adscode
adscode

'Yatay geçiş hakkı kazanmak için öğrenci olun'

​Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) getirdiği yeni düzenleme ile artık merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş çok daha kolay. Kontenjanların artırılmasının yanı sıra not ortalamasında başarı şartı da…

'Yatay geçiş hakkı kazanmak için öğrenci olun'
Eğitim


Üniversite kayıtları yarın sona eriyor ancak kazandığı bölümden memnun olmayan birçok aday var. Her sene üniversite sınavına giren öğrencilerin yaklaşık yüzde 35'i ya üniversite mezunu ya da üniversite okuyan öğrenciler. Yani okudukları yada mezun oldukları bölümden memnun olmayan öğrenciler. Üniversite sınavına tekrar giriyorlar. YÖK bu ihtiyaçtan hareketle öğrenciler üniversite sınavına tekrar girmeden bölümler arasında yatay geçiş yapabilsinler diye merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçişin yolunu açtı. Üniversite Tercih Merkezi (UTM) Direktörü Burak Kılanç YÖK'ün getirdiği bu düzenlemenin özelliklerine değindi.

"ÖĞRENCİ OLMAK ŞART"

"Şuanda bu dönem için yani 2015 - 2016 eğitim öğretim yılından önce merkezi yerleştirme puanına göre başvurular alınmaya başladı ve 30 Ağustos'ta başvurular sona erecek" diyen UTM Direktörü Burak Kılanç, "Bu düzenlemeden faydalanabilmenin şartı öğrenci olmak. Bu sebeple 03 - 07 Ağustos tarihleri arasında istemedikleri bir bölümü kazanmış olsalar dahi mutlaka kayıt yaptırmalı ve öğrencilik hakkı elde etmeliler. Örneğin bir öğrenci 2013 senesinde MF4 puan türüyle inşaat mühendisliğine yerleşti. Ancak aynı zamanda LYS 3'e de girmişti ve TM1 puanı ile bir işletme fakültesine yerleşebiliyordu ancak o zamanlar onu tercih etmemişti. Şimdi okuduğu inşaat mühendisliği bölümünden memnun değil. Üniversiteye yerleştiği 2013 senesinde aldığı TM1 puanı hangi işletme bölümünün 2013 yılındaki TM1 taban puanından yüksek ise oralara yatay geçiş yapma şansına sahip. Farklı puan türlerinde de yatay geçiş yapmak mümkün. 2013'teki TM1 puan türündeki şartı sağladığında not ortalamasına bakılmaksızın yatay geçiş yapma hakkına sahip oluyor. Geçtiğimiz yıllarda yatay geçiş yapmak için okuduğunuz bölümde yüksek not ortalaması tutturmanız gerekiyordu" açıklamalarında bulundu.

"KONTENJAN SINIRLAMASI YOK"

Üniversitelerin bu konuda kontenjan açıklama zorunluluğunun olmadığını vurgulayan Burak Kılanç, "Üniversiteler ÖSYS kontenjanlarının yüzde 30'una kadar olan başvuruları mutlaka kabul etmek zorundalar. YÖK'ün uygulama esasları bunu çok net şekilde emrediyor. Bir başka güzel yönü de her sınıfta yatay geçiş yapılabiliyor olması. Eski uygulamalarda hazırlık var ise hazırlığı okuyup ondan sonra yatay geçiş yapma hakkına sahip olabiliyordunuz. Yada son sınıfta yatay geçiş yapamıyordunuz. Merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçişte hazırlık dahil tüm sınıflarda yatay geçiş yapılabiliyor" ifadelerini kullandı.

"BU SENE ÜNİVERSİTELİ OLANLAR EN AZ BİR YARIYIL BEKLEYECEK"

"Çok önemli bir diğer nokta ise 8 Ocak 2015'te yayınlanan uygulama esaslarına göre üniversiteye yerleştiğiniz yıl yerleştiğiniz aylarda bu haktan hemen faydalanamıyorsunuz" diyen Kılanç, "Bu sene üniversiteli olanlar unutmasınlar bu haktan hemen faydalanamazlar. En yakın Şubat ayında yada garanti olarak Ağustos 2016'da bundan faydalanabilirler. Yani en az bir yarıyıl veya dönem beklenmeli" dedi. Kayıtlarını donduran öğrencilerin de bu haktan faydalanabileceğini vurgulayan Kılanç sözlerine şöyle devam etti: "Özel yetenekle öğrenci alan bölümlere bu yöntemle yatay geçiş yapılamıyor. Bütün bunların detayları YÖK'ün web sitesinde öğrenci yatay geçiş uygulama esasları bölümünde yer alıyor. Ayrıca Üniversite Tercih Merkezi olarak yatay geçiş yazılımımız var. Bu yazılıma giren üniversite öğrencileri üniversiteye girdikleri yıl kazandıkları puanları girmek kaydıyla o yılın taban puanlarını kıyaslama ve hangi üniversitelere geçebileceklerini görme şansına sahip oluyorlar.

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)