adscode
adscode

Van'da 250 yıllık peynir bulundu

Van kahvaltısının vazgeçilmez tatlarından olan otlu peynirin 250 yıl önce de küplerle yere gömülerek saklandığı ortaya çıktı.

Van'da 250 yıllık peynir bulundu
Kültür Sanat
Van’ın Gürpınar İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıkta Güzelsu Mahallesi’nde 1643 yılında Mahmudi Süleyman tarafından yaptırılan Hoşap Kalesi’nde 9 yıldır sürdürülen kazılarda önemli bulgular elde ediliyor.

Birçok mimari buluntuların dışında bu yıl kalede mutfak olarak kullanılan kısımda 250 yıllık olduğu belirlenen küpler ve otlu peynir bulundu. Kireçleşmiş ve tortulaşmış halde bulunan peynirlerin, Van’da geleneksel olarak kullanılan otlu peynirin tarihi hakkında da önemli ipuçları verdiği belirtildi.

PEYNİR KÜPLERİ BİZİ HEYECANLANDIRDI

Kaledeki Arkeolojik kazıya başkanlık yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, küplerin kendileri için çok değerli bir bulgu olduğunu belirterek,"Mimari buluntular kadar bu sene kalede bulduğumuz 4 küp bizi şaşırttı. Kalenin seyir köşkünün hemen altında mutfak olarak kullanıldığını değerlendirdiğimiz bölümde yan yana 60 santimetre uzunluğunda 4 küp bulduk. Biri kırık olan  küplerin diğerlerinin ağzı toprakla kapatılmıştı. Küplerin içinde tortulaşmış ve kireçleşmiş peynir kalıpları var. Bunu ayrıca üniversitemizde ilgili birimlerce de inceleteceğiz" dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)