adscode
adscode

Yabancı ortağı olan özel okul kapatılacak

Özel okullarda yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilmesi amacıyla Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülen torba yasaya son eklemeler yapıldı.

Yabancı ortağı olan özel okul kapatılacak
Eğitim
Özel okullarda yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilmesi amacıyla Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülen torba yasaya son eklemeler yapıldı. 53. maddede yer alan kanuna göre yabancı ortaklığı bulunan, reklamlarında öğrenci resmi veya bilgisi kullanan okullar usulsüzlüklerin devamı halinde kapatılacak.

Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülen ve Meclis tatile girmeden önce yasallaştırılması için teklife sunulan torba yasada usulsüzlük yapan özel okulların önüne geçilmesi için çalışmalar devam ediyor. Meclise sunulan tasarıda 53. maddede yer alan teklife göre, ‘Yabancı ortaklığı bulunan, reklamlarında öğrenci resmi veya bilgisi kullanan okullar usulsüzlüklerin devamı halinde kapatılacak.’

Yeni yasaya göre, izinsiz yerleşim planı ya da değişimi yapma, öğrenci ismini ve resmini ilanlarda kullanma, istenilen tarih dışında okulu açma-kapatma gibi hatalı ve yönetmelik dışı uygulamalarda her birine asgari ücretin en az 5 en faz 20 katı para cezası, devamı halinde 15 gün kapatma cezası, en son uyarılarla birlikte kalıcı kapatma cezası uygulanabilecek.

“Yaptırımlar pratikleşecek”

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan ‘Yabancı ortaklığı  bulunan, reklamlarında öğrenci resmi veya bilgisi kullanan okullar için eski 5580 sayılı yasada buna bağlı yönetmeliklerin zaten var olduğunu ancak cezai yaptırımların uygulanmasında yetersiz kalındığını ifade etti. Gülan konuyla ilgili olarak eski yasaya göre önceden okulların hatalı işler yaptıkları zaman Temmuz ayı içerisinde 15 günlük bir kapatma cezası uygulandığını söyledi. Gülan, bu cezanın hiç bir yaptırımı olmadığını, sene boyunca kurumların Oxford, Cambridge gibi eğitim alanında kaliteli okulların isimlerini ekleyerek kayıtlarını doldurduğunu verilen 15 günlük kapatma cezasından sonra aynı usulsüzlüklerine devam ettiğini ifade etti. Tasarının hayata geçirildiği takdirde teoride belirtilen yaptırımların pratikleşeceğini ve daha hızlı sonuçlar alınacağını söyleyen Gülan, “Biz dernek olarak, Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bu konuyla ilgili daha önce öneriler sunmuştuk. Gündeme yeni giren bir çalışma değil. Özel eğitimde son 2 senedir bu sorunlar tartışılıyor. Yasayla olumlu sonuçlar alınacaktır” dedi.

TEOG’da ikinci kayıt dönemi bugün başlıyor

Taban puanlarını açıklayan özel ve yabancı liselerde ikinci ön kayıt dönemi dün tamamlandı. İlk kayıt döneminde kontenjanları dolan Saint Joseph Fransız Lisesi, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi ve İzmir Amerikan Koleji dışındaki özel okullar, ikinci kayıt dönemi taban puanlarını açıkladı. Bayram tatilinin ardından devam eden 1 günlük kayıt süresinin ardından kesin kayıtlar gerçekleştirilecek.

2. Kesin kayıt döneminin ardından boş kontenjan kalırsa 13 ve 14 Temmuz tarihlerinde serbest kayıt dönemi başlayacak.

Bu dönemde okullar sabah kayıt öğleden sonra kesin kayıt şeklinde kayıt alacak ve yeni taban puanlarını açıklayacak

‘Kalitesiz okulların önü kesilecek’

Vatan Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin yeni yasayla ilgili olarak, MEB’in sistem içerisinde bulanan tüzel kişi ve kurumların yabancı ortaklıklar içermemesini ve özel okulların faaliyetlerini kendi sistemi içerisinde denetlemek istediğini söyledi. Gültekin, “Bu yasanın hayata geçirilmesi ile birlikte usulsüzlük yapan, yabancı ortakların ismiyle kayıtlarını dolduran eğitimde kalitesiz kurumlarının önü kesilecek” dedi.

Vatan

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)