adscode
adscode

UKÜ Hangi Fırsatları Sunuyor?

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri tercih dönemine yönelik sorularımızı yanıtladı.

UKÜ Hangi Fırsatları Sunuyor?
Röportaj



-Tercih döneminde öğrencilere hangi tavsiyelerde bulunmak ister?

Öğrencilerimizin tercihleri, gelecekteki kariyer planlamaları üzerinde belirleyici rol oynayacaktır.  Biliyorum ki hem aileler hem de çevreleri onlara tercihleri ile ilgili çeşitli telkinlerde bulunmaya çalışıyorlar. Bu aşmada özellikle tercih konusunda tecrübeli ve meslek seçimi konusunda uzman kişilerin bilgilerinden yararlanmaya çalışsınlar. Tercihlerini yaparken kendi hayalleri ve yeteneklerini göz önünde bulundursunlar, ailelerinin ve uzman kişilerin telkinlerini de göz ardı etmesinler.

Öğrencilerimizin tercih döneminde ailelere de büyük görevler düşüyor. Onlardan ricam kendi hayallerinden çok çocuklarının hayallerinin gerçekleşmesi için çaba göstersinler. Çünkü yaptığımız araştırmalarda elde ettiğimiz çok önemli bir sonuç var. Tercihlerini özgür iradeleriyle yapan çocuklar hem eğitim aldıkları dönemde hem de iş hayatında diğer öğrencilere göre daha başarılı oluyorlar. Ailelerimiz kritik noktalarda görüşlerini tabi ki çocuklarıyla paylaşacak ancak bunun bir ölçüsü olmalı, özellikle bu yaş dönemindeki gençlerimizin ileriki hayatlarını kökten etkileyecek dayatmalarda bulunmasınlar.

Günümüzde meslek seçimi kadar üniversite seçimi de büyük önem taşımaktadır. Adaylar ve aileri tercihlerini yaparken üniversitelerin imkânlarını, uluslararası yapısını, eğitim kalitesini, bağımsız bilimsel kurumlardan aldıkları akreditasyonlarını, burs imkanlarını, barınma ve yaşam koşulları hakkında detaylı araştırma yapıp bilgi aldıktan sonra tercihlerini yapsınlar. Umuyorum ki öğrencilerimizin yapacağı tercihler çok hayırlı olur ve öğrencilerimiz gelecekte çok iyi yerlere gelirler.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi olarak gençlerimize uluslararası standartlarda ayrıcalıklı bir yüksekeğitim sunmaktayız. Türkiye’deki velilerimiz öğrencilerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yollarken Türkiye’nin herhangi bir şehrine gönderiyormuş gibi rahat olsunlar. Donanım olarak çok iyi bir seviyede olan üniversitemizde tüm imkânlar fazlasıyla mevcut. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde eğitim alacak öğrencilerimiz en son teknolojik imkânlar ve profesyonel eğitim kadrosu sayesinde iş hayatına hazır bireyler olarak üniversitemizden mezun olma şansını yakalıyor. Bir öğrencinin ihtiyaç duyabildiği her türlü konfor ve sosyal aktivitenin bulunduğu kampüsümüzde başka hiçbir yere gitme ihtiyacı hissetmeden öğrenciler eğitim hayatını tamamlayabiliyor. Bu aşamada Üniversetimizin tüm öğrencilerimizin tercihleri arasında yer alması gereken önemli bir alternatif olduğunu düşünüyorum.

-Adaylar bölüm seçerken nelere dikkat etmeli? Tercihlerini nasıl oluşturmalı?

Yükseköğrenime geçişte tercihler yalnız bir eğitim programını seçmek değil, meslek seçimi anlamına da gelmektedir. Eğitim programlarının süresi genellikle dört yıl ile sınırlanırken, meslek yaşam boyu süren ve yaşamın bütün alanlarında belirleyici rolü yüksek olan bir faktördür. Doğru tercih yapma ya da doğru meslek seçiminde mesleki olgunluğun da göstergesi olan 5 yeterlik alanı ön plana çıkmaktadır. Bunlar; kendi özelliklerini doğru biçimde değerlendirme, meslekler hakkında bilgi toplama, amaç belirleme, gelecek için plan yapma ve problem çözmedir.

