adscode
adscode

Yıldız Teknik Üniversitesinden “Sürdürülebilir Kampüs” Raporu

Yıldız Teknik Üniversitesi ‘Sürdürülebilir Kampüs Raporu’nu yayınladı.

Yıldız Teknik Üniversitesinden “Sürdürülebilir Kampüs” Raporu
Eğitim

Üniversite, sürdürülebilirliğe ilişkin çalışmaları ve inovatif çözümlerinin yer aldığı bu rapor ile geleceğimizi tehdit eden iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

 

Topluma duyarlı bilgi, insan ve uygulama geliştirmeyi misyon edinen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunmak amacıyla ‘Sürdürülebilir Kampüs Raporu’nu yayınladı. Üniversitenin sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalarının yer aldığı rapora göre, öğrenci kulüpleri iş birliği ile başlatılan ‘Yıldız Dönüşüyor’ projesi ile bugüne kadar 1.5 tona yakın atık geri dönüştürülürken, 2021 yılında da üniversite güneş panelleri ile enerji ihtiyacını kendi kaynaklarından karşılayacak.

YTÜ, ‘Sürdürülebilir Kampüs Raporu’ ile üniversitenin sürdürülebilirlik çalışmalarını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Raporda, bu çalışmalar ‘Yer Seçimi ve Arazi Kullanımı’, ‘Ulaşım’, ‘Kaynak Yönetimi’, Atık Yönetimi’, ‘Bina Yönetimi’, ‘Ekosistem’, ‘Sağlık ve Yaşam’ ve ‘Eğitim ve Araştırma’ olmak üzere 9 ana başlıkta toplanırken, sürdürülebilirliğe ilişkin inovatif çözümlere de yer verildi.

Raporda, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, atık yönetimi, sürdürülebilir kalkınma ve buna benzer birçok alanda öğrencilere geniş bir ders portföyü sunulduğu belirtilerek, her yıl 100’ün üzerinde bilimsel yayın ve projeye imza atıldığı ve bu kapsamda 3 milyon TL’nin üzerinde araştırma geliri elde edildiği belirtildi.

Raporda, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik konusunda üniversitede 12 kulübün faaliyet gösterdiği kaydedilerek, “Üniversitemiz Çevre Kulübü her yıl ‘Yeşil Sektör’ başlığı ile sektörün devlerinden çevreci yaklaşımlar anlayışını temel alarak sürdürülebilir çevre temalı bir konferans düzenliyor. Bunun yanı sıra YTÜ Çevre Kulübü her yıl ayrıca çevre şenliği düzenliyor ve bu etkinlik tüm disiplinlerden ve akademik dönemlerden çok sayıda öğrencinin ilgisini çekiyor” denildi.

Atıklar toplanıyor, doğa korunuyor

Raporda, Hayvan Hakları, Sosyal Sorumluluk, Ekonomi ve Çevre Kulüplerinin iş birliği ile başlatılan ‘Yıldız Dönüşüyor’ projesinin çalışmalarına da yer verilerek, bu proje ile toplanan atık yemeklerin Davutpaşa Kampüsü’ndeki köpeklere verildiği, atık plastik şişe ve kağıtların ise geri dönüştürülmek üzere her gün Esenler Belediyesi atık aracı tarafından üniversiteden alındığı belirtildi.

Raporda ayrıca, ‘Yıldız Dönüşüyor’ projesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık 1.5 tona yakın atığın geri dönüştürüldüğü belirtilirken, “Diğer öğrenci kulüplerimiz de enerji verimliliği, gıda güvenliği, yenilebilir enerji vb. alanlarda aktif olarak faaliyet gösteriyor. Alternatif Enerji Sistemleri Kulübü öğrencilerimiz Hydromobil ve Elektromobil olmak üzere 2 farklı araba geliştirmiş ve farklı yarışmalarda ödüller almışlardır. Öğrenci kulüplerimizin bu tür etkinlik ve organizasyonları kampüslerimizde sürdürülebilirlik farkındalığının artırılması konusunda büyük rol oynamaktadır” değerlendirilmesine yer verildi.

