adscode
adscode

Üniversite öğrencileri KKTC bütçesinin yarısını oluşturuyor!

Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, yükseköğrenimden 2016 yılında elde edilen gelirin bugünkü kurdan hesaplandığı zaman ortalama 2-2.5 milyar TL gibi bir miktara tekabül ettiğini ve bu tutarın…

Üniversite öğrencileri KKTC bütçesinin yarısını oluşturuyor!
Eğitim
Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, yükseköğrenimden 2016 yılında elde edilen gelirin bugünkü kurdan hesaplandığı zaman ortalama 2-2.5 milyar TL gibi bir miktara tekabül ettiğini ve bu tutarın da KKTC bütçesinin yaklaşık olarak yarısı olduğunu hatırlattı.

Muhtaroğlu, geçtiğimiz yıllarda cari işlemler dengesinin hep eksi rakamlarda seyrettiğini ancak 2015 yılında turizm ve yükseköğrenim gelirlerinin artmasıyla birlikte cari işlem dengesinin artıya geçtiğini ifade etti.

Muhtaroğlu, “Üniversiteler öğrencilerinin eğitimlerine devam edip etmediğini takip etmelidir. Bir öğrencinin derslerine devamlılığı var mı, bunun takibini yapıp aktif ve gerçek öğrencileri tespit etmek gerekiyor. Adli olayların önüne geçmek için ilgili güvenlik birimlerine bu hususlarda bilgi verilmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, Türkiye ve diğer 3. ülkelerden eğitim almak için ülkemize gelen üniversite öğrencilerinin KKTC ekonomisine katkısını, Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.

Türkiye ve diğer 3. ülkelerden yükseköğrenim amacıyla ülkemize gelen öğrencilerin ekonomiye katkısının gruplara ayrıldığını ifade eden Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, “Eğitim ve barınma harcamaları olarak, üniversite harçları, kırtasiye harcamaları, yurt harçları, ev kiraları vardır. Gıda ve giyim harcamaları olarak, restoran, cafe, market ve butik harcamaları bulunmaktadır. Ulaşım harcamaları olarak, havayolu, deniz yolu, toplu taşıma, taksi, araç kiralama, akaryakıt ve araç satın alma gibi harcamaları söz konusudur. İletişim harcamaları olarak, internet ve cep telefonu harcamaları; sosyal harcamalar olarak, sinema, bar, eğlence, halı saha gibi harcamaları sayılabilir” şeklinde konuşarak, hesaplama yapılan harcamaları gruplandırdı.

“ÖĞRENCİLERİN EKONOMİNİN BÜTÜN SEKTÖRLERİNE YÖNELİK HARCAMALARI VAR”

Üniversite öğrencilerinin harcamalarının turistlerin harcamalarından kat be kat yukarıda olduğunu belirten Muhtaroğlu, bir öğrencinin yılın 9-10 ayını ülkemizde geçirdiğini ve ekonominin neredeyse bütün sektörlerine yönelik önemli harcamaları olduğunu ifade etti.

“2015 YILINDA ARTAN YÜKSEKÖĞRENİM VE TURİZM GELİRLERİ SAYESİNDE CARİ İŞLEM DENGESİ ARTIYA GEÇTİ”

Muhtaroğlu, “Bizim yıllar içerisinde yapılan anketlerden ve bilimsel araştırmalardan elde ettiğimiz verileri kullanarak, öğrencilerin yaptığı harcamalarında ortalamasını alıp öğrencilerden elde edilen geliri hesaplıyoruz. Biz ülkeye döviz getiren eğitim, turizm, ihracat gibi sektörlerden elde edilen geliri takip ettiğimiz bir cari işlemler tablosu vardır ve bunları bir araya getirdiğimiz zaman cari işlem dengesi ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu. Muhtaroğlu, geçtiğimiz yıllarda cari işlemler dengesinin hep eksi rakamlarda seyrettiğini, 2015 yılında turizm ve yükseköğrenim gelirlerinin artmasıyla birlikte cari işlem dengesinin artıya geçtiğini ifade etti.

“2015 YILINDA YÜKSEKÖĞRENİMDEN ELDE EDİLEN NET GELİR 636.2 MİLYON DOLAR”

Son üç yılda ülkemize yükseköğrenim amacıyla gelen öğrencilerden elde edilen yükseköğrenim gelirinin 2013 yılında 535.6 milyon Dolar, 2014 yılında 589.8 milyon Dolar ve 2015 yılında 636.2 milyon Dolar olduğunu açıklayan Muhtaroğlu, bu rakamın, Türkiye ve diğer ülkelerde yükseköğrenim eğitimi alan öğrencilerimizin yaptıkları harcamalar düştükten sonra elde edilen net gelir olduğunun altını çizdi. Muhtaroğlu, 2016 yılı için yüksek öğrenimden elde edilen gelirin tahmini olarak 661 milyon Dolar civarında olduğunu sözlerine ekledi.

“KKTC BÜTÇESİNİN YARISI KADAR YÜKSEKÖĞRENİM GELİRİMİZ VAR”

Muhtaroğlu, yükseköğrenimden 2016 yılında elde edilen gelirin bugünkü kurdan hesaplandığı zaman ortalama 2-2.5 Milyar TL gibi bir miktara tekabül ettiğini ve bu tutarın KKTC bütçesinin yaklaşık olarak yarısı olduğunu ifade etti. KKTC bütçesinin 5 milyar TL olduğunu hatırlatan Muhtaroğlu, KKTC bütçesinin yarısı kadar bir gelirin yükseköğrenimden elde edildiğini dile getirdi.

“NÜFUSUMUZUN DÖRTTE BİRİ KADAR ÜLKEMİZDE ÖĞRENCİ VAR”

Ülkemizde mevcut 15 yükseköğrenim kurumunda 93 bin yükseköğrenim öğrencisi bulunduğunu ve bu rakamın 80 binini Türkiye ve 3. ülkelerden gelen öğrencilerin oluşturduğunu kaydeden Ödül Muhtaroğlu, nüfusumuzun dörtte biri kadar ülkemizde öğrenci bulunduğunu ve bunun da ekonomiye ciddi bir katkısı olduğunu ifade etti. Muhtaroğlu, üniversite öğrencilerin ülkemize yaptığı katkılar sayesinde, birçok ülke ekonomik krizlerle boğuşurken, ekonomimizin olumsuz etkilenmediğini belirtti.

“ÜNİVERSİTELER AKTİF ÖĞRENCİLERİ AYIRT ETMELİ”

Ekonomiye katkısı yüksek olan öğrencilere daha iyi hizmet verebilmek adına, ülke altyapısının gelişmesi gerektiğini belirten Muhtaroğlu, öğrenci sayısı arttıkça üniversitelerin kalitesinin de artmasını sağlamak gerektiğini vurguladı. Üniversitelerin öğrencilerini takip etmekle yükümlü olduğunu söyleyen Muhtaroğlu, “Üniversiteler öğrencilerinin eğitimlerine devam edip etmediğini takip etmelidir. Kayıt yaptırdı, harcını ödedi olarak düşünmemek lazım. Bir öğrencinin derslerine devamlılığı var mı bunun takibini yapıp aktif ve gerçek öğrencileri tespit etmek gerekiyor. Adli olayların önüne geçmek için ilgili güvenlik birimlerine bu hususlarda bilgi verilmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Kıbrıs Postası

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)