Tercih döneminde seçim yapmayı güçleştiren nedenler vardır. Bunların en sık görülenleri; meslekler ve ilgili eğitim programları hakkında yeterli ve doğru bilgiye sahip olmama, kişisel özellikleri ve beklentileri ile mesleki koşul ve olanakları örtüştürememe, birden fazla mesleğe ilgi duyma ve birden fazla alanda ilgi ve/veya yeteneğin olması, hata yapma ya da pişman olma kaygısı ile kararsızlık göstermedir. 

Öğrenciler meslekleri tanırken; mesleğe uygunluk açısından kendisinde olması gereken özellikler, meslekte işe yerleşme ve çalışma koşulları, meslekte ilerleme/yükselme olanakları, meslek yaşamının sağlayacağı sosyal çevre ve koşullar, meslek yaşamının sağlayacağı iş çevresi ve koşullar, mesleğin ekonomik getiri ve olanakları hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır.

Adayların bölüm seçerken izlemesi gereken aşamalar özetlenmek istenirse; öncelikle kendilerini tanımaları, ikinci olarak meslekler ve ilgili eğitim programlarını incelemeleri, üçüncü olarak seçilen programın sunduğu akademik ve sosyal olanakları araştırmaları, burs, yatılılık vb. olanakları öğrenmeleri, dördüncü olarak kendi özellikleri ile seçecekleri eğitim programının gerekliliklerinin uyumunu doğru değerlendirmeleri, beşinci olarak seçilen programın sonucunda kazanacakları mesleğin şu anki ve gelecekteki durumuna dair değerlendirmeler hakkında bilgi sahibi olmaları ve son olarak ise yapılan tüm inceleme, değerlendirme ve karşılaştırmalardan sonra tercih edilme nedenleri açısından en üst düzeyde yer alan seçeneğe yönelmeleri gerekmektedir. 

 

-Üniversitenizi öne çıkaran farklılıklarınız nelerdir?

1997 yılında kurulan ve tam donanımlı bir kampüs üniversitesi olan UKÜ’nün öğrencilere sunduğu bir çok avantaj vardır. Bunların en önemlilerinden bir tanesi UKÜ ile İngiltere’nin seçkin üniversitelerinden University of Sunderland ve University of Wolverhampton arasında imzalanan çift diploma anlaşmasıdır. Bu anlaşma sayesinde, öğrenciler belli bölümlerde, 2 veya 3 yıl UKÜ’de okuduktan sonra, son bir veya iki yılını İngiltere’de eğitim görerek hem UKÜ hem de seçecekleri Wolverhampton veya Sunderland üniversitelerinin birinin diplomasına sahip olma şansı elde edebiliyorlar.

2015-2016 Akademik Yılından itibaren UKÜ, öğrencilerine çeşitli konularda çift anadal ve yandal imkânları yanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir ilk ve tek olarak “Tümleşik Eğitim (4+1)” imkânı da sunarak öğrencilerine lisans derecesiyle birlikte yüksek lisans derecesi almak için fırsatlar sunmakta ve öğrencilerine yüksek lisans programlarını daha kısa sürede bitirme olanağı tanımaktadır. 4’üncü sınıfa gelen öğrencilerimiz yüksek lisans programlarından özel öğrenci statüsünde dersler alabilmektedirler. 

Tüm yeni öğrencilerinin barınma ihtiyacını kampüs sınırları içerisinde karşılayabilecek kapasitede toplam 17 yurt binasına sahip UKÜ’de, her türlü konfora sahip özel olarak tasarlanmış yurt odaları, öğrencilerine huzurlu, etkin ders çalışmaya uygun ve güvenilir bir ortam sunar. Kampüste kalan öğrenciler eğitim süreleri boyunca üniversite yurtlarında yaşamaya devam etmeleri halinde, yurt ücretlerinde 2. yıl %15, 3. Yıl %20, 4. Yıl %25 ve 5. Yıl ve üzerinde %30 oranında indirim hakkına sahip olurlar. 

Diğere bir yandan kampüs yaşamında önemli bir yeri olan ve Ortadoğu’nun en büyük entegre spor kompleksi olma özelliğini taşıyan CIU ARENA, öğrencilerimizin her dalda, sağlıklı ve bilinçli spor yapmalarını hedeflemenin yanında, formda kalmak ve zayıflamak isteyen öğrencilerin vazgeçilmez spor kompleksidir. 15000 m² açık ve 7500 m² kapalı alan olmak üzere toplam 22500 m²’lik bir alan öğrencilerimizin hizmetindedir.

