adscode
adscode

Yazarlar Okullarını Seçti

Türkiye'de ilk kez bir il çapında gerçekleşecek 'Yazarlar Okullarda' projesini kura çekimleri dün 29 yazarın katılımıyla yapıldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği proje ile İstanbul'un…

Yazarlar Okullarını Seçti
Özel Eğitim

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen ve öğrencilerle yazarları buluşturacak "Yazarlar Okullarda'' projesinin kura çekimi, Ahmet Turan Alkan, Ayşe Kulin, Selim İleri, Beşir Ayvazoğlu, Gülten Dayıoğlu, İnci Aral ve Haydar Ergülen gibi Türk edebiyatının önde gelen 29 yazarının katılımıyla gerçekleşti.

Arnavutköy Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki kura öncesinde konuşan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, okumanın ve okutmanın bir ülkenin geleceğinin sağlam temellere dayanmasında vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirterek "Yazarlar Okullarda'' projesiyle İstanbul'un tüm ilçelerinde öğrenci yazar buluşmalarını gerçekleştireceklerini ifade etti. "Türk edebiyatının en iyi örneklerini sınıflara kadar ulaştırıp öğrencilerin düşünen, düşündüğünü ifade eden ve olayları eleştirel bir bakış açısıyla yorumlayabilen bireyler olmasını hedefliyoruz. Her ilçenin 1'i çocuk edebiyatı yazarı olmak üzere 2 yazara ev sahipliği edecek olması, hem edebiyatımız hem edebiyatçılarımız hem de öğrencilerimiz için büyük bir şans. Bu proje bu haliyle bir ilk." diye konuşan Yıldız, proje kapsamında bir yıl içinde 120 bin öğrenciyi yazarlarla buluşturacaklarını kaydetti. İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Taşdemir ise projenin okullardaki idareci ve öğretmenlerin gözetiminde uygulanacağını belirterek, "Türkçe ve Türk dili edebiyatı derslerinin okuma saatlerinde söyleşiler yapıp, öğrencilerimizin kitaplar hakkındaki düşüncelerini alacağız, olumlu olumsuz eleştirilerini bire bir kitabın yazarına iletme fırsatı bulacaklar.'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından projeye katılan yazarlar, tek tek sahneye çağrılarak, sahnede cam fanus içerisinde bulunan kura toplarını çekti. Kura toplarından çıkan ilçelerle eşleşen yazarlar, o ilçenin milli eğitim müdürüyle tanışarak, proje hakkındaki görüşlerini ifade ettiler. Kura çekilişine gelemeyen yazarların eşleşeceği ilçelerin bir hafta içerisinde İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimince belirlenerek, yazarlara ve ilçelere duyurulacak. Kura çekimi esnasında Türk edebiyatının güçlü kalemi Selim İleri'nin oturduğu semt olan Şişli'yi ve gazeteci yazar Ahmet Turan Alkan'ın da oturduğu semt olan Üsküdar'ı çekmesiyle, bir yazar, "Bu işte şike var'' esprisini yaparak katılımcıları güldürdü. Proje için gerçekleştirdiği daha önceki buluşmalarda çocukların sorduğu sorularla kendisini çok etkilediğini ve bunun kendisini Türkiye'nin geleceği adına umutlandırdığını söyleyen Selim İleri, projenin başarısından dolayı organizasyon komitesini kutlarken Ayşe Kulin, projenin başından beri içerisinde olduğunu ve bu projenin bugün İstanbul geneline yayılmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Şair Haydar Ergülen de ilköğretim sıralarından başlayarak çocukların şiir, öykü ve romanla tanışmasını oldukça önemsediğini vurgulayarak, bu yaşta edinilen alışkanlıkların ömür boyu sürdüğünü ve bu projeyle okumanın çocuklar üzerinde bir alışkanlık oluşturacağı inancını taşıdığın söyledi.

Kura çekimi sonucunda yazarların eşleştiği ilçeler şunlar oldu: Adnan Özer-Beyoğlu, Ahmet Büke-Fatih, Ahmet Turan Alkan-Üsküdar, Ahmet Ümit-Bakırköy, Ali Ayçil-Sancaktepe, Aslı Tohumcu-Kadıköy, Ayşe Kulin- Kağıthane, Ayşe Sarısayın- Esenyurt, Aytül Akal -Güngören, Ayla Çınaroğlu-Adalar, Baki Ayhan T.-Ümraniye, Behçet Çelik-Çekmeköy, Beşir Ayvazoğlu-Maltepe, Burhan Eren-Avcılar, Çiğdem Gündeş-Ataşehir, Faruk Duman-Silivri, Fatih Erdoğan-Sultangazi, H. Salih Zengin-Çatalca, Haydar Ergülen-Büyükçekmece, Gülten Dayıoğlu-Beşiktaş, İnci Aral-Sultanbeyli, Metin Celal- Sarıyer, M. Nedim Hazar-Bayrampaşa, Nilay Yılmaz-Tuzla, Nur İçözü -Bağcılar, Ömer Erdem-Şile, Selim İleri-Şişli, Seza Kutla Aksoy-Gaziosmanpaşa, Sevinç Çokum-Beylikdüzü.

Okudukları kitabı yazarıyla konuşacaklar

'Yazarlar Okullarda' projesi kapsamında öğrenciler her ayın ilk iki haftası bir Türk veya dünya klasiğini, sonraki haftalarda da çağdaş bir yazarın eserini okuyacaklar. Daha sonra da okulu ziyret edecek yazara okuduğu kitap hakkındaki olumlu-olumsuz eleştirileri birebir iletme fırsatı bulacaklar. Bu projeyle Türkiye'de ilk defa bir il bütün ilçe ve okullarıyla ve onlarca yazarla birlikte bir okuma seferberliği gerçekleştiriyor.

zaman


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)