adscode
adscode

Üniversite adaylarının YGS heyecanı başladı

ÖSYM Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek olan 2 milyon üniversite adayının sınav heyecanı başladı.

Üniversite adaylarının YGS heyecanı başladı
ÖSYM
ÖSYM Yüksek Öğretim'e geçiş sınavı (YGS) başladı. Öğrenci ve velilerin telaşı başladı. Ancak bu yıl YGS'nin sorularının açıklanmayacak olması adayları sarstı. İşte YGS 2014 ile ilgili tüm detaylar...

TRAFİĞE DİKKAT!


ÖSYM, adaylara uyarılar içeren bir de basın açıklaması yaptı. Açıklamada, adayların nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarası ile fotoğraf üzerinde soğuk damganın mutlaka bulunması gerektiğine dikkat çekildi. Adayların sınav günü yanlarında son 6 ayda çekilmiş bir fotoğraf da bulundurmasının gerekli olduğunun altı çizilen açıklamada, adaylardan, sınavın başlama saatinden en az bir saat önce sınav binası önünde hazır olması gerektiğinden, oluşabilecek trafik yoğunluğunu da göz önünde bulundurması istendi.

SORULAR AÇIKLANMAYACAK! İŞTE GEREKÇESİ...

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir bu seneden itiaberen YGS'de çıkan soruların kamuoyuna açıklanmayacağını bildirdi. Peki hatalı sorular ne olacak?

Pazar günü YGS'ye girecek adaylar dikkat! ÖSYM Başkanı flaş bir karar aldı, bundan böyle sınav soruları yayınlanmayacak işte detaylar...ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir önemli açıklamalarda bulundu. Pazar günü 2 milyon 7 bin 685 aday YGS'ye girecek. Soru kitapçıkları basıldı, sonuncusu da çarşamba günü bitiyor. Bu yıl sınavdan sonra sorular kamuoyuna açıklanmayacak. Bu yıl YGS'de çıkan sorular açıklanmayacak. Bunun sebebini ÖSYM başkanı 'soruları yeniden kullanabiliriz' diye izah etti.Bu karar herkesi şaşkına çevirdi ve tepki aldı. Zira sorular açıklanmadığı taktirde hatalı sorular da bilinmeyecek.ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, soruların neden açıklanmayacağını Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda izah etti. Demir'in öne sürdüğü gerekçe "soruları ilerde de kullanmak istemeleri".

İşte ÖSYM Başkanı'ndan gerekçesi;

Yoğun bir soru havuzu oluşturma gayretimiz var. Özellikle sınavlarda denenmiş ve ölçme niteliği yüksek soruların bazı değişikliklerle yeniden kullanımını hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10'unun paylaşımının yeterli olacağını düşünüyoruz. Yüzde 10'luk uygulamayı da sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kâğıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için uygun gördük. Ama sadece bu YGS'ye 2 milyondan fazla aday katılacağı için yönetim kurulu soruların yüzde 20'sini açıklama kararı aldı.

SORU HAVUZUNU GENİŞLETMEK İÇİN

Sınav yapan bir kurum olarak bizim çok zengin bir soru havuzumuz var. Çünkü her geçen gün sınav yükümüz artıyor. Çok hızlı reaksiyon vermemiz gerek durumlar söz konusu olabiliyor. Soru havuzumuzu genişletmenin yollarından biri de sorularımızı sokağa dökmemek, tüm dünyada da bunun böyle olduğunu görüyoruz. Dünyada benzeri sınav yapan kurumların hiçbiri geçmişte yaptığımız gibi sınav sorularını açıklamıyorlar. Belli bir kısmını açıklıyorlar, bilgi veriyorlar. Soruları tekrar tekrar kullanmak amacıyla muhafaza ediyorlar. Bir sorunun gerçekten kullanışlı bir hale gelebilmesi için 2-3 sene gerekiyor. Gerçek sınavda soruların denenmesi çok önemli. Eğer siz sorularınızı sınavdan sonra açıklarsanız deneme şansınız olmuyor. O zaman ölçme yeteneği belirsiz olan sorularla sınav yapmak durumunda kalıyorsunuz. ÖSYM havuzu genişletme, ölçme niteliğini iyileştirme gayreti içerisinde çalışırken önümüzdeki tek zorlayan konu bilgi edinme yayasıydı. Meclis'ten sorularımızın bilgi edinme yasası kapsamı dışında olmasını sağladık.

