adscode
adscode

Vize muafiyeti hayali rafa kalktı

Başbakan Davutoğlu’nun haziranda vize muafiyeti hayali rafa kalktı. AP dünkü oturumu öncesinde 72 kriterin tümü yerine getirilmeden Türkiye’ye vize muafiyetini gündeme almama pozisyonunu benimsedi.

Vize muafiyeti hayali rafa kalktı
Türkiye'den Haberler
AP Başkanı Martin Schulz, Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğini, terörle mücadele ve veri güvenliği yasalarındaki değişikliklerin de bu kriterler arasında bulunduğunu belirtti.

Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşması uyarınca Avrupa Komisyonu’nun Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti tavsiyesinin ardından top Avrupa Parlamentosu’nda (AP). Dünkü toplantısında konuyu görüşmesi gereken AP ise Komisyon’un tavsiyesine baş kaldırarak, Alman medyasının ifadesiyle “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşıtı yön benimsedi”. AP’nin Alman Sosyal Demokrat Partili Başkanı Martin Schulz ve AP’de grubu olan partiler, vizelerin kalkması için başta terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi olmak üzere gereken 72 kriter yerine getirilmeden Türkiye’ye vize muafiyetini gündeme almama pozisyonunu benimsedi.

 
Türklerle toplantı iptal

Bugün Brüksel’de planlanan 4’lü siyasi diyalog toplantısı da iptal. AB Bakanı Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komisyon’un genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’ın 4’lü siyasi diyalog toplantısı, Alman basınına göre, AP’nin tavrından sonra “ileri bir tarihe ertelendi”. Yine de Bozkır, Brüksel’e gidip Mogherini ve Hahn’a Ankara’nın tezlerini anlatacak. Ama Erdoğan’ın hem vize muafiyeti için terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi şartını “Sen yoluna, ben yoluma” diyerek reddetmesi hem de vize muafiyeti sağlanmazsa Avrupa’ya sığınmacı akının yeniden başlatmakla tehdit etmesi, AB’nin gündemine damga vurdu. Dün ilkin Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin başarısızlığa uğrayabileceği açıklaması sızdı. Bild gazetesine göre De Maiziere “Erdoğan’ın kriterleri yerine getirmeye niyetli olmadığı aşikar. Kriterler yerine getirilmezse vize mecburiyeti kalkmaz” dedi.

 
Erdoğan’a baş eğmeyiz

Ardından Schulz, Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğini, terörle mücadele ve veri güvenliği yasalarındaki değişikliklerin de bu kriterler arasında bulunduğunu belirtti. 72 kriterin tümünün yerine getirilmemesi halinde AP’nin vize muafiyetini gündemine almayacağını duyuran Başkan, temmuza kadar karar çıkmasının zor olduğunu ifade etti. AP Sivil Özgürlükler ve Adalet Komisyonu, 72 kriterin tamamı yerine getirilinceye kadar vize serbestisini gündemine almayacağını açıkladı. Liberaller Grubu Başkanı Guy Verhofstadt “Terörle Mücadele Yasası dahil” derken, Sosyalistler Grup Başkanı Gianni Pittella Erdoğan’ın tehditlerine ve baskı kurma girişimlerine boyun eğmeyeceklerini dile getirdi.

 
İnşallah ekimde

AP Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, haziranda vize muafiyetinin yürürlüğe girmesinin şimdiden imkansız hale geldiğini belirterek, ekim ayında uzlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi.


Sığınmacı anlaşması çöküyor mu?

Brüksel ile Ankara arasındaki vize muafiyetiyle ilgili restleşmenin sığınmacı anlaşmasını tehlikeye attığı konuşuluyor. Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu görevden almasının ardından, Avrupalı politikacılar Türkiye’ye alternatifi tartışıyor. Belçikalı liberal politikacı Verhofstadt, AB’nin kendi sorumluluğunu üstlenmesi, Türkiye ile sığınmacı anlaşması yerine haziran sonunda kendi sınır korumalarını oluşturması gerektiğini, bunun tek çö- züm olduğunu savundu. Alman parlamentosunun CDU’lu milletvekili Karl-Georg Wellmann de sğınmacıların Türkiye’ye gönderilmeleri yerine Yunan adalarında tutulmalarını ve başvurusu reddedilenlerin doğrudan geldikleri ülkelere gönderilmeleri önerdi.

Brüksel’deki Avrupa Politikaları Merkezi’nden Janis Emmanouilidis ise Türkiye ile anlaşmaya alternatif olmadığı görüşünde. “Geçen yılki sayılarda sığınmacı gelirse, Yunan adalarının Avrupa’nın toplama kampları olabileceğini pek düşünemiyorum” uyarısı yapan Emmanouilidis, bundan ne Yunanların ne de diğer Avrupalıların çıkarı olacağını belirtti.


Vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken 5 kriter


Türkiye’nin vize muafiyeti için yerine getirmesi eksik kalan kriterler şunlar:

1 - Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik. Türkiye’nin yasadaki “terör” tanımını değiştirip basın, ifade ve toplanma gibi temel özgürlükleri garanti altına alması isteniyor.

2 - Yolsuzluğa Karşı Avrupa Ülkeler Grubu Konseyi’nin (GRECO) tavsiyeleri ile uyumlu yasal düzenlemeler gerekiyor.

3 - Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda da değişiklikler yapılarak AB standartları ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.

4 - AB’nin emniyet teşkilatı EUROPOL’le yapılan Operasyonel İşbirliği Anlaşması’nın uygulamaya konulması gerekiyor.

5 - Suçluların iadesi konusunda AB üyesi ülkelerle hukuki alanda işbirliğinin gerekiyor.

Cumhuriyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)