adscode
adscode

Yıldız kalitesi okulla taçlanacak

Eğitimde 111 yılı geride bırakan Yıldız Teknik, eğitim zincirine okulu da ekledi. Bu yıl ilkokula, gelecek yıldan sonra ortaokul ve liseye öğrenci alacaklarını kaydeden YTÜ Rektörü Tamer Yılmaz, “İddialıyız, muhteşem bir okul geliyor” diyor.

Yıldız kalitesi okulla taçlanacak
Üniversite
Güncelleme : 23-Apr-22 21:14

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından. 111 yılı geride bırakan üniversitede bugünlerde çok başka bir heyecan yaşanıyor: Yıldız Teknik Üniversitesi Okulları kapılarını açmaya hazırlanıyor. Böylece YTÜ’de anaokulundan doktoraya eğitim zincirinin tüm halkları tamamlanmış olacak.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ile bir araya gelerek açacakları okulla ilgili bilgi aldık. “Yola çıktık, iddialıyız. İyi bir kadroyla muhteşem bir okul geliyor” diyerek bu konudaki iddiasını dile getiren Yılmaz, Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı:

- Okulunuzun kuruluş hikâyesinden bahsedebilir misiniz?

Birçok iyi üniversitenin okulu vardır. Biz biraz geciktik ancak onun da faydalarını gördük. Post Covid bir okuluz. Birikim oluşturduk ve iyi bir okulla geliyoruz. Okul, YTÜ Vakfı ve YTÜ Yıldız Teknoparkı tarafından kuruldu. Modelimiz biraz farklı, teknoloji odaklı. 550 şirketimizin, 11 bin çalışanımızın olduğu Teknoparkımız ile üniversitemizin bütün birikimini okulumuza aktaracağız. Bu yıl anaokulu ve ilkokul ile başlayacağız. Gelecek yıl ortaokulumuzu, bir sonraki yıl liseyi açacağız. Eğitim bir zincirdir. O zincirin halkalarından biri güçsüzse diğer halkaları ne kadar güçlü olursa olsun oradan kopacaktır. Çok iyi bir üniversite olabilirsiniz ama iyi bir liseniz yoksa orada bir zayıflık oluyor. Çocuk size iyi yetişmemiş olarak geliyor. O zinciri tamamladık.
Tarihi binada başlayacak

- Öğrenci alım kriterleriniz nedir?

Akademik olarak çocukları sorgulamaya; yaparak, yaşayarak ve deney yoluyla öğrenmeye götüren bir müfredat sunacağız. Faydalı olabileceğimiz ve içerikten faydalanabileceğine inandığımız, yaş özelliklerini, gelişimini gösteren çocuklar arıyoruz.

- İlk yıl kaç öğrenci alacaksınız?

150 öğrenci alacağız. Davutpaşa Kampüsü’nde tarihi fırın binasını restore ediyoruz. İlkokul için orası yeterli. Ortaokul ve lise için de proje aşamasındayız. 6 ay içerisinde inşaatı bitireceğiz.

- Hangi eğitim modelini uygulayacaksınız?

Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı (IBPYP) ile başlıyoruz. Ayrıca bütünsel bir eğitim felsefesi ortaya koyduk ve bunun adına da Eğitimin Yıldız Elementleri dedik. YTÜ’nün logosundaki yıldızın en altında üç bacağı var. Burası akademik temel. Bilgi, Beceri, Tutum ve Değerler burada yer alıyor. Bunlar YTÜ’de okuyan öğrencilerin sahip olması gereken özellikler. Sonra, ileriye dönük, çocuğun kendi hikâyesini yazmasını sağlayacak bileşenler Etik ve Estetik geliyor. Sonra arada yıldızın dört kolu var: Sorumluluk, Bağ Kurabilme, Kendini Bilme ve İyi Olma Hali. Bunlar 21. yüzyıl becerilerinin de önüne geçen, dönüştürücü yeterlilikler denilen özellikler. Yıldızın ortasına Esenlik yani gelecekteki iyi olma halini aldık. En tepede de Yaşam Boyu Öğrenme yer alıyor.

- Öğretmen profiliniz nasıl?

Öğretmenlerimiz arasında YTÜ mezunları da var; ODTÜ, Boğaziçi mezunları da. Deneyimli, yüksek lisans, doktora yapmış birçok öğretmen başvurusu aldık. İyi öğrenciler yetiştireceğiz ama aynı zamanda öğretmenlik yapmaktan mutluluk duyan bir öğretmen topluluğu oluşturmayı hedefliyoruz. Mesleğini seven, deneyimli, entelektüel, öğrenmeye devam eden bir öğretmen profilimiz olacak.

- Öğrenim ücreti belli mi?

Ne kadar yatırım yapacağız, öğretmenlere ne kadar maaş vereceğiz, başa baş gelirse ne olur, diye bir hesaplama yaptık. Bunun biraz altında bir rakam çıkardık. 150 bin TL + KDV liste fiyatımız. Akademisyenlerimize yüzde 60 indirim yapacağız. Ayrıca 31 Mayıs’a kadar yüzde 20 oranında erken kayıt indirimi ile her yıl yüzde 20 oranında ilk kayıt indirimi uygulayacağız.

Çift dilli eğitim

Tüm kademelerde yabancı dil eğitimine önem verecek olan YTÜ Okulları’nda öğrenciler anaokulunda Türkçe ve İngilizce olmak üzere çift dille eğitim alacak. İlkokuldan itibaren ise ikinci yabancı dil müfredata eklenecek.

Doğayla iç içe

Çocukların çok yönlü gelişimini hedefleyen okulda, sanat atölyelerinden bilim ve teknoloji laboratuvarlarına kadar her şey düşünülmüş. Ayrıca su ve rüzgâr değirmeni, doğal tünel, arkeoloji alanı gibi öğrenciler için merak uyandıran doğal keşif alanları da okulda yer alıyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)