Kadın Heykeli’dir.

TankutÖktem1960 larda genç bir sanatçı iken özellikle bir dönemin acısını en çok yüklenmiş olan Anadolu kadınlarının, savaşan annelerin, genç kızların kısacası toplumun en değerli bireylerinin sonsuza dek özgürlüklerini bu anıtta simgeleştirmişti.


Bu eserin adı Özgür kadın heykeli olmasına ragmen Eskişehir halkı tarafından çok sevilerek ve benimsenerek yıllar içinde Karakız adı ile anılır olmuştur.



9 m yüksekliğindeki bu görkemli eser maalesef Porsuk Çayı düzenlemesi çalışmaları sırasında bir dikkatsizlik sonucu! Kırılarak bir depoya kaldırılmış ve kaderine terk edilmiştir.



Tankut Öktem’in kızları ve atölyesi, içinde bulunduğumuz bugünlerde kaybolan değerlerimize ,kadının değerine,özgürlüğüne dikkat çekmek amacıyla bu anlamlı heykelin yurdumuza tekrar kazandırılmasının önemini düşünerek heykelin resterasyon çalışmalarını başlattılar.

Onların arzusu Eskişehir’de tekrar yükselecek olan bu eserin aynı zamanda Türk Kadınının yüksek değerinin bir simgesi olarak ülkemiz de varlığını sürdürmesi ve tüm zamanların özgür kalacak kadınları adına Özgecan’ın adı ile anılmasıdır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)