adscode
adscode

YGS Sonuçları Bu Hafta Açıklanıyor!

ÖSYM'den sonuçları açıklaması bekleniyor. Sonuçların yarın da (Cumartesi günü) açıklanabileceği belirtilse de Salı ya da Çarşamba günü de açıklanabileceği belirtiliyor.

YGS Sonuçları Bu Hafta Açıklanıyor!
ÖSYM
Sınav sonuçları internetten online olarak açıklanıyor. ÖSYM, sınav sonuçları açıklandığı anda ÖSYM'nin internet sitesinden açıklanacak. 30 Mart Pazar günü yerel seçimler olacağından sonuçların Pazartesi günü açıklanmayacağı düşünülüyor. 

Uzmanlardan suç duyurusunda bulunan ÖSYM'ye sert tepki 

YGS sorularını internetten açıklayanlar hakkında suç duyurusunda bulunan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) tepkiler çığ gibi büyüyor. Kararın yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, asıl suçun ÖSYM tarafından işlendiğini belirtiyor. Bu yıl ilk kez üni­ver­si­te sı­nav so­ru­la­rı­nı açık­la­ma­ma ka­ra­rı alan ÖSYM, Yük­se­köğ­re­ti­me Ge­çiş Sı­na­vı (YGS ) son­ra­sı so­ru­la­rı pay­la­şan ba­zı ku­ru­luş­lar ve web si­te­le­ri hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­du. Soruları paylaşanların suç işlediğini açıkladı. ÖSY­M’nin  bu açık­la­ma­sı, ce­za­nın kay­na­ğı­nın ne ol­du­ğu ko­nu­sun­da so­ru işa­ret­le­ri­ne yol aç­tı. Eğitimciler, siyasetçiler ve hukukçular ÖSY­M’nin bu tavrına sert bir dille tepki gösterdi.   

5 YIL CEZA YASADA YOKTU

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın: Seçimlere 1 ay kala bir torba kanun getirdiler. Orda bir madde koydular. Üniversite sınavında sorulacak olan soruların ÖSYM tarafından açıklanmaması ile ilgili biz muhalefet şerhi koyduk. O maddede 5 yıl hapis cezası yoktu. ‘ÖSYM yetkilileri soruları açıklamayacak’ deniliyordu. Kişilerin açıklamaması ile ilgili bir açıklama yoktu. Eğer öğrenciler sınavda kendisine sorulan soruları dışarı çıktıktan sonra açıklayıp yayınlıyorsa bunun devlet sırrıyla alakası yoktur ve yanlıştır. ÖSYM’nin soruları açıklayanlara 5 yıla kadar dava açarım dedirten zihniyet yanlıştır. Hukuk devletiysek ve hukuk devleti kuralları işliyorsa böyle bir cezanın verilmesi asla doğru değil.

İLAHİ EMİR DEĞİL

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: ÖSYM’nin soruları açıklamayacağı kararı ilahi bir emir değil. Neticede yapılmış olan ve 2 milyon öğrencinin gördüğü sorular var önümüzde. Kitapçığı bir şekilde illegal yollardan ele geçirip yayınlanmıyor. Aday öğrenciler akıllarında kalan soruları etrafındakilerle paylaşıyor. Bu suç değil. Böyle bir suç da yok. 2 milyon öğrencinin gördüğü soruları devlet sırrı gibi lanse etmek anlaşılır bir şey değil. Esasında ÖSYM vicdanen kendisi suç işliyor.

SUÇU NASIL TESPİT EDECEKSİN?

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat: Türkiye’de soru saklamak gibi bir uygulamaya başlarsanız sonuç olarak bunu yaşarsınız. Böyle bir şey olamaz. Sınava aldığın öğrenciye bu soruları açıklama diyorsun. Hadi internette açıklamadı, etrafına anlattığında ne yapacaksın? Okulda tahtaya yazsa ne diyeceksin? Suçu nasıl tespit edeceksin? Böyle saklama yöntemi olmaz. Madem bu kültürü oluşturmaya karar verdin bunu yasakçı bir zihniyetle yapamazsın. Başından beri şunu söylüyoruz: ÖSYM’nin şeffaflığı korumak için daha fazla açıklanması gerekir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)