Okula yeni başlayan çoçukların bazıları okula gitmek istemezken bazıları da ebeveynlerinden ayrılmak istemiyor. Bu durum da bazı ailelerin oldukça zor bir dönemden geçmesine sebep oluyor. Ancak doğru yaklaşımların belirlenmesi ve sorunun çözümüne dönük analizlerin yapılmasıyla bu dönemi kolayca atlatmak mümkün.
KARARLI DURULMALI
Çocuğun kuralları olan bir ortama geçişte zorluklarla karşılaşabileceğini söyleyen Çocuk psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu "Okullar açıldığında bazı çocuklar okula gitmek istemeyecek bazı çocuklar anneleri de onlarla kalsın isteyecek, ağlayacaklar. Okul korkusu ya da ayrılma kaygısı olarak tanımladığımız bu durum ders başarısını etkileyen bir sorun. Özellikle de çocuğun tüm gereksinimlerini karşılayan aşırı kaygılı, bağımsızlığını desteklemeyen ebeveyn tutumlarında, okula gitme gibi bir ayrılık hem ebeveynde hem de çocukta bir kaygı doğurmakta. Okula gitmek istememe ve okuldan kaçma, okul korkusu dışında psikoz, depresyon, davranış bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu olan çocuklarda da görülebilmektedir, bu nedenle ayırıcı tanı önemli" dedi. Terzioğlu şunları da vurguladı: Çocukta yazı yazma isteksizliği, harfleri ters yazma, harf karıştırma, okuma yazmayı öğrenmekte gecikme gibi yakınmalar gözlenebilir. Ebeveynler ile çocuk arasındaki gerginlik nedeninin zaten ders çalışmadan kaynaklanır. Bu noktada ders çalışmasını engelleyecek bir durum olup olmadığına bakılmalı. Dikkat eksikliği, öğrenme bozuklukları, akran sorunları, depresyon ve anksiyete bozukluğu, davranım sorunları gözden kaçmamalı. Ailenin görevi uygun ortamı hazırlamak, kararlı olmak ve çocuğu kontrol etmek. Ebeveynler hiçbir zaman ders çalışma ve ödev yapma konularında tüm sorumluluğu üzerine almamalı.Evde her birey üzerine düşeni yapar, sorunlar zamanında uygun yollar ile çözülürse ders çalışmak evde kabus olmaktan çıkar.
Nasıl bir yol izlemeli?
- Çocuğunuzla okula gitmek istememesinin nedenlerini konuşmanız ve onun bu konuda kendi duygularını anlatmasını sağlamalısınız.
- Bazen çocuklar sorunlarını kolay anlatmayabilirler, böyle durumlarda resim çizdirme, hikaye anlatma ya da insan figürlü oyuncaklar yardımıyla farklı bir iletişim kanalı kullanabilirsiniz.
- Çocuk kendini rahat hissedinceye kadar sınıfta bekleyebilirsiniz, aşamalı olarak çocukla kaldığınız süreyi azaltılıp, fiziksel yakınlık mesafesini arttırın.
- Sizin tarafınızdan okula bırakılıyorsa, ayrılma sürelerini kısa tutun. Ne zaman tekrar almaya geleceğinizi ve tam olarak nerede bekleyeceğinizi açık ve net bir şekilde ifade edin.
Milliyet