adscode
adscode

YGS yaklaşıyor! Doğru şekilde mi çalışıyorsunuz?

Uzmanlar öğrenci ve ailelere sınava hazırlık sürecinde planlı ve verimli çalışma sistemi ile sınava hazırlanmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

YGS yaklaşıyor! Doğru şekilde mi çalışıyorsunuz?
Sınavlar
YGS ÖNCESİ ÖNERİLER

Üniversite yerleştirmelerinin ilk basamağı, daha çok kavrama yeteneği ve bilgiyi kullanma becerisini ölçen YGS yaklaşıyor. Uzmanlar öğrenci ve ailelere sınava hazırlık sürecinde planlı ve verimli çalışma sistemi ile sınava hazırlanmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Kültür Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi Koordinatörü Sabriye Dedeoğlu, sınava hazırlanan tüm adayların yapması gereken ilk adımın, düzenli bir çalışma planı hazırlamak olduğunu önemle vurguluyor. Bu plan içerisindeki en önemli konunun, adayın olabildiğince çok sayıda deneme sınavı çözmesi olduğunu belirten Sabriye Dedeoğlu, çözülen her sorunun gerçek sınav öncesi adaya deneyim kazandıracağını ve adayın bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını, soruları nasıl çözeceğini, hangi yöntemleri kullanacağını, sorulara ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğreneceğini belirtiyor.

Test çözerken dikkat!
    •    Soruları hızla gözden geçirin: YGS soru kitapçığında bir bölüme başlamadan önce, o bölümü 30 saniyede hızla gözden geçirin. Bu işlem o bölümdeki test sorularının genel yapısını görmenizi sağlayacaktır.
    •    Soruyu iyi anlayın: Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak, zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına geçmek sizi yanıltır ve zaman kazanmanızı sağlamak yerine hızınızın düşmesine neden olur.
    •    Emin olmadığınız soruları işaretlemeyin: YGS / LYS bütün soruları cevaplama zorunluluğu olan sınavlar değildir. Yalnızca emin olduğunuz soruları işaretleyin. 
    •    Kolay soru sizi şaşırtmasın: Bazı sorular size çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa böyle kolay sorular sormak da test tekniğinin bir parçasıdır.
    •    Cevabına o an ulaşamadığınız sorulara takılmayın:  Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamazsanız soruyla inatlaşmayın, hatırlatıcı işaretler koyup tekrar aynı soruya dönmek şartıyla soruyu bırakın. Bu “Turlama Tekniği”  testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. 
    •    Uzun sorular sizi korkutmasın:  Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.
    •    Önce soru kökünü sonra paragrafı okuyun: Paragraf tipli sorularda genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler.
    •    Doğru seçeneği hemen göremiyorsanız yanlışları eleyin: Kesinlikle cevap olamayacak seçenekleri tespit edilerek eleyin. Az seçenek arasından sonuca ulaşmanız daha kolay olacaktır. 
    •    Soru köklerine dikkat edin: Sınavda bazı soru kökleri "hangisi değildir" gibi olumsuz olarak verilmektedir. Çoğunlukla soru içindeki ifadelerin olumlu yönde algılanması durumu olduğundan bu tip soruları yanlış cevaplandırma ihtimali yüksektir. Soru köklerini acele etmeden, dikkatlice okuyun.
    •    Altı çizili ifadelere dikkat edin: Soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadelere dikkat edin. 
    •    Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın: Üzerinde zaman harcanmaması gerektiğini düşünerek soruları atlarsanız çok az soru cevaplayabilirsiniz. Bu tür sınavlarda bazı sorular çok uzun ve karmaşık görünseler de aslında bazı küçük bilgilerin doğru kullanılması halinde rahatlıkla çözülebilecek türdendir.
    •    Sınavda testleri cevaplandırma sırası: Testlerin çözüm sırası öğrenciden öğrenciye farklılık gösterir. Önemli olan, öğrenci için zamanlama ve verim açısından en uygun çözüm sırasını, yıl içerisinde yaptığı test çözümü çalışmaları ile bulmasıdır. Genel ilke, en başarılı olunan dersten başlamaktır. En başarılı olunan testten başlamak, sınavın başında, her öğrencide belirli bir düzeyde bulanan sınav kaygısının da kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. 
Ayrıca sınavda hangi testten başlayacağınıza, hangi testte ne kadar zaman ayıracağınıza yıl içerisinde girdiğiniz deneme sınavlarında uyguladığınız yöntemle girmeniz en doğrusudur. Gerçek sınavda şimdiye kadar girdiğiniz deneme sınavlarından daha farklı bir taktik uygulamanız zorlanmanıza neden olabilir. 
    •    Geçen zamanla aşırı ilgilenmeyin: Sınav esnasında dikkatinizi zamana değil sorulara verin, yapamadıklarınıza veya o an zihninizi meşgul edebilecek olumsuzluklara değil. 
    •    Sınavda size verilen süreyi sonuna kadar kullanın: Zamanınız varsa boş bıraktığınız ve yanıtından tam emin olmadığınız sorulara bir kez daha göz atın.

Kodlama hatalarına karşı dikkatli olun
 Sınavda en çok dikkat edilmesi gereken optik forma doğru kodlama yapmaktır. Kodlamayı her sorudan sonra ya da her sayfanın sonunda yapabilirsiniz. Bu asla zaman kaybı değildir. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. 

Ancak, zaman kazanacağım diye tüm soruların kodlanmasını sona bırakmak, sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini arttırır, kaydırma yapmanıza yol açar. 
Yanıtlarınızı tamamladıktan sonra, cevap kâğıdında kodlamanız ve doldurmanız gereken yerleri bir kez daha kontrol edin. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)