adscode
adscode

'Üniversite mezunları asgari ücretli geçici işe girebilmek için birbirleriyle yarışıyor'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "TYP kapsamında kamu kurumlarında özellikle temizlik gibi hizmetlerde çalıştırılmak üzere geçici olarak istihdam edilenlerin büyük çoğunluğunun gençlerden ve özellikle üniversite mezunlarından oluşuyor."

'Üniversite mezunları asgari ücretli  geçici işe girebilmek için birbirleriyle yarışıyor'
Eğitim
Güncelleme : 15-Mar-22 09:25

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toplum Yararına Programları (TYP) kapsamında çalıştırılanlarla ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Vedat Bilgin, TYP kapsamı çalışanlarına gün olarak asgari ücret tutarında ödeme yapıldığını belirtti. Bakan Bilgin, çalışanlarla ilgili rakamsal bilgi vermedi. 

TYP’LİLERİN SORUNU MECLİS GÜNDEMİNDE 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu kurumlarında 3, 6 ve 9 aylık periyotlarla TYP kapsamında çalıştırılan işçilerle ilgili detaylı bililerin aktarılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer önergesinde, “Kamuda istihdam yaratma olgusuyla “Toplum Yararına Projesi” kapsamında ülke genelinde çalışan kişi sayısı kaçtır?

2008 yılında uygulanmaya başlayan “Toplum Yararına Projesi” başladığı süreçten 2022 yılına işe alınan kişi sayısı kaçtır ve dokuz (9) ay sonra işten çıkarılan çalışan sayısı kaçtır?

TYP çalışanı bulunan kurum sayısı kaçtır? Bu çalışanlarınkadın ve erkek dağılımı nedir?

TYP çalışanlarına verilen ortalama ücret nedir? TYP çalışanı olan iller hangileridir ve bu illerin en çoktan en az doğru sıralaması nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Toplum Yararına Programlarının (TYP) düzenlenme usul ve esaslarının, 12.03.2013 tarih ve 28585 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği’nde belirlendiğini ifade etti. 

Bakan Bilgin, TYP kapsamında çalıştırılan işçilere asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktardan oluştuğunu açıkladı.

TYP’LİLERİN ÇOĞU ÜNİVERSİTE MEZUNU 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise TYP kapsamında kamu kurumlarında özellikle temizlik gibi hizmetlerde çalıştırılmak üzere geçici olarak istihdam edilenlerin büyük çoğunluğunun gençlerden ve özellikle üniversite mezunlarından oluşmasının, ülkemizdeki işsizlik sorunun hangi boyutlara ulaştığının gözler gönüne serildiğini belirtti. 

'HER İLE ÜNİVERSİTE AÇMAKLA İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLMÜYOR'

Aralarında iki üniversite bitirenlerin de olduğu gençlerin TYP kapsamında 3, 6 veya 9 aylık sürelerle işe girip, asgari ücret tutarında ücret alabilmek için birbirleriyle yarışıyor olmasının üzüncü verici olduğuna değinen  Ömer Fethi Gürer, “İşsizlik sorunu, üretimle yatırımla çözülebilir. Her ile bir ve ya birden çok üniversite açarak belki doğru bir davranış olabilir ama üniversitelerden mezun olan gençlere de mezun oldukları bölümlerle ilgili istihdam sağlamak da sosyal devlet olmanın bir gereğidir. TYP kapsamında işe girenler işçi dahi sayılmıyor. Geçici süre çalıştırılıp işten çıkarılıyor güvenceleri yok. Özlük hakları yok. Tüm TYP’liler sürekli işçi kadrosuna alınmalıdır” diye konuştu. 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)