adscode
adscode

Uzmanlar G20'nin sonuç bildirgesini değerlendirdi

G20 Liderler Zirvesi'ne katılan uzmanlar, zirvenin sonuç bildirgesinin adeta terörle mücadelede "yol haritası" olarak okunabileceğini söyledi.

Uzmanlar G20'nin sonuç bildirgesini değerlendirdi
Türkiye'den Haberler
G20 Liderler Zirvesi'ne katılan uzmanlar, terörizmle mücadele konusunun zirveye damgasını vurduğunu belirterek, sonuç bildirgesinin terörle mücadelede "yol haritası" olarak yorumlanabileceğini söyledi. 

Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip 19 ülkenin ve Avrupa Birliği (AB) yöneticilerinin katılımıyla Antalya'da gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, G20 tarihinde ilk kez "terörizmle mücadele" başlığı yer aldı. 

Zirveye katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı AA muhabirine yaptığı açıklamada, yayımlanan sonuç bildirgesinin terörizmle mücadele bölümünü değerlendirdi.

Yazıcı, bu yıl Türkiye'nin evsahipliğinde düzenlenen G20 zirvesinin terörle küresel mücadelede yeni bir başlangıç olabileceğini belirterek, "Burada alınan kararlar ne kadar hayata geçebilecek? Bu henüz yeterli düzeyde bir güven oluşturmuyor" dedi.

"Bildirge bir dönüm noktası olabilir"

Yazıcı, Terörle mücadelede Batı'nın  özellikle de ABD'nin bugüne kadar ortaya koyduğu "performansın" bundan sonraki süreçle ilgili kaygı oluşturduğunu söyledi.

Erdinç Yazıcı, "Dün Erdoğan-Obama görüşmesinde Obama'nın ortaya koyduğu, 'Türkiye'nin hassasiyetlerini anlıyoruz' ifadesinde yeni bir dönemin başlayacağının ipuçlarını gördük . Bu açıdan bildirge önemli. Bir dönüm noktası olabilir" dedi.

"Bildirge, terörizmle mücadelede yol haritası ortaya koyuyor" 

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bora Bayraktar, Paris saldırıları sonrası dünya liderlerinin ilk defa G20 zirvesinde bir araya geldiklerini hatırlatarak, zirveden teröre karşı güçlü bir mesaj çıkmasının beklenen bir durum olduğunu söyledi.

Bildirgenin terörle mücadele konusunda yol haritası ortaya koyduğunu belirten Bayraktar, metinde yer alan "Terörizmle mücadele tüm ülkelerin ana önceliğidir" ifadesiyle, kimsenin bu konuda artık "rahat davranamayacağına" dikkati çekti.

Bayraktar, bildirgede yer alan "Teröristlere ait mal varlıklarının dondurulması, terörün finansmanının suç sayılması, terörizmle ilişkili ve terörü finanse eden rejimlere ekonomik yaptırımların uygulanması" gibi başlıkları içeren terörün finansmanıyla mücadele planının son derece önemli olduğunu ifade etti.

Bildirgeye göre, terör propagandasının önüne geçmek için de birtakım düzenlemeler yapılacağını söyleyen Bayraktar, özgürlükler noktasında bazı sıkıntılar yaşanabileceğini kaydetti.

ANTALYA - AYŞE SARIOĞLU
AA
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)