adscode
adscode

Türkiye'nin ilk parçacık hızlandırıcı laboratuvarı açıldı

​Türkiye'nin ilk siklotron (parçacık hızlandırıcı) laboratuvarı, Hacettepe Üniversitesinde açıldı. Laboratuvarda üretilecek radyoaktif maddeler, nörolojik hastalıklar ile kanserde erken tanıyı kolaylaştıracak.

Türkiye'nin ilk parçacık hızlandırıcı laboratuvarı açıldı
Türkiye'den Haberler
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Hacettepe Onkoloji Hastanesindeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, hastalıkların tedavisinde erken teşhisin önemini vurguladı.

Laboratuvarda, hücre içinde bozulan yerin nerede olduğunu gösteren işaretli bir madde üretildiğini anlatan Tuncer, "Hücrenin normalde kullandığı bir madde ama onu işaretli bir madde haline getiriyoruz. Hangi hücre, nerede bozulmuş bunu biliyoruz. Yani yerli arabadan sonra yerli ilaç da üretmiş oluyoruz" dedi. 

Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Lay Ergün de üst düzey bir referans merkezi olan Hacettepe Üniversitesine çok özellikli hastaların geldiğini söyledi.

"Siklotron laboratuvarımızın açılışı ve üreteceğimiz radyoaktif maddelerle yapacağımız Pozitron Emisyon Tomografisi tetkikleriyle, özellikli hastalarımız çok özellikli tetkiklere ulaşacak" diyen Ergün, şöyle devam etti:

"Onkoloji alanında pek çok tümörün hastalık süreçlerinin biyolojik, patolojik ve metabolik olarak çok çeşitli durumlarını değerlendireceğiz. Tanılarında, tedaviye yön vermelerinde çok önemli adımlar atılmış olacak. Nöroloji alanında demans grubunda tanının konmasında ve hastaların daha önce tedaviye başlamasında özel tetkikler yapacağımıza inanıyorum."

Ergün, tetkiklerin uygulanmasıyla yurt dışından gelen hasta sayısında da artış yaşanacağına dikkati çekti.

Konuşmaların ardından, nörolojik hastalıklar ile kanserde erken tanıyı kolaylaştıracak radyoaktif maddelerin üretileceği, Türkiye'nin ilk siklotron laboratuvarı açıldı. 

Prof. Dr. Tuncer ve beraberindekiler, laboratuvarı inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)