adscode
adscode

YKS öncesi son dakika önerileri

Üniversiteye giriş sınavları hafta sonu gerçekleşecek. Adaylar gibi ailelerde de heyecan dorukta.

YKS öncesi son dakika önerileri
Milliyet Diyalog

YKS’de 2.6 milyon aday yarışacak ve ülke genelinde müthiş bir hareketlilik yaşanacak. Bu yüzden, ne olur zorunlu olmadıkça evden çıkmayın, özellikle sınav saatlerinde, adayların dikkatini dağıtacak her türlü hareketten uzak durun.

Pandemi her ne kadar kontrol altına alınsa da dikkatli olmakta yarar var.

Gençler, Kovid-19’a karşı dirençliler ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Eminiz ki bu konuda her türlü ayrıntı, enine boyuna düşünülmüş ve gerekli önlemler alınmıştır.


Ulaşım ve barınma konusunda, normal dönemlerde de sıkıntılar olabiliyordu, şimdi de olacaktır.

Seyrekleştirilmiş ulaşım için gerekiyorsa ek seferler konulmalıdır. Yerel yönetimler, ulaşım ve barınma konusunda adaylara destek hizmetler verirlerse, eminiz ki bu iyilikleri ömür boyu unutulmayacaktır.

Hızır servis

YKS’ye başvurmalarına rağmen sınava girmeyen on binlerce aday oluyor.

Hemen hepsinin gerekçesi farklı ama bir kısmı ekonomik sıkıntılar nedeniyle sınava giremiyor.

Özellikle de taşradaki adaylar.

Nasıl ki KPSS harcını yatıramayan adaylar için destek sağlandıysa, zor durumdaki üniversite adaylarına da ulaşım, barınma ve yemek konusunda benzeri bir destek verilebilir ve çok da iyi olur. Ama incitmeden!

Bu işi asıl ÖSYM üstlenmeli ama emin olun akıllarının ucundan bile geçmiyordur!..

Son birkaç gün içerisinde yaşanacak en büyük risk, hastalık ve moral motivasyon düşüklüğüdür. Her iki konuda da ne olur dikkatli olun, sınava keyifle girin, elinizden geleni yapın, sonrasını sonra düşünürsünüz.

Aşırı heyecan konusunda da sakın panik olmayın. O kadar heyecan tüm adaylarda olacaktır ve hiç olmamasından daha iyidir!..

Sınav kaybettiren hatalar

Sınav ve gelecek kaygısının yarattığı baskı ve heyecan bazen öyle boyutlara çıkıyor ki en iyi bildiğimiz konuları bile hatırlayamıyor, en olmadık hatalar yapabiliyoruz.

Bu yüzden, sınavlarda soğukkanlılığı asla yitirmemek ve olabildiğince rahat olmak gerekiyor…

Özgüven çok önemli ama peş peşe üç beş zor soru geldiğinde, yerle bir olabiliyor. Siz siz olun, hiçbir koşulda kendinize olan güveninizi kaybetmeyin. Sınavın ortasında “Bu iş burada bitti” deyip pes etmeyin.

Sizin için zor olan sorular, diğer adaylar için de zordur ve bu bir başarı sınavı değil sıralama sınavıdır. Yani, yaptıklarınız yapamadıklarınızdan daha önemlidir!..

Her soruyu sonuna kadar mutlaka okuyun ve sınav tuzaklarına düşmeyin! Örneğin çok doğru gibi gözüken ama en doğrusu alt seçeneklerde olan sorulara karşı hep dikkatli olun. Tıpkı olumsuzluk eki içeren sorulara karşı olduğu gibi.

Çok kolay ve çok zor sorular her sınavda mutlaka vardır.

Zor sorularla didişip çok zaman kaybetmeyin, kolay sorular için de “Bu kadar da kolayı olmaz” diye öküzün altında buzağı arayıp, boş bırakmayın ya da kafanızı karıştırmayın!

Dikkat, YKS ve benzeri sınavların olmazsa olmazıdır: Hem soruları okurken, hem de işlem yaparken ve doğruları cevap kartına geçirirken çok ama çok dikkatli olun. Arada bir kitapçıktaki soru numarası ile ve cevap kartındaki numarayı karşılaştırın ve kaydırma olasılığını sıfıra indirin.


YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)