adscode
adscode

Uzaktan eğitim, yarattığı travmalar, internet erişimi ve yeni üniversiteliler

Öğretmen ve öğrencilere internet erişimi tam anlamıyla sağlanabildi mi?

Uzaktan eğitim, yarattığı travmalar, internet erişimi ve yeni üniversiteliler
Milliyet Diyalog

Bu gerçekleşmeden, her öğrenciye, öğretmene bilgisayar temin etmeden sağlıklı bir uzaktan eğitimden söz etmek mümkün değil!..

Yüz yüze eğitimi adeta unuttuk, uzaktan eğitime kilitlendik.

Uzaktan eğitim deyince akla ilk gelen internet erişimi ve bilgisayar donanımı!

Donanım elbette çok önemli ama içerik çok daha önemli!

FATİH projesinde olduğu gibi içeriği bir tarafa bırakıp bilgisayar, tablet ve akıllı tahta satmaya yönelirsek, bunun kazananı, kesinlikle eğitim ve öğrenciler olmayacaktır!


Hani ülkemizde internete erişim sorunu yoktu, ülkemizin her yöresinde uzaktan eğitim mümkündü?..

Fiberoptik altyapımız ne kadar güçlü bir kez daha gözden geçirmekte yarar var. Uydulardan erişim de bir süre sonra sadece bağımlılık yaratmakla kalmayacak cep de yakacak!

Yeni senaryolar?

Korona konusunda pek çok senaryo var ve onlardan biri de dijital bağımlılığı en üst seviyeye çıkartıp, bir taşla birkaç kuş vurmak. Senaryo şu:

Sanal bağımlılık yaratıldıktan sonra hem sizin attığınız her adımı çok yakından izleyecekler hem de çok büyük paralar kazanacaklar!..

Ne kadarı doğru ne kadarı abartı, bunu zaman gösterecektir ama binlerce yıllık klasik eğitimi yıkmak, o kadar da kolay olmayacaktır.

Çok yazdık, bir kez daha yazalım.

Eğitim, öğretim iki ayaklı bir süreçtir.

Öğretimi her yerde yaparsınız, bilgiyi her yerden öğrenebilirsiniz ama eğitimi yani sosyalleşmeyi, hayata hazırlığı, çok yönlü gelişmeyi, dostluğu, arkadaşlığı her yerde bulamazsınız.

EBA deneyimi?

EBA, eksikleri olmasına rağmen çok yönden yol kat etmiş bir proje ama öğrenci ve velilere göre tam anlamıyla bir “soğuk nevale!”.

MEB de bu kanıya vardı ki, bir fikrim var projesiyle yayınlara “sıcaklık” ve “samimiyet” katmak istiyor!..

Bir öğretmenin şefkatini, bakışını, sesinin tonundaki tınıyı, arkadaşlığın kudretini, sınıf ruhunun farkındalığını, teneffüslerdeki gırgırı, şamatayı hangi projeyle yakalamaya çalışacaklar çok merak ediyorum?..

Uzaktan eğitime mecburuz ve alışacağız yerine, uzaktan eğitimi yeri geldiğinde bir destek unsuru olarak görmek sanki çok daha iyi olacaktır!


MEB, FATİH Projesi’nde yaşadıkları artı ve eksileri bir kez daha gözden geçirmeli! Eğer o dönem harcanan zaman ve kaynaklar, çok daha efektif kullanılabilmiş olsaydı, bugün ne erişim sorunumuz olurdu ne de içerik ama sonuç ortada!..

Hemen her konuda olduğu gibi çok iyi öngörülerde bulunup, çok iyi başlıyoruz ama arkası gelmiyor! Çünkü günü kurtarmanın ötesine geçemiyoruz! Önce bu alışkanlığımızdan vazgeçmemiz gerekiyor!

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)