İSTEYEN ADAY SINAV KÂĞIDINI GÖREBİLİR

Bu durum, adayların bireysel olarak sınavda kendi kullandıkları soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını kendilerinin incelemesine engel değil. Adaylar ÖSYM'den randevu alarak kendi kitapçıklarının asıllarını inceleyebilirler. Kişisel bilgi edinmeye bir itirazımız yok.

YA SORULAR HATALIYSA...

Bu hataların hepsini matbaa analizi dediğimiz analiz gösteriyor aslında. Matbaa analizi şu: adayların çoğunluğu hangi soruya hangi seçeneğe gitmiş. Başarılı adaylar yani soruların yüzde 100'üne yakınına doğru cevap verenler, o soruda nasıl cevap vermiş. Bu analizlerle eğer 5 seçenekli bir soru, doğru seçenek “D” ama adayların tamamı “C”ye gitmişse burada bir sorun var demektir. Bunu tekrar uzmanına gösterip, incelettirip burada bir hata varsa direkt iptal ederiz.

SORULAR DEĞİŞMEYECEK

Geçen yıldan bu yana ortaöğretim müfredatında bir değişme olmadığından soruların kapsamında bir değişiklik söz konusu değil.

SONUÇLARI AÇIKLAMADA SÜRPRİZ YAPABİLİRİZ

2013 yılında yaptığımız tüm sınavları mümkün olan en kısa sürede açıklamak için gayret ettik ve büyük oranda da bunu başardık. Bu gayretimiz 2014 yılı sınavları için de devam edecek. Hedefimiz, sınav bittiği anda sonuçları açıklamak. Her an sürpriz yapabiliriz.

TUVALET YASAĞI 

Olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi. Bu konuda çok hassasım. Sınav salonuna giren birisinin sınav salonundan çıkmaması gerekir. Buna çok önem veririm. Çünkü nereye gittiği konusunda hiçbir bilgiye sahip olamıyorsunuz. Belki ben olurum. Ama o salonda oturan diğer adaylar o ciddi bir endişe kaynağı. Ona fırsat vermek istemiyoruz. Sınav salonundan çıkan bir daha geri dönemez. Sınavın üçte ikilik kısmı zorunludur çıkılamaz. Sonrasında isteyen çıkabilir ama geri gelemez.

KAREKOD BU YIL DA VAR

Cevap kağıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru ve eksiksiz kodlanmasından aday sorumlu. Salon görevlileri, adayın soru kitapçığı üzerinde yer alan soru kitapçığı karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracak. Karekod uygulaması da geçen yıl kopyaya karşı uygulanan yöntemdi.

İLK 120 VE SON 15 DAKİKA YASAK

Sınav başladıktan ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmek ya da sınavda tuvalete gitmek yasak. Salondan çıkan bir daha geri gelemez.

SINAVDA BUNLARI YAPMAYIN

Birbirinizle konuşmak, kopya çekmek ya da vermek, görevlilere soru sormak, müssedde kağıt kullanmak, soru ve yanıtları başka kağıda geçirmek, birbirinden kalem, silgi istemek sınavınızın geçersiz sayılmasına neden olacak.

SAATLERDEKİ KAMERALAR İZLEYECEK

Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve ÖSYM'de tek tek incelenecek. Soru kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkan, ayrıca sınava giriş belgesini teslim etmeyen adayların sınavı geçersiz sayılacak. sınav bina ve salonları ÖSYM'nin kurduğu kameralarla izlenecek. Ayrıca geçen yıl başlayan salonlardaki dijital saatlere konan kameralarda kayıt yapacak. Bu uygulama ilk kez geçen yıl 18 bin salonda yapılmıştı.

TESTLER TEK KİTAPÇIKTA

YGS testleri, tek kitapçıkta olacak. Her soru kitapçığı matbaada poşetlenecek. Soru kitapçıklarını salonda görevliler poşet içinde açılmadan rastgele dağıtacak. Poşetleri aday açacak. Her soru kitapçığının numarası farklı olacak. Sorular tüm adaylar için aynı ancak soru dağılımı ve yanıt seçeneklerinin sıralanışı farklı olacak. Her adayın cevap anahtarı farklılaşacak,

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)