adscode
adscode

Veli ve öğrencilerin tercihleri ne yönde?

MEB, LGS analizlerini yayımladı.

Veli ve öğrencilerin tercihleri ne yönde?
Milliyet Diyalog

Raporda, öğrenci ve velilerin, en çok hangi liseleri istediklerine yönelik çarpıcı tespitler var!
Merkezi yerleşenlerin okul türüne göre tercihleri incelendiğinde, öğrencilerin yüzde 46.2’si fen liselerini birinci tercihine yazarken, yüzde 29.1’i Anadolu, yüzde 10.9’u da mesleki ve teknik Anadolu liselerini tercih etti.
Ya diğer okullar? Onlar ilk tercihlerde yok gibi!..
Peki, MEB’in yeni lise açma ya da kontenjanları artırma eğilimi, öğrencilerin istediği yönde mi? İşte o tartışılır.

 

 

Kontenjanlar dolmazsa?

Milyonlarca öğrenci, lise ve üniversitelere girmek için büyük bir yarış içerisinde.
Kapıda milyonlar var ama okullar açıldığında kontenjanlardan önemli bir bölümü hâlâ dolmamış oluyor.
Bunun iki nedeni var. İlki adaylar, o okulları ve bölümleri beğenmiyor, ikincisi ise sistemden kaynaklanan sorunlar var.
Ve buna acil çözüm üretilmesi gerekiyor!..
MEB ve YÖK, keşke, iş işten geçmeden bir önlem alsa da yüz binlerce öğrencinin girmek için can attığı o kontenjanlar boş kalmasa...
Üniversitelerdeki boşluğun nedeni, bazı fakülteler için getirilen barajlar. O puan diliminde yeterince aday olmadığı için kontenjanlar dolmuyor. Liselerdeki boşlukların nedeni ise özel okullara kaymalar ve nakiller.
Eğer istenirse, her iki konuda da akılcı önlemler alınır ve yeni öğretim yılına, tüm kontenjanlar dolmuş olarak girilebilir.
Eğitim sistemimiz, çözüm odaklı olmadığı için bürokratlar da çözüm üretemiyor. Ya da onlar çözüm odaklı düşünmedikleri için eğitim sistemimiz bugün tıkanmış durumda. Yani klasik yumurta-tavuk hikâyesi...
Üniversite başvuruları dün başladı. Yüz binlerce aday hâlâ tedirginlik içerisinde. İlk bindeki adayların bile kafası karışık. Çünkü hangi üniversiteyi seçse, aklı diğer üniversitede kalacak!
Meslek seçimi konusunda da durum farklı değil. Herkes farklı bir öneride bulunuyor. Anlayacağınız, ilk bin, ilk on bin, yüz bin ya da ilk bir milyon içerisinde olmanız hiçbir şeyi fark ettirmiyor.
Liselerde de güya yüzde 100’e varan bir doluluk oranı var. Evet, kâğıt üzerinde böylesi bir tablo söz konusu ama öğrencilerden ne kadarı, yerleştirildiği liseden memnun, ne kadarı gidip kayıt yaptıracak ve o liseye devam edip, bitirecek? Asıl önemli olan bu!..
Hem liselerde hem de üniversitelerde, sistemden kaynaklanan zaaflar nedeniyle, kontenjan açıkları oluşuyor. Bunu hemen her yıl yaşıyoruz. Muhtemelen bu yıl da yaşanacak.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)