adscode
adscode

Vize-pasaport çıkmadı eğitimleri tehlikede

Normalde 3 hafta olan vize bekleme süreleri 5 aya kadar çıkınca yurt dışında okumak isteyen öğrenciler mağdur oldu, birçok genç eğitimlerini iptal etmek zorunda kaldı.

Vize-pasaport çıkmadı eğitimleri tehlikede
Yurtdışı Eğitim
Güncelleme : 20-Aug-22 09:51

Yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların vize süreçlerinde yaşadıkları sorunların yanı sıra pasaport başvurularına da aylardır yanıt gelmemesi, yurt dışında eğitim alacak ve staj yapacak öğrencileri de vurdu. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre birçok ülke, öğrencilere vizede sorun yaratırken yurt dışı eğitim hakkı kazanan bazı öğrenciler ise pasaportları gelmemesi nedeniyle işlemlerini yaptıramıyor. Daha önce 3 hafta olan vize bekleme süreleri bazı ülkelerde 5 aya kadar çıktı. Üstelik bu kadar uzun süre bekleyen öğrenciler, geçerliliği olmayan nedenlerle ret yanıtı alıp mağdur oluyor. İptal oranları o kadar arttı ki bazı danışmanlık şirketleri, yurt dışı eğitim hizmetlerini durdurma kararı aldı. Bu konuda mağduriyet yaşayan ve vize randevusu alamadığını belirten bir öğrenci, “Erasmus öğrencisiyim, tüm evraklarım hazır fakat vize randevusu alamıyorum. Benim gibi çok fazla mağdur var” dedi. Bir başka öğrenci ise Polonya’da Erasmus hakkı kazandığını ancak vize randevusu dahi alamadığını söyledi. Almanya’da üniversite okuyacak bir başka öğrenci de vizesinin reddedildiğini aktararak tepki gösterdi.

Bazı öğrenciler ise vize başvurusu dahi yapamıyor. Çünkü pasaportlarını yok. Üstelik pasaport yenilemek veya yeni başvuruda bulunmak için gerekli süre normalde bir haftayken artık aylarca sürebiliyor. Pasaportu alamayan öğrenciler de eğitim, staj için gerekli belgelerini gönderemiyorlar.

Kabul mektubu olduğunu, uçak biletini dahi aldığını söyleyen bir öğrenci “Erasmus+ Staj Hareketliliği’yle yurt dışına gidecektim, pasaporta başvurdum ancak hâlâ gelmedi. Pasaportum olmadan vize ve staj işlemleri başlatılamıyor” dedi. Bir başka öğrenci de 1 ay önce pasaport başvurusu yaptığını 3 kez aciliyet durumu bildirmesine rağmen hâlâ pasaportunun gelmediğini kaydetti.

HİZMETİ DURDURDULAR

Son dönemde İngiltere, Amerika, Kanada ile Avrupa ülkelerine vizelerde öğrencilerin ciddi sorunlar yaşadığını aktaran Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Direktörü Olcay Erten, “Kesin vize alır dediğimiz öğrenciler, 5 ay bekledi ve İrlanda’dan vize alamadı. 3 haftalık vize bekleme süreleri 5 aya kadar çıktı. Bu kadar bekleyip bir de vize vermiyorlar. Önceki yıllarda hiç böyle problem yaşamadık. Hiç alakasız olmayan nedenlerle taleplerimiz reddediliyor. Yine aynı şekilde pasaport basımında da sıkıntı yaşanıyor. Özellikle de 6 aydan fazla pasaport süresi olanlar yeni pasaportlarına ulaşamıyor. Ancak Almanya için pasaportun en az 1 yıl geçerli olması gerekiyor” dedi.

Önceki yıllarda dil okuluna 2 ay kala dahi öğrenci yollayabildiklerini aktaran Erten, “Eskiden 8, 9 ay önceden başvurun diyorduk artık bu süre 1 ile 1.5 yıla çıktı. Dil okullarına önceki yıllarda 1, 2 ay kala bile öğrenci yolluyorduk şimdi öyle bir şey kalmadı. Bu kadar ciddi ret aldıktan sonra 18 yaş üstüne yönelik olan dil okullarını düzenlememe kararı aldık” diye konuştu.

