adscode
adscode

Üzüm, Tekirdağ Bağcılık, kıtlık ve tarımın geleceği

Çağlar boyunca insanoğlunun en önemli besin kaynaklarından biri de üzüm oldu. Antik bulguların hemen hepsinde bereketin simgelerinden biri olarak üzümü görmek mümkün. Anavatanı olmasa da ikinci vatanı hep Anadolu toprakları olmuş.

Üzüm, Tekirdağ Bağcılık, kıtlık ve tarımın geleceği
Milliyet Diyalog

Üzüm, Fransa gibi bugün dünya bağcılığında söz sahibi olan ülkelere, yaşadığımız bu topraklardan gitmiş.

Anadolu medeniyetlerinin en parlak dönemlerindeki en önemli gelir kaynağı zeytin ve üzüm ürünleri olmuş.

Bugünkü petrol ve doğalgaz boru hatları gibi MÖ’deki binli yıllarda, iç kesimlerden liman kentlerine zeytinyağı ve şarap boru hatları varmış! Örneklerini de görmüştüm.

Eskinin bahçeli evlerinde üzüm asması olmayan yok gibiydi. Her yörenin hatta her kentin kendine özgü üzümleri vardı. Şu an için koruma altına alınan 1438 çeşidimiz var.

Çekirdeği, kabuğu, suyu, yaprağı, sapı, çubuğu ve aromasının öylesine zengin kullanım alanları var ki yılın 12 ayı sofranıza katık oluyorlar.

40 yıldır eğitim derken şimdi üzüm de nereden çıktı diyenleriniz mutlaka çıkacaktır. Merak diyelim.

İklim değişikliği, küresel ısınma, kuraklık, kıtlık, açlık, yoksulluk gümbür gümbür geliyor. Bu yüzden dünya yeniden tarıma dönüyor ama akıllı olanına!

Bu konuda herkes bizim kadar şanslı değil. Yaşadığımız coğrafya ve doğa bu konuda bize karşı öylesine bonkör ki bunu hâlâ anlayamadık. Elimizdekinin kıymetini bilmeyip, çareyi hep başka sektörlerde aradık. Kıtlık kapıyı çaldığında umarız geç kalmayız. Çünkü beton yığınları, makineler, banknotlar karın doyurmayacaktır!..

Atatürk farkı!

Floksera zararlısı, 1800’lü yılların sonunda dünya bağlarını olduğu gibi ülkemizdeki bağları da büyük ölçüde yok etti.

Bizim için zor yıllardı. Bir yanda dağılan imparatorluk öte yanda Milli Mücadele ve reformlar...

1930’da sıra üzüme de gelmiş ve zararlılara karşı dayanıklı asma anacı üretip bağ yetiştiricilerine vermek ve yöre bağcılığının gelişmesine hizmet etmek amacıyla biri Tekirdağ’da, diğeri Manisa’da iki tane bağcılık araştırma enstitüsü kurulmuş.

Bugün her iki kurumumuz da ülke bağcılığına hizmet veren öncü kuruluşlardandır.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)