adscode
adscode

Türkiye'nin yüzde 70'i sindiremiyor

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, psikolojik nedenlerle hassas bağırsak sendromu yaşayan hastaların 'plasebo' denilen etkisiz ilaçlarla yüzde 70 oranında iyileştiğini belirtiyor

Türkiye'nin yüzde 70'i sindiremiyor
Sınavlar
Türkiye'de her 10 kişinin 7'sinde sindirim sistemi hastalığı yaşıyor. Uzmanlara göre reflü sıklığı yüzde 23, hazımsızlık yüzde 15, kabızlık yüzde 9, altına kaçırma ise yüzde 3 seviyesinde. Sindirim sistemi hastaları arasında yer alan bir diğer büyük sorun ise İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, halk arasında Hassas Bağırsak Hastalığı (HBH) telaffuz edilen sorunun, istemsiz kilo kaybı yaşan birçok kişide varolduğunu, ancak bu kişilerin yaşadıkları sorundan haberdar olmadığını söyledi. İBS'nin karında şişkinlik, Ağrı, aşırı gaz, kabızlık ve ishal ataklarıyla kendisini gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Bor; "Bu hastalık 15-65 yaş kadınlarda daha sık görülüyor. Nedeni ise tam olarak bilinmiyor. İstemsiz kilo kaybı, geceleri ortaya çıkan ve derin uykudan uyandıran yakınmalar, ailede bağırsak kanseri, iltihabi bağırsak hastalığı, kansızlık, makattan kan gelmesi veya kanlı ishal, süt ve sütlü ürünlerle artan yakınmalar, yüksek ateş olan kişiler mutlaka doktora başvurulmalı. Hastalık sadece psikolojik olarak tanımlanmasa da kişilerin psikolojik durumu ile yakından ilişkili. Fonksiyonel adı verilen bu gruptaki hastalarda psikolojik sorun ve korkular görülüyor. Bu durumdaki kişilerin hastalığı daha kötüye gidebiliyor" diye konuştu. Toplumda İBS sorunu yaşayan hasta sayısının yüzde 10'un üzerinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bor, şu bilgileri aktardı:

'Posalı gıdalar tüketin'

"Toplumda HBH sorunu yaşayanların oranı yüzde 10-15 seviyesinde. Kabızlık yaşayanların oranı ise yüzde 9. Bu oran kadınlarda yüzde 12, erkeklerde ise yüzde 5 oranında. Gaz sorunu olanlar ise yüzde 15 civarında. Hastalığın tamamen ortadan kaldırılması neredeyse olanaksız. İlginç nokta bu sorunu yaşayan hastalarda plasebo denilen etkisiz ilaçlar, yakınmaları geçici olarak yüzde 70 azaltabiliyor. Bağırsak Hastalığı olanlara aşırı Diyet önermiyoruz. Kabız kişilerde lifli ve posa bırakan gıdalar tüketmeleri önemli. Hastaları bazı durumlarda Antidepresan kullanımına yönlendiriyoruz."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)