adscode
adscode

Yapay zekâ, Terminatör, şaşkın MEB ve seçimler

Televizyonlarda izleyecek bir şey olmayınca, önceki akşam, James Cameron’ın yönetmenliğini yaptığı, Arnold Schwar-zenegger’in de başrolünü oynadığı 1984 yapımı bilim kurgu filmi Terminatör’ü bir kez daha…

Yapay zekâ, Terminatör, şaşkın MEB ve seçimler
Milliyet Diyalog
Filmin onlarca farklılığı vardı ama benim dikkatimi çeken, bugün bile hâlâ pek çoğumuzun ne olduğunu anlayamadığı yapay zekâ ve yarı insan-yarı makine robotların, tam 32 yıl önce, Hollywood’un gündeminde olduğu. Zamanınız olduğunda, daha sonra seriye dönüşen bu ilk filmi özellikle izlemenizi, dünyayı ne kadar geriden takip ettiğimizi görmenizi ve sandığa o duygularla gitmenizi öneririm.

Tartışmacı robotlar

Robot teknolojisiyle insanoğlu kendi sonunu mu getirecek?

Bu, dünden bugüne hep tartışılan bir konu!

Peki, o noktaya gelinir mi?

Bu para ve güç hırsı olduğu sürece, her şey olabilir.

İşte bu yüzden, dünya düzeni ve insanoğlunun geleceği için evrensel değerlerin çok daha fazla ciddiye alınması gerekiyor.

Tıpkı demokrasiler gibi!..

Bilim insanları, güya, atomu da insani amaçlar için geliştirdi, şimdi yine aynı gerekçe!.. İşte yapay zekâda gelinen son nokta! Yorumu size kalmış:

Bilişim teknolojisi şirketi IBM, konuşan, dinleyen ve tartışarak ikna etmeye çalışan yapay zekâ üretti.

Wired’ın haberinde, ABD’de tanıtılan yapay zekâ “Project Debater”ın 6 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu belirtildi. Tanıtımda münazara şampiyonu iki İsrailli öğrenciyle karşı karşıya gelen Project Debater, hükümetlerin uzay keşiflerine finansmanı artırması ve teletıbbın daha yaygın kullanılması gerektiği yönündeki argümanlara itiraz etti. Her tartışma sırasında önce yumuşak, suni ve bir kadına ait ses tonuyla dört dakikalık açılış konuşması yapan yapay zekâ, karşısındakinin yine 4 dakika süren yanıtını dinledi, daha sonra hem yapay zekâ hem de tartışmacı görüşlerini ikişer dakikalık sürelerde toparladı.

Project Debater’ın, önceden hazırlanmadığı bir konuya yanıtlarını oluşturmak için çoğu makale ve akademik yayınlardan oluşan yüz milyonlarca belgenin yer aldığı bir kütüphaneden faydalandığı ve görüşünü destekleyecek cümleleri bu belgelerin içinden seçtiği belirtildi.

Gazeteciler ve IBM çalışanlarından oluşan dinleyiciler, Project Debater’ı her iki tartışmada da insanlardan daha bilgi verici bulurken, sistem, yapay zekâ teknolojisinde çığır açacak bir gelişme olarak nitelendirildi.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)