Başkent Lefkoşa’da konumlanmış modern yerleşkesi, gelişmiş altyapısı, nitelikli öğretim kadrosu, dünyanın 75 farklı ülkesinden gelen 9000’e yakın öğrencisi, 25 farklı ülkeden 400 öğretim elemanı, öğrenci değişim programları, bölgenin en gelişmiş spor kompleksi, sosyal ve kültürel etkinlik olanakları, ayrıcalıklı öğrenci-öğretim üyesi iletişimi, çok çeşitli uluslararası akreditasyon ve denklikleri ve dünyanın her yerinde geçerli diplomasıyla UKÜ, öğrencileri küresel düzeyde rekabete hazır bireyler olarak yetiştirmekte ve gelecek kariyeri için eğitmektedir.  

-Üniversitenizi seçen bir öğrenci hangi imkânlara sahip olacak?

75 farklı ülkeden öğrencisi ile uluslararası kültürel değerleri bünyesinde barındıran UKÜ, Türkiye’nin 81 ilinden öğrencisi, ileri teknoloji ile donatılmış modern derslik, stüdyo ve laboratuvarlarda sürdürülen kaliteli eğitimi, UNESCO dünya üniversiteleri listesinde yer alması, YÖK onaylı tüm dünyada geçerli diploması, MÜDEK, MİAK, FIBA gibi prestijli akreditasyon kurumları tarafından akredite edilmiş kaliteli eğitim programları, elektronik kütüphanesi ile milyonlarca kitaba erişim imkânı, çeşitli burs olanakları, yıllık eğitim, yurt ve yemeğin dâhil olduğu çok ekonomik paket programları ile öğrencilerini ayrıcalıklı kılacak bir eğitim ve yaşam biçimi sunmaktadır. 

-Hangi programlarınız var? Kontenjanları belirlendi mi?

Eczacılık Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, Meslek Yüksek Okulu, Adalet Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Lisansüstü Eğitim - Öğretim ve Araştırma Enstitüsü akademik birimlerinde eğitim veren toplam 19 ön lisans, 53 lisans, 30 yüksek lisans ve 15 doktora programı bulunmaktadır.

LYS için 2.545, DGS için ise 235 kontenjanımız bulunmaktadır.

-En çok tercih edilen bölümleriniz nelerdir? Tercih edilme nedeni nedir?

Tam donanımlı laboratuvar desteğiyle uygulamalı eğitimde öne çıkan İç Mimarlık, Grafik Tasarım, Eczacılık, Enerji Sistemleri Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği bölümleri yanında gerek Türkiye gerekse Kıbrıs’taki güncel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılan ve günden güne gelişen Hukuk,  Zihin Engelliler Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleri ve günümüzde hızla gelişen sağlık sektörünün öneminin artmasına paralel olarak açılan Hemşirelik, Anestezi, Beslenme ve Diyetetik bölümleri en çok tercih edilen bölümlerimiz arasındadır. 

-Yeni açılan bölümleriniz var mı?

Sağlık alanındaki güncel gereksinimlere uygun, donanımlı profesyoneller yetiştirmek amacıyla YÖK ve YÖDAK onaylı olarak açılan “İş Sağlığı ve Güvenliği”, “İlk ve Acil Yardım” ve “Diyaliz” ön lisans programlarına 2015-2016 öğretim yılında öğrenci kabul edilecek.

Dünyada çok az sayıda üniversitede bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği programını yeni eğitim yılında açan UKÜ, bu alandaki akademik eğitim boşluğunu doldurmayı hedefliyor. Dünyada ve Kuzey Kıbrıs’ta en önemli konular arasında yer alan İş Sağlığı ve Güvenliği alanında uzmanlar yetiştirecek olan ön lisans programında öğrenciler eğitimlerinin ilk yılında temel bilimlerinin yanı sıra meslekleri ile ilgili teorik bilgileri, ikinci yılında ise ağırlıklı olarak bu bilgilerin uygulamalarını öğrenecek. Öğrencilerin uygulama olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği kalite yönetmenliği ile ilgili konular üzerinde çalışma yapmaları için çeşitli iş yerlerinde araştırma ve uygulama yapmaları sağlanacak.

Diyaliz ön lisans bölümü ise özellikle Kuzey Kıbrıs’ta gittikçe artan böbrek yetmezliği ve çeşitli böbrek hastalıklarının tedavisinde ihtiyaç duyulan uzman tekniker yetiştirmek üzere açıldı. 

