adscode
adscode

Türkiye'nin yaklaşık 3'te biri bu sektör ile ilgileniyor

80 milyon nufüsa sahip Türkiye'nin yaklaşık 3'te biri eğitim sektörü ile bire bir ilgileniyor.

Türkiye'nin yaklaşık 3'te biri bu sektör ile ilgileniyor
Eğitim
Türkiye’de eğitim son yıllarda ciddi sektör haline geldi. Türkiye’nin üçte biri eğitimle ilgileniyor. Dersanelerin kapatılmasıyla artan okul sayısı, vakıf üniversitelerinin hızla artması eğitim sektörünü bacasız bir sanayi olarak ortaya koydu. Bugün ilk, orta ve liselerimizde yaklaşık 18 milyon öğrencimiz eğitim görürken, yine yaklaşık 1 milyon civarında bir öğretmen kitlesi de istihdam ediliyor.

Eğitim sektörü derken, devlet okulları dahil bir çok konuda ekonomiyi canlandıran hareket sağlıyor. Kitaplardan teknolojik yatırımlara, defterlere, kullanılan kalemlere giyilen giysilere kadar hepsinin bir ekonomik değeri var tabi… Yukarıda verdiğimiz rakamlara vakıf üniversiteleri ve yüksek öğretimi de eklediğimizde bu rakam toplamda 25 milyonu buluyor. Bu da gösteriyor ki, 80 milyon nufüsa sahip Türkiye’nin yaklaşık 3′te biri eğitim sektörü ile bire bir ilgileniyor.

Bu konuda Türkiye bölge ülkeleri arasında da eğitim sektöründeki canlılığı ile dikkat çekiyor. Bugün özel üniversitelerin bir çoğunda yabancı öğrenciler eğitim alıyor. Yabancı öğrenciler gibi, öğretim görevlileri de Türkiye’ye gelirken, bir taraftanda dünyanın önde gelen çok sayıda üniversitesi ile karşılıklı eğitim anlaşmaları yapılıyor. Burada özel sektörün payı oldukça yüksek. Sektörün gelişmesinde üniversitelerin, ilk-orta ve lise dengi özel okulların katkısı büyük. Şimdi diyeceksiniz ki, devletin hiç mi payı yok. Tabi ki devletin payı tartışılmaz. Eğitim sisteminin yanlışlığı sektörün büyümesini engellemiyor. Sistemde çok sayıda yanlışlar olsa da, bu gün yurdun dört bir tarafında açılan üniversiteler, gençlerin illerinde tercih yapabilecekleri ve ailelerinden kopmadan yükseköğrenimlerini sürdürebilecek birer kurum haline gelmiştir. Biraz da eğitim kalitesini artırabilirsek, yani mezun ettiğimiz öğrencilerimizin sektörleri bazında iş yapabilir, aranan elaman niteliğine getirebilirsek sorun kalmayacak.

EĞİTİME DEVLET YARDIMI
Dersanelerin kapatılmasından sonra devlet özel okulları teşvik etmek için ailelerin ekonomik durumlarını baz alarak belirli oranda yardım yapmaya başladı. Bazı özel okulların velilerden okul ücretlerini aldıkları ve bu yardım paraların da geç ödeyerek bir ay gibi sürelerde çalıştırdıkları konusunda velilerden şikayet geliyor. Bunun denetimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından net bir şekilde yapılmalıdır. Ya alacağınız para kadar veliden az tahsilat yapın, ya da aldığınız parayı aynı gün velinin hesabına aktarın…

Sözcü

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)