adscode
adscode

Yabancı öğrenciden 3.2 milyar dolar

Türk üniversitelerinin dünyayla rekabet ettiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, bu yıl eğitim ihracatıyla 3.2 milyar dolara yakın katma değer sağlandığını…

Yabancı öğrenciden 3.2 milyar dolar
Eğitim
Türk üniversitelerinin dünyayla rekabet ettiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, bu yıl eğitim ihracatıyla 3.2 milyar dolara yakın katma değer sağlandığını söyledi. Aydın, “2023’te 250 bin yabancı öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi

Yükseköğretim için Türkiye'yi tercih eden uluslararası öğrenci sayısında bu yıl rekor artış yaşandı. 2000'lerin başında 18 binlerde olan yabancı öğrenci sayısı bugün itibariyle 87 bin 903 oldu. Sayı 16 yılda 4.5 kat arttı. DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanlığı görevini de yürüten İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın bu sayının online eğitim alan öğrencilerle birlikte 110 binlere çıktığını açıkladı. Aydın 2023'te yabancı öğrenci sayısını 250 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Her bir öğrencinin yıllık ortalama 40 bin dolar döviz getirdiğini belirten Aydın "Bu yıl eğitim ihracatıyla 3.2 milyar dolara yakın katma değer sağlandı. Küresel yüksek eğitim pazarı yıllık 200 milyar dolarlık bir hacim üretiyor. Dünyada üniversite eğitimi için kendi ülkesinin dışına giden 5 milyona yakın öğrenci var. UNESCO'ya göre bu rakam 2020'de 7 milyona ulaşacak" diye konuştu.

DİYASPORA YARATIYORLAR
 Yabancı öğrencilerin ekonomik getirisi kadar o ülkenin tanıtımında da çok önemli rolü olduğuna dikkat çeken Aydın "Burada eğitim alan öğrenciler kendi ülkelerine bir Türkiye sevdalısı olarak dönüyorlar. Birer fahri büyükelçi oluyorlar. Kendi ülkelerinde diyaspora yaratıyorlar. Türkiye'nin tanıtımına çok büyük katkıda bulunuyorlar" dedi. Yabancı öğrencinin üniversitelerin kalitesini de artırdığına dikkat çeken Aydın "Türk üniversiteleri artık dünyayla rekabet ediyor. Dünyanın orta yerinde bir coğrafyadayız. Ulaşım kolay. Yaşam standartları, iklim koşulları birçok ülkeye göre daha cazip. Uluslararası öğrenci sayısının hızla aratacağını düşünüyorum. Ancak bunun önemini toplum da anlamalı. Yabancı öğrencilere aileler de kapılarını açmalı" diye konuştu.

EN ÇOK ÖĞRENCİ İAÜ'DE
 3 yıldır yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği vakıf üniversitesi İAÜ oldu. Bugün itibariyle 3 bin 500 yabancı öğrenci öğrenim görüyor. Şili'den bile öğrenci geldiğini söyleyen Aydın "Yurtdışında Türk üniversitelerinin yapmış olduğu çalışmaların Ekonomi Bakanlığı'nca teşvik edilmesi, DEİK aracılığı ile birçok ülkede "Study in Turkey" çatısı altında Türk üniversitelerinin tanıtım yapması uluslararası öğrencilerin tercihlerini ülkemizden yana kullanmasını sağladı" dedi. Türkiye'ye en fazla öğrenci gönderen ülke 12 bin 504 öğrenciyle Azerbaycan. Onu KKTC, Türkmenistan, İran, Suriye ve Bulgaristan izliyor.

DENVER'DA TANITIM 
DEİK-EEİK tarafından organize edilen NAFSA 2016 Yükseköğretim Fuarı bu yıl ABD'nin Denver şehrinde yapıldı. 4 gün süren fuara 60'tan fazla ülkeden toplam 10 bin eğitimci katıldı. Fuar süresince 300'ü aşkın görüşme yapılarak dünyanın çeşitli ülkelerinden üniversitelerle yeni işbirlikleri başlatıldı.

Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)