Yılmaz: “Geleceğe karşı sorumluluğumuz’

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, bu raporun, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünyayı miras bırakmak açısından önemine dikkat çekerek hedeflerini şöyle aktardı:

“İklim değişikliğinin ve çevresel sürdürülebilirliğin gelecekte çiddi bir tehdit olacağı düşüncesiyle geleceğe yönelik sorumluluğumuzun bir parçası olma yolunda adımlar atmaya özen gösteriyoruz. Göreve başladığımız andan itibaren Üniversitemiz için Sürdürülebilirliğin, Araştırma-İnovasyon ve Ticarileşme faaliyetlerinin de kilit rol oynadığını düşünerek bu alanda yapılan çalışmalara hız verdik. Hedefimiz, kampüs alanlarımızda düşük karbonlu araçlarla ulaşımı sağlamak, araçsız/mikro-mobilitiye yaygınlaştırarak karbon emisyonlarını azaltmak, atıkları değerlendirmek, dünya standartlarında eğitim ve araştırma tesisleri geliştirmek için planlamalar yapmak, toplumsal farkındalık oluşturmak, kampüsümüz, ülkemiz ve tüm dünya için sürdürülebilirliğe katkı sağlamak.”

Öte yandan Rapor’da, YTÜ’nde Yeşil Kampüs yaklaşımı ile hayata geçirilen diğer önlemlere ilişkin ise şu bilgilere yer verildi:

Elektrik ihtiyacını ‘güneş panelleri’ ile karşılayacak

“Yerleşke ve Altyapı: Kampüsteki su yönetiminde suyun doğal döngüsünün devam ettirilmesi için geçirimli yüzey alanları genişletilerek drenaj iyileştirildi ve yeşil alan miktarı artırıldı.  Geçirimli kaldırım yüzeyleri, yürüme yolları ve ızgara sistemleri ile sert yüzeylerdeki su akışı engellendi. Böylece kirlenmenin önüne geçilirken, yağmur suyunun geçirimli yüzey aracılığı ile doğal döngüsünün devam ettirilmesi sayesinde enerji ve maliyetten tasarruf ediliyor.

Enerji ve İklim Değişikliği: Tüm kampüste enerji tüketimi takibi yapılıp yenileme, bakım gibi çalışmalar sırasında elektronik aletler enerji tüketimi daha az olan yeni nesil ekipmanlarla yenileniyor. Gün ışığından maksimum seviyede faydalanmak için doğal aydınlatma pencereleri tasarlanırken, kampüs genelindeki tüm binalarda LED aydınlatma tercih ediliyor. Aynı zamanda otomatik kapılar ve otomatik aydınlatma sistemleri gibi akıllı sistemlerle enerji tüketimi minimuma indirilirken, laboratuvar, fakülte mutfakları gibi alanlarda kullanılan soğutucu gibi cihazlarda “A sınıfı” sertifikasına sahip olanlar kullanılıyor. Akıllı bina uygulamaları ile tüm binalar ile bahçe alanları kameralar ile takip altına alınırken, 2021 yılında işletime alınması hedeflenen “Davutpaşa Kampüsü Güneş Paneli Projesi” ile de kampüste kullanılacak olan elektriğin önemli bir kısmının kampüs içi kaynaklardan karşılanması hedefleniyor.

Atık Yönetimi: Atık azaltımı hedefi ile tüm resmi yazışmalar, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden gerçekleştiriliyor. Atık kapları, özel amaçlı konteynerler ve geçici atık depolama alanının yanı sıra fakülte ve yaşam alanlarının koridorlarına yerleştirilen konteynerler sayesinde geri dönüştürülebilir kağıt, metal, cam, pil gibi atıklar ayrıştırılıyor.

Yağmur suyu ile yeşil alanlar sulanıyor

Su: Suyun döngüsünün devam ettirilmesi için doğal drenaj alanları korunmak amacıyla 240.310 m2 alanda yeşil alan düzenlenmesi yapıldı. Bu düzenlemede ormanlık alanlar, ağaçlar ve diğer açık yeşil alanlar iyileştirilerek kentin su döngüsüne katkı sağlaması aynı zamanda sera gazı emisyonun azalmasına yardımcı olması bekleniyor. Kampüsteki peyzaj alanlarında kullanılan şebeke suyunu azaltmak için çatı oluklarından akan yağmur suyu 50 tonluk tankta/yağmur hasadı deposunda toplanıyor. Yerleşkenin tamamında uygulanan sensörlü, ekonomik ve akıllı sistemler yağmur hasadı deposundaki suyu kullanarak açık yeşil alanlar sulanıyor.

Ulaşım: Gelişmiş yaya ve bisiklet altyapısı, bisiklet kiralama ve düzenli bisiklet park alanları ile ekolojik hareketlilik destekleniyor. Üniversitenin Yıldız ve Davutpaşa yerleşkeleri arasında, kampüs içi, kampüs-metrobüs hattında düzenli servisler kullanılırken, öğrenci, personel ve diğer sakinlerin toplu ulaşım araçlarına teşvik edilmesiyle otomobil bağımlılığının en aza indirilmesi hedefleniyor.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)