adscode
adscode

Yeditepe'ye "Engelsiz Şehirler İdeathonu"nda birincilik ödülü

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Bi Dünya İçerik iş birliğiyle düzenlenen "Engelsiz Şehirler İdeathonu”nda, "TEBAR’SP Erişilebilir Platformu" projesiyle birincilik ödülü aldı.

Yeditepe'ye "Engelsiz Şehirler İdeathonu"nda birincilik ödülü
Üniversite
Güncelleme : 28-Dec-22 13:45

Yeditepe Üniversitesi açıklamasına göre, dezavantajlı bireylerin şehirlerde gündelik hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla üretilen projelerin yarıştığı ideaton'da ödül alan "TEBAR’SP Erişilebilir Platformu"yla serebral palsili (SP) bebeği olan aileler için erken dönemde yol haritası çizilmesi amaçlanıyor.

Projenin yürütücülüğünü, Yeditepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğrretim Üyesi Elif Develi ve Dr. Öğretim Üyesi Elif Tuğçe Çil ile Yeditepe Üniversitesi Engeli Olan Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Fzt. Benan Özkol ve Serebral Palsili Çocuklar Derneğinden (SERÇEV) Yersu Deniz yapıyor.

"Bebeklerine uygun eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine ulaşmakta zorlanıyorlar"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Elif Tuğçe Çil, serebral palsili bireylerin etkilenim durumuna, yaşına, sosyoekonomik şartlarına uygun olarak erken dönemde yönlendirilmesi ve hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler elde edebildiğini belirterek, "Fakat, serebral palsili bebeğe sahip olan aile bireyleri tanı konduğu ilk andan itibaren bilgi, iletişim ve yönlendirme eksikliği sebebiyle bebeklerine uygun eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine ulaşmakta zorlanmaktadırlar." ifadesini kullandı.

"Proje fikri, en erken dönemde doğru yönlendirilme ihtiyacına yönelik ortaya çıktı"

Proje fikrinin serebral palsili bireylerin ve ebeveynlerin mümkün olan en erken dönemde doğru yönlendirilmesi ihtiyacına yönelik ortaya çıktığını aktaran Çil, şunları kaydetti:

"TEBAR’SP Erişilebilir Platform projesiyle serebral palsili bireylerin ve ailelerin, bölgesel-ulusal düzeyde verilen hizmetlere ilişkin bilgileri bir arada bulabilmesini, erken dönemde tedavi, eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine yönlendirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Projemizde oluşturacağımız bir cep telefonu uygulamasıyla bu bilgilerin tümüne ulaşabilecekler. Uygulamayla bu merkezlerin verdikleri hizmet içeriğini, memnuniyet oranlarını ve hizmet kullanıcılarının yorumlarını görebilecekler. Aynı zamanda yapay zekâyla bireylerin biyo-psiko-sosyal değerlendirmeleri yapılarak ön değerlendirme sonuçlarına göre öneriler sunulacak."

"Uygulamayı herkes indirebilir"

Dr. Öğr. Üyesi Elif Tuğçe Çil, uygulamayı herkesin indirebileceğini belirterek, yerel yönetimler, üniversiteler, özel hastaneler ve kamu hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri çalışanları ile sivil toplum kuruluşları üyelerinin uygulamayı kullanarak serebral palsili bireylerin yaşamına katkı sunabileceğini bildirdi.

Projede yürütücülerin yanı sıra yazılımın geliştirilmesini sağlayacak bilgisayar mühendisi ve pek çok profesyonelle birlikte çalışılacağını aktaran Çil, uygulamayı bir yıl içinde kullanıma açmayı hedeflediklerini kaydetti.

Ödül kapsamında projeye AR-GE, üretim, staj desteği sağlanacağını belirten Çil, platformla ilgili yazılım sürecinde ve sonraki süreçte gerekli desteklerin İBB'ye bağlı İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri (İSBAK) AR-GE uzmanları tarafından sağlanacağını bildirdi.

Çil, TEBAR’SP sağlık platformunun, üniversite yönetiminin de güçlü desteğiyle geçmiş yıllarda geliştirdikleri multidisipliner ve inovatif projelerden temelini aldığını ve zamanla geliştirildiğini vurgulayarak, "Engelsiz Şehirler İdeathonu'nda projenin birincilik ödülü almış olması motivasyonumuzu artırdı." ifadesini kullandı.

AA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)