Admittance Education Kurucusu ve Başkanı, Bağımsız Eğitim Danışmanları Birliği (IECA) Üyesi ve Global Komite Yardımcı Başkanı Yeşim Erez ise konuyla ilgili şunları söyledi: “I20 vizesi ile kabul veren okullara gidecek öğrencilere Amerikan Konsolosluğu kolaylık göstererek randevuları öne çekip, vize verdi. Ancak pre college kredisi veren ve turist vizesi kabul eden programlara gidecek öğrenciler vize alamadığından maalesef bu programlara katılamadı. Bunun için biz öğrencileri online staj ve araştırma gruplarına yönlendirdik.”

 

'SUDAN SEBEPLER'

Öğrenciler ve veliler konsoloslukları mail ve tweet yağmuruna tutarken herhangi bir dönüş alamıyorlar. Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışanlar, mağduriyetlerini şöyle dile getiriyorlar:

-Sayın konsolos, kızım Erasmus’a hak kazandı, Almanya’ya gidecek, üniversite kaydı yapıldı, evi tutuldu, 1 yıllık gideri Alman bankasına önceden yatırıldı, uçak bileti alındı. Sadece 1 hafta kaldı ve bir aydır vize bekliyor, insaf.

-Kızım Ankara Tıp’ ta okuyor. Erasmus kapsamında hibe aldığı halde vize vermediniz. Gerekçeniz “2 aylık giderlerinizi karşılayamazsın” şeklinde. Bir yıl çalışmadan Almanya’da yaşayacak kadar nakit paramız olduğu halde neden vizeyi reddettiniz.

-İrlanda’da dil eğitimi almak için vizeye başvurduk, 8 hafta olan vize süresini 6 aya çıkarttılar, sonra da sudan sebeplerle vize vermiyorlar. 6 ay bekliyoruz, boş pasaport gönderiyorlar. Tüm planlarımız alt üst oldu!

-29 Eylül’de Polonya’da olmam gerekiyor, haftalardır uğraşıyorum ama vize randevusu alamıyorum. Sırf bu yüzden Erasmus hakkımın yanmasını kabul etmiyorum.

 

 

ABD’DEN ‘VİZE’ AÇIKLAMASI

‘Dünya genelinde yaşadığımız sorun’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’deki vize randevularında bekleme sürelerinin bir yılı bulması gibi güçlüklerin Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını, bunun Kovid-19 kısıtlamalarından kaynaklandığını savundu.

Günlük basın toplantısında Price, bir gazetecinin Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’nde sadece acil randevular verildiğini, İstanbul’da ise başvuru sahiplerinin bir yıldan fazla bekletildiğini hatırlatması üzerine, bunun Türkiye’ye özgü bir durum olmadığı yanıtı verdi. DW Türkçe’nin haberine göre Price, “Bu, maalesef dünya genelinde yaşadığımız bir zorluk. Başlıca sebebi Kovid-19. Bazı Kovid kısıtlamaları hâlen sürüyor. Kısıtlamaların son dönemde kaldırıldığı yerlerdeyse bu kısıtlamaların etkileri sürüyor. Seni temin edebilirim ki bunun doğrudan Türkiye’yle bir ilgisi yok” ifadelerini kullandı.

Bunun tüm dünyada üstesinden gelmeye çalıştıkları bir durum olduğunu belirten ve Kovid kısıtlamalarının vize işlemlerindeki bekleme sürelerini uzattığının farkında olduklarını ifade eden Price, “Bu bekleme süresini ciddi oranda düşürebildiğimiz ülkeler olduğunu biliyorum. Kimisinde yarı yarıya hatta daha büyük oranda. Kovid öncesi döneme dönene kadar bu konuda çalışmayı sürdüreceğiz” diye ekledi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)