adscode
adscode

YILDA 50 BİN KİŞİNİN ÖLMESİNİ ENGELLEYECEK KAMPANYA BAŞLIYOR

Sağlık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Türk Anesteziyoloji ve Reaminasyon Derneği ile Resüsitasyon Derneği'nin işbirliğinde yılda 50 bin insanın ölmesini engellemek için yarın Ankara Üniversitesi'nde…

YILDA 50 BİN KİŞİNİN ÖLMESİNİ ENGELLEYECEK KAMPANYA BAŞLIYOR
Türkiye'den Haberler
"Hayata el ver" adlı kampanya çerçevesinde 'temel yaşam desteği' ve 'kalp masajı' konusunda toplum bilinçlendirilecek. Ünlü sporcu ve sanatçıların katılacağı kampanya tüm Türkiye'de uygulanacak. Dizilerde kampanya ele alınacak.

 

Türkiye'de yaklaşık beş milyon kalp-damar hastasının her an kalp krizi riskiyle karşı karşıya bulunması yetkilileri harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Türk Anesteziyoloji ve Reaminasyon Derneği ile Resüsitasyon Derneği'nin işbirliğinde "Hayata el ver" adlı kampanyanın düzenlenmesi kararlaştırıldı. Türkiye'de yılda 200 bin kişinin hastane dışında gelişen ani kalp durması sonucu hayatını kaybettiğine dikkat çekilen kampanya bildirisinde, kalp krizinde ölümlerin genellikle ilk saatlerde ve ani kalp durması nedeniyle meydana geldiği belirtildi. Bildiride, bu sayının dörtte birinin daha hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiği, ancak doğru kalp masajı yapılmasının öğrenilmesiyle her yıl 50 bin kalp krizi geçireni hayata döndürmenin mümkün olduğu vurgulandı.

Bildiride şu dikkat çekici başlıklar yer aldı:

İLK YARDIM BİLİNCİ YETERSİZ: Ülkemizde ilk yardım bilinci ve sertifikası olanların sayısı yetersiz olduğundan hastane dışında gelişen ani kalp durmasında hayatta kalma oranı ne yazık ki çok az. Kampanya ile tüm Türkiye, sade, anlaşılır, ilgi çekici, etkileyici, dinamik ve basit yöntemlerle eğitilecek. Toplum, 'temel yaşam desteği' ve 'kalp masajı' konusunda duyarlı hale getirilecek. Topluma kalbi yeniden çalıştırmanın yolları öğretilecek. Toplumun bilinçlendirilmesi ile yılda yaklaşık 50 bin insanın ölmesi engellenecek.

DİZİLERDE FARKINDALIK: Türkiye'de 7 bölgede bulunan 4 'er büyük il seçilerek toplam 28 şehirde eğitim çalışması planlanacak. Çalışmalar köylere de yaygınlaştırılacak. Kent meydanlarında emniyet, zabıta ve itfaiye çalışanları ile taksi ve servis şoförleri kitlesel eğitimlerde bulunacak. Bunlara üniversitelerdeki öğretim üyeleri ile öğrenciler de eklenecek. Meslek odaları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları da kampanyada rol alacak. Televizyon programları ile birlikte dizilerde farkındalık yaratmak için bölümler yapılacak.

Kampanyanın açılış toplantısı yarın saat 16.00'da Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası Abdülkadir Noyan Salonu'nda gerçekleşecektir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)