İki yıllık ön lisans programından Diyaliz Teknikeri unvanı ile mezun olacak olan öğrenciler,  Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşları, devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerin, özel hastane ve poliklinikler için de ciddi bir istihdam alternatifi oluşturacak.

Günümüzde hızla gelişen sağlık sektörünün öneminin artmasına paralel olarak hastane ve ambulans hizmetlerinin de hem sayısı artmakta hem de giderek gelişmektedir. Bunlar göz önünde bulundurularak açılan İlk ve Acil Yardım programının amacı hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde hasta ve yaralılara temel yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyabilen, kişilere uygun acil yaklaşımı yapabilen, hasta ve yaralıların ambulans ile sağlık kurumlarına güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayabilen sağlık teknikerleri yetiştirmektir.

Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık ve İç Mimarlık bölümlerinin Türkçeleri de açılmıştır.

-Kampüs içi olanaklarınız neler? Sosyal yaşam alanlarınızda ne tür aktiviteler gerçekleştiriliyor?

Uluslararası standartlarda kaliteli ve ayrıcalıklı eğitimin yanında, zengin kütüphanesi, araştırma merkezleri, spor kompleksi, sineması, kitabevi, çamaşırhanesi, kuaförü, süpermarketi, kafe ve restoranları, yemekhanesi, misafir evi ve kampüsün her noktasında sınırsız internet erişimi UKÜ’yü pek çok kampüs üniversitesinden farklı kılar. Yıl içerisinde farklı eğlence alanlarında düzenlenen festivaller, sportif faaliyetler, gezi, yemek, konser ve sergi gibi faaliyetlere ek olarak düzenlenen konferanslar, söyleşiler ve 30’un üzerinde faaliyet gösteren öğrenci kulüplerinin düzenli olarak organize ettiği etkinlikler ile öğrencilerin yaşam kalitesini artırmak UKÜ’nün başlıca öncelikleri arasında yer alır.

-Mezun ettiğiniz öğrencinin kazanımları neler olacak? 

Mezun ettiğimiz öğrencimiz biliyoruz ki 74 farklı kültürün harmanlandığı uluslararası standartlarda eğitim almış, çok kültürlü bir ortamda deneyim kazanmış, dünyanın her yerinde rekabet edebilmeye uygun bilgi ve beceri ile donatılmış, sosyal ve kültürel becerilerini de geliştirme fırsatı bulmuş bir birey olarak hayata bir adım önde başlayacak.

Meslek edindirme noktasında ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz? İş Ortaklarınız var mı?

Temel amacı, mezun olacak olan öğrencilere üniversite sonrası akademik ve profesyonel kariyerlerini planlamalarında yardımcı olmak, öğrencilerin mesleki eğilimlerini belirleyerek, onlara uygun iş kollarını araştırmak ve üniversite bünyesinde onlarla işbirliği içerisinde çalışmalar olan UKÜ Kariyer Merkezi’nde mezunlarımız için çalışan profesyonel bir ekibimiz mevcuttur. Mezun ettiğimiz öğrencilerimize iş bulmak için büyük bir çaba içinde çalışmakta ve çok sayıda firmanın öğrencilerle buluşmasını sağlamaktayız. 

Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra akademik kariyer yapmayı planlayan UKÜ öğrencileri ise UKÜ Akademik Kariyer Merkezine başvurarak, yurtdışı ve yurtiçi eğitim programları hakkında bilgi sahibi olurlar. Öğrenciler düzenli olarak burs programları, yaz dönemi yurtdışı çalışma kampları ve yeni açılan yüksek lisans programları hakkında bilgilendirilirler.

UKÜ Kariyer Merkezi akademik dönem içerisinde öğrencilerine yönelik de çalışmalar yapmaktadır. “UKÜ Kariyer Günleri” adı altında geleneksel olarak gerçekleştirilen söyleşi, seminer, konferans ve etkinliklerde akademisyenler, uzmanlar ve çeşitli meslek dallarında çalışan profesyonel kişiler tarafından öğrenciler özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri ve iş hayatına dair değişik konular yanında sektörel konularda da bilgilendirilirler.

Ortalık yaptığımız yurt içi ve yurt dışı firmalarımız mevcuttur. Öğrencilerimize kendi dallarında uzmanlaşmadan ve meslek edinmeden önce, iş ortaklarımız olan firmalarda hem yaz hem de kış aylarında kış stajı sunuyoruz.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)