adscode
adscode

YGS'de hata krizi! Hangi sorular hatalı?

YGS bitti ama gündemden düşmek bilmedi. YGS adayları sosyal medyada, forumlarda seslerini duyurmaya çalışıyor. Hatalı sorular için itiraz ediyor.

YGS'de hata krizi! Hangi sorular hatalı?
Sınavlar
Peki hangi soruların hatalı olduğu iddia ediliyor?


YGS sorularını değerlendiren uzmanlar YGS Türkçe testindeki 28'nci sorunun 2 cevap şıkkı olduğunu belirtmiştir.



ÖSYM görüldüğü gibi sorunun cevabını E şıkkı olarak yayımlamıştır.Fakat soru incelendiğinde D şıkkının daha baskın bir seçenek olduğu açıkça görünmektedir.Küresellikten kasıt bütün dünyayı evi gibi hissetmesidir.


2016 YGS Coğrafya testinde yer alan “İlk medeniyetlerin bu yerlerde kurulmasında ve gelişmesinde etkili olan faktör?” sorusunun “iklim” cevabının yanlış olduğu; doğru cevabın ise; “hidrografik yapı” olması gerektiği iddia edilmişti.


Sorunun cevabının hatalı olduğuna kanıt olarak da Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulunun 17.12.2010 gün ve 235 sayılı kararı ile ders kitabı olarak kabul edilmiş MEB 9.sınıf ders kitabının 147. sayfası sunuldu.


ÖSYM cevabı E olarak yayımlamıştır fakat MEB kitabında da görüldüğü gibi cevap A seçeneğine çok daha yakındır.Fakat sorunun iptali en iyi çare olacaktır.




Kaykaylı, farklı kütleli iki kişinin yerdeki bir A noktasına göre potansiyel enerjilerinin karşılaştırılması isteniyor.
Potansiyel enerji hesaplanırken m.g.h formülündeki h, kütle merkezinin yerden yüksekliği olarak alınır. 
Kişiler iki boyutlu çizilmiş.
Boylarından bahsedilmemiş.
Bu nedenle kütlelerini bilsek bile, kütle merkezlerinin yerden ya da A noktasından ne kadar uzakta olduğunu bilemeyeceğimiz için potansiyel enerjileri hakkında yorum yapamayız.
Ayrıca olası tüm ihtimaller için doğru şıklar var.

Isı alış-verişi yapan katı cisimler sorusu;

Cisimler yalıtılmış bir ortamda. Kütleleri, ilk sıcaklıkları ve yapıldıkları maddeler farklı verilmiş. Cisimler birbirleri ile temas ediyor.

Sorunun üçüncü öncülünde yeterince aynı ortamda kaldıklarında  denge sıcaklığının büyük kütleli cismin başlangıçtaki sıcaklığına daha yakın olacağı söyleniyor.
Farklı olan bu cisimlerin öz ısıları bilinmiyor. Dolayısıyla kütlelerinin farklı olması, ısı kapasiteleri hakkında yorum yapmamızı sağlamıyor. Bu nedenle cisimlerin son sıcaklıklarının hangisine daha yakın olacağını bilemeyiz.
Ancak soruda "yargılarından hangisi doğrudur" yazıyor. Olasılık içeren üçüncü öncül için net cevap veremeyiz. Bu nedenle sorunun son kısmı kesinlik şartı içererek "yargılarından hangisi kesinlikle doğrudur" olmalıydı.




Fonksiyonun tanım aralığı soru ile çelişiyor.






    

Bu sorunun birden fazla cevabı olabilir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)