adscode
adscode

Üstün Zekalılar Öğretmenlerinin Alana Dönüş

Üstün Zekalılar Öğretmenlerinin Alana Dönüş  Talebi İçin Ombudsmana Başvurduk

Üstün Zekalılar Öğretmenlerinin Alana Dönüş
Türkiye'den Haberler

Özel yetenekli bireylerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine ve birikimlerini ülkemiz ve tüm insanlığın yararına kullanmalarına katkı sağlamak amacıyla özel yetenekli öğrenciler için eleştirel düşünen, yeniliğe açık, yaratıcı, değer yargılarına sahip, motivasyonu yüksek öğretmenler yetiştirilmek üzere ilk defa 2002 yılında İstanbul Üniversitesinde kurulan ve daha sonra diğer üniversitelerde de açılan Üstün Zekâlılar Öğretmenliği mezunları, eğitim sistemimizde Özel Yeteneklilerle ilgili bir okul ya da sınıf olmadığı için Talim Terbiye Kurulunun kararına göre Sınıf Öğretmeni olarak ataması gerçekleştirilmekteydi.

Üstün Zekalılar Öğretmenliği lisans programı, Zihinsel, Görme ve İşitme Engelliler Öğretmenliği ile birlikte YÖK’ün 11.04.2016 tarih ve 21249 sayılı yazısı ile “Özel Eğitim Öğretmenliği” adı altında tek çatı altında toplanmıştır.
YÖK’ün yaptığı düzenlemeden önce Üstün Zekalılar Öğretmenliği lisans programını bitirerek devlet kadrolarına sınıf öğretmeni olarak atanan yaklaşık 85 kişi, mezun durumda bekleyen yaklaşık 400 kişi ve halen okumakta olan yaklaşık 400 ilgili lisans öğrencisi bulunmaktadır.

Üstün Zekalılar Öğretmenliği bir “özel eğitim” bölümü olup, transkriptlerinde bir çok özel eğitim dersi bulunmaktadır. Anadolu Eğitim Sendikası olarak YÖK’ün 2016 tarihinde yaptığı değişiklik ile Üstün Zekalılar Öğretmenliğinin Özel Eğitim Öğretmenliği olmasından dolayı Üstün Zekalılar Öğretmenliği mezunlarının ve halen okumakta olanların mezun olduklarında “Özel Eğitim Öğretmeni” olarak atamalarının yapılması; bu bölümden mezun olup bakanlığımızın sınıf öğretmeni kadrolarında görev yapan öğretmenlerimize ise alan değişikliği ile Özel Eğitim Öğretmenliğine geçiş hakkı tanınması için Talim ve Terbiye Kurulu ile Mili Eğitim Bakanlığı’na başvurmuştuk. Aldığımız olumsuz cevap üzerine konuyu Kamu Denetçiliği Kurumu(Ombudsman)’na taşıdık.

 

Anadolu Eğitim Sendikası

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)