adscode
adscode

Yedek insan böbreği üretmede ilk adım

Avustralya'daki bilim insanları Petri kabında kök hücreden minyatür insan böbreği üretmeyi başardı. 1 cm uzunluğundaki mini-böbrekler, 13 haftalık ceninde gelişmekte olan böbreklerin boyutunda.

Yedek insan böbreği üretmede ilk adım
Sağlık
Nature dergisinde buluşlarını yayımlayan araştırmacılar, bu yoldaki çalışmaların ilaç denemelerinde yeni yöntemler geliştirilmesine ve sonunda tahrip olmuş böbreklerin yenilenmesine kapı açabileceğini belirtiyorlar.

Ancak uzmanlar bu hedefe ulaşmak için, daha katedilmesi gereken çok uzun bir yol bulunduğunu vurguluyor.

Bilim insanları, denemede, döllenmiş tek bir yumurtanın rahmin içinde insan vücudunun tüm dokularını üretme sürecini taklit etti.

Bununla birlikte hareket noktaları, kök hücre oldu. Kimyasal sinyaller kullanarak kök hücreyi iki tür hücreye dönüştürdüler. Bunlardan biri kanı süzen bir yapı üretti; diğeri de artıkları gideren kanallar.

İki tür hücre bir Petri kabında bir araya getirildiğinde büyüyerek böbreğin karmaşık yapısına dönüştüler.

Organ kabul edilmiyorlar

Mini-böbrekler, son derece küçük olmaları yüzünden organ olarak kabul edilmiyor. Mini-organlarda 50-100 arasında filtre yer alırken, bir yetişkinin böbreğinde bir milyondan fazla filtre bulunuyor. Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Melissa Little, BBC'ye yaptığı açıklamada, "İnsandan kök hücre alarak Petri kabında küçük böbrek gibi bir yapı geliştirebileceğimizi ortaya koyduk. Amaç, çok uzun erimde böbrek hastalığı çeken bir kimseyi tedavi edebilecek bir organ yaratabilmek." dedi.

Ancak Prof. Little, üç haftada ancak bu kadarını başarabildiklerini ve beslenme kaynağı ile oksijen olmaksızın Petri kabında geliştirilebilecek yapıların sınırlı olduğunu vurguladı.

Edinburg Üniversitesi'nden Prof. Jamie Davies "Bu sürecin sonunda ortaya çıkanın böbrek olmadığını vurgulamalıyız. Bu yapı, bir böbrekte gereken işlevleri yerine getirecek çapta özelliklere sahip değil. Yarar sağlayabilecek ve nakledilebilir böbrek üretilebilmesi için daha uzun zaman geçmesi gerekli. Ama bu çalışma doğru yolda atılmış değerli bir